1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Alman Büyükelçi'den Erdoğan'a YANIT
Alman Büyükelçiden Erdoğana YANIT

Alman Büyükelçi'den Erdoğan'a YANIT

Erdoğan'ın Alman kuruluşlarının BDP'li belediyelere verdiği kredilerin bir bölümünün PKK'ye aktarıldığı yönündeki sözlerine, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl'dan cevap geldi.

A+A-

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Alman Kalkınma Bankası KfW ile Uluslararası İşbirliği Kurumu’nun (GIZ) Alman Federal Hükümeti adına yaptığı bütün yardımların AKP hükümetinin bilgisi dahilinde olduğunu açıkladı.

Pohl, kredilerin sadece Diyarbakır belediyesine değil, AKP’li Kayseri Belediyesi’ne de verildiğini söyledi

Erdoğan’ın Alman kuruluşlarının BDP’li belediyelere verdiği kredilerin bir bölümünün PKK’ye aktarıldığı yönündeki sözlerine, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’dan cevap geldi.

Pohl, Erdoğan’ın Alman Kalkınma Bankası’nın (KfW) Diyarbakır Belediyesi’ne verdiği krediyi kastettiğini belirterek, bankanın tüm kredileri, Türk Hükümetiyle yapılan anlaşmalar ve Hazine Müşteşarlığı’nın onayıyla verdiğini söyledi.

Almanya Birliği Günü nedeniyle dün akşam Ankara Büyükelçiliği’nde yapılan resepsiyonda gazetecilere konuşan Pohl şöyle dedi: “KfW ve Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) Alman Hükümeti adına tüm dünyada 120’den fazla ülkede mali ve teknik işbirliği projeleri gerçekleştiren önemli kuruluşlar arasındadır. KfW ağırlıklı olarak altyapı projeleri için krediler vermektedir. GIZ ise kapasite artırım projeleri gerçekleştirmektedir. İki kuruluş Türkiye’nin her yerinde projeler yürütmektedir.

KfW ve GIZ Türk devlet kurumlarının başvuruda bulundukları projeleri yürütmektedirler. Projeler Türk bakanlıklarının ve kurumlarının işbirliğiyle yürütülmektedir. Proje başvuruları ve projelerin uygulama aşamaları DPT, Hazine Müsteşarlığı, Çevre ve Dışişleri bakanlıklarının dahilinde gerçekleşmektedir. Diyarbakır’da değil Kayseri’de de atık su projesi gerçekleştiriliyor. Bu iki kuruluşun Türk partnerleriyle özellikle Hazine ile çok iyi işbirliği var.

Haberlerden edindiğimiz izlenim; KwF’nin Diyarbakır’daki atık su projesi kastediliyor. Biz bir belediyenin projesini finanse etmeden önce Hazine Müsteşarlığı başvuruları inceliyor. Projenin finansmanını Hazine, yerel yönetime aktarıyor. Krediyi verebilmemiz için Almanya ile Türkiye arasında hükümetler arasında anlaşma imzalanmak zorunda. İhaleler her proje için uluslararası standartlara uyulmaktadır. Türkiye’de siyasi Alman vakıfları var. Onların altyapı projelerinde işi yok.”

İlgili Haberler…

BDP'DEN ERDOĞAN'A SERT YANIT

BDP, Erdoğan'ın BDP’li belediyelerin, bazı Alman Vakıfları ile kredi sözleşmeleri imzalayıp PKK’ye para aktardığı iddiasının "asılsız", ‘’yalan’’ ve ‘’iftira’’ olduğunu belirterek hukuki süreç başlatacaklarını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BDP'li belediyelerin bazı Alman vakıfları ile kredi sözleşmeleri imzalayıp, PKK'ye para aktardığı iddialarına sert tepki gösteren BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İdris Baluken, Erdoğan'ın iddialarının "asılsız", "yalan" ve "iftira" olduğunu kaydetti. Baluken, Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin yargı süreci başlatacaklarını açıkladı.

BDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İdris Baluken, Başbakan Erdoğan'ın sözleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Hiçbir somut bilgi ve belgeye dayanmayan bu iddiaların partilerine karşı yürütülen siyasi soykırım operasyonlarını meşrulaştırmaya dönük çirkin iftiralar olduğunu kaydeden Baluken, "Belediyelerimiz, Başbakan'ın iddia ettiği gibi Alman Vakıflarından değil, Alman Kalkınma Bankası ve Alman Kalkınma Ajansı'ndan altyapı projelerinde kullanılmak üzere bir kısmı hibe, bir kısmı da geri ödemeli kredi almışlardır. Bu kredilerin tamamı Hazine ve DPT denetiminde yani devlet denetiminde yapılmıştır. Kaldı ki, Türkiye'deki 3 bin 500 belediyeden sadece 98'i BDP'nin belediyeleridir. AKP belediyelerinin büyük bir kısmı da bu yabancı fon ve kredilerden faydalanmıştır" dedi.

BAYDEMİR: YENİ OPERASYON DALGASI

Osman Baydemir, Başbakan Erdoğan'ın Alman vakıflarıyla ilgili sözlerine ilişkin "Sayın Başbakan BDP'li belediye başkanlarını ceza evine koymanın yeni bir operasyonunu başlatıyor kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Başbakan Erdoğan'ın Alman vakıflarıyla ilgili sözlerine ilişkin "Sayın Başbakan BDP'li belediye başkanlarını ceza evine koymanın yeni bir operasyonunu başlatıyor kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Büyükelçiliği’nde, "Alman Birliği Günü" dolayısıyla bir resepsiyon düzenlendi. Kutlamalar çerçevesinde yapılan havai fişek gösterisinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Baydemir, Türkiye’deki bütün patlamaların havai fişek patlamasından ibaret olmasını temenni ettiğini ifade ederken, “Havai fişek patlaması dışında hiçbir patlamanın bu coğrafyada olmamasını yürekten temenni ediyorum” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın, Alman vakıfları ile ilgili iddialarının anımsatılması üzerine Baydemir, “Sayın Başbakanın ifade etmiş olduğu, iddia ettiği ve bizim BDP’li belediyelerin de ismini zikrettiği konuya dair Sayın Başbakana bir çağrıda bulunmak istiyorum; 2004 yılından 2011 yılının bu akşamına kadar Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum tüm dönem içerisinde maaşım dışında tek bir kuruşa tenezzül etmişsem lütfen bunu ortaya çıkar ve gereğini yap. Bütün Türk halkına çağrımdır; Türkiye’nin herhangi bir belediye başkanı, herhangi bir milletvekili, herhangi bir siyasetçisi, herhangi bir valisi, kamu ortamında bulunan herhangi bir yönetici kim ki maaşı dışında tek bir kuruşlu tenezzül etmişse o namerttir ve kimin elinde böylesi bir bilgi, belge, veri varsa ortaya koymazsa o da öyledir” diye konuştu.

Söz konusu kredi sözleşmelerinin Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine gibi devlet kurumlarının onayıyla yapıldığına dikkat çeken Baydemir, “Benim çağrım; ilgili bakanla birlikte her hangi bir ulusal televizyon kanalında medeni bir şekilde bunu tartışalım. Sayın Başbakana çağrıda bulunuyorum. Gelsinler bunu tartışalım. Ayrıca Sayın Başbakan BDP’li belediye başkanlarını ceza evine koymanın yeni bir operasyonunu başlatıyor kanaatindeyim” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.