Ali Babacan ve Recep Akdağ KARSTA

Ali Babacan ve Recep Akdağ KARS'TA

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bir dizi incelemelerde bulunmak için Kars'a geldiler.

A+A-

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bir dizi incelemelerde bulunmak için Kars’a geldiler.

Bakanlar, Sarıkamış ve Selim İlçelerini ziyaretinin ardından Kars Valisi Ahmet Kara’yı makamında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Bakanları Valilik önünde çiçeklerle karşılayan yöresel kıyafetli çocuklar mini bir de gösteri yaptılar. Buradan iftar yemeği için Devlet Su İşleri’nin (DSİ) misafirhanesine geçen Babacan ve Akdağ, gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Babacan, “Bugün avro bölgesinde yer alan 17 ülkenin ortalama borcu milli gelirinin yüzde 90’ına ulaşmış durumda. Japonya’nın borcu milli gelirinin yüzde 250’sine ulaşmış durumda. Gelişmiş ülkelerde çok ciddi ekonomik sıkıntılar var. Bu ülkelerin aldığı krediler sorgulanmaya başlandı. Portekiz, İzlanda ve İrlanda dışarıdan yardım alarak ayakta duruyor. İflas noktasına geldiler, dışarıdan yardım talep ettiler. Bakıyorsunuz G7 ülkesi olan İtalya’da sorunlar çok derinleşti. İtalya’nın kamu borcu 2 trilyon avroyu geçti. İspanya’nın 900 milyar avroluk borcu var. İspanya hükümeti bankalar için 100 milyar dolar yardım talep etti. Biz nasıl olsa zenginiz, biz gelişmiş konumdayız, borcumuzu nasıl olsa öderiz dediler ve yıllarca arka arkaya yüksek bütçe açıkları verdiler. Borçlanarak elde ettikleri kredileri harcadılar. Suni bir refah oluşturmaya çalıştılar. Hak ettiklerinden daha yüksek bir refah yaşamaya çalıştılar ve bu onları çok kötü vurdu” dedi.

Suriye’de yaşanan olaylarda kadın ve çocukların öldüğünü de hatırlatan Babacan, “Suriye’de maalesef bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Irak’ta halen daha istikrar sağlanabilmiş değil. Her ay bakıyorsunuz Irak’ta birkaç bombalama eylemi yaşanıyor ve çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Öte yandan doğudaki komşumuz İran’da nükleer programları nedeniyle ciddi sorunlar var. Hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları hem de ABD’nin kararları İran’ı sıkıştırıyor. Batı’da ekonomik sıkıntı var. Ama Türkiye istikrar abidesi olarak yükselen bir ada konumundadır.” diye konuştu.

Babacan ve Akdağ, iftarın ardından Evliya Cami’sinde teravih namazı kıldıktan sonra Şehit Ebu-l Hasan Harakani Türbesi’ni ziyaret etti.

Haberin devamı..

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, türbe ziyaretinin ardından Ak Parti Kars İl başkanlığına geçtiler.

Akdağ ve Babacan'ı Ak Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç, AK Partili Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Ak Parti İl Başkanı Ensar Erdoğdu, partinin gençlik ve kadın kolları, merkez ilçe başkanlığı ve partililer karşıladı.

Burada bir konuşma yapan Recep Akdağ, 10 yıl içinde Ak Parti içerisinde hizip olmadığına dikkati çekerek, "Hizip denen bir kavramı gördünüz mü hiç? Görmediniz. Olmaz. Çünkü temeli sağlam kuruldu. Mayasında arıza yok. Parti ismi zikretmeyeceğim ama öyle partiler var ki senede 10 defa hizip kavgası yapıyorlar. Sabahtan akşama kadar enerjilerini buna harcıyorlar. Bizim böyle bir derdimiz yok. Hizmet etmek için önümüzde büyük bir fırsat var. Şu 10 sene içerisinde Ak Parti değil de bir başka parti mesela CHP iktidar olsaydı. Ne olurdu? Yanardık Allah korusun ya. Bunu insanımıza anlatmamız lazım. ya da Ak Parti gelmeden önceki dönemde olduğu gibi bir yamalı bohça Türkiye'de koalisyon olsaydı. Şimdi bizim halimiz niceydi?" dedi.

Kuzeydoğu Anadolu'nun hayvancılık merkezi olduğunu fakat halen bir peynir markasının bile bulunmadığını belirten Bakan Akdağ, işletmelerin bir araya gelerek birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Kars'a daha çok gelip gideceklerini söyleyen Akdağ, "Erzurumlular, Karslılar Erzurum'a daha çok gelip gidecek. Bir Erzurumlu ile bir Karslı ortak olacak. Kars'ta onlar iş yapacaklar. Ürettikleri bir miktarını Erzurum'da satacaklar, birazını Ağrı'da öbürünü götürüp İzmir'de satacaklar. Bakın bu bölge hayvancılık bölgesi ama bir tane peynir markamız yok. Var mı? Bütün Türkiye'de meşhur peynir markamız var mı? Yok. Belki 30-40-50 işletme var. Bu işletmelerin her biri küçük işletmeler halinde kalıyor. Ben batı illerinin birinde Erzurum'da üretilmiş suyu gördüm inanın onu iftarda inanılmaz keyifle içtim. Çünkü hep oradan bize geliyordu. Yani suyun bu kadar kaynağı olan şehirlerden, etin, sütün olduğu şehirden bu markaların çıkması beklenir. Onun için el birliği yapacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin büyüyen ekonomisiyle birlikte Dünya genelindeki açlık sınırında yaşayan insanlara yardım eder konuma geldiğini hatırlatan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 7 milyar dünya nüfusunun 1 milyarının açlık sınırının altında yaşıdığını belirterek, "Bir gün boyunca bir çeyrek ekmek bulamayacak kadar ciddi şekilde yoksulluk, açlık çeken insan var. Maalesef bunların da önemli bir kısmı Müslüman. Bakıyorsunuz Somali'de durum çok perişan. Sudan'da, Darfur'da büyük bir perişanlık var. Oralarada biz elimizi uzatmaya çalışıyoruz. Bunu bir yandan devlet olarak biz yapıyoruz. Bir yandan da sivil toplumumuz yapıyor. Türkiye'de sivil toplum kuruluşları, sivil inisiyatif aşağı yukarı devlet kadar yurt dışına yardım göndermeye başladı. Biliyorsunuz artık kurban bayramlarında da kurbanlarımızı dışarıda kestirip o ülkelerde, perişanlık içinde yaşayan kardeşlerimize destek için gönderme Türkiye'de bayağı yaygınlaşıyor. Kurbanlarımızın bir kısmını o bölgelerde değerlendiriyoruz" dedi.

Türkiye'deki istikrarı ve huzur ortamını kıskananlar ve çekemeyenlerin de olduğuna işaret eden Babacan, "Bizim bu huzur ortamımızı bozmak isteyenler var. İçerden de var, dışardan da var. İşte böyle bir ortamda bizim kendi birlik ve beraberliğimizi korumamız gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak herkesin birbirine kardeşlik duygularıyla, birlik, beraberlik içerisinde sarılması, kucaklaması gerekiyor" diye konuştu.

ALİ BABACAN KARS KALESİ'NDE

Kars’ta çeşitli temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, eşi Zeynep Babacan ile Kars Kalesi’ni gezerek, şehri buradan bir süre izledi.

Babacan’a, Vali Ahmet Kara da kent hakkında bilgi verdi. Daha sonra Fethiye Camisi’ni gezen Babacan’ın bu ziyareti basına kapalı gerçekleşti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a AK Parti Milletvekili Ahmet Arslan, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti İl Başkanı Ensar Erdoğdu ve diğer yetkililer eşlik etti.

Babacan ve Akdağ, Havaalanı VIP salonunda bir süre dinlendikten sonra uğurlamaya gelenlerle vedalaştılar. Bu sırada Babacan’a, “Kars’ın suyunu içen Kars’a ömründe bir defe gelen, Kars Kalesi’ne çıkan bir daha geliyormuş. Var mı niyetiniz?” soruldu. Hayatında ilk defa Kars’a gelmiş olan Babacan da, “İnşallah, inşallah” dileğinde bulundu.

SAĞLIK BAKANI ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde incelemelerde bulundu.

Tıp Fakültesi Hastanesini gezen Bakan Akdağ, daha sonra AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sami Özcan, Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Tuncer, Kars Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hasan Yıldız ile Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Miktat Kaya ile bir süre görüştü.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Akdağ, Kars Devlet Hastanesi ile Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin bazı alanlarda birlikte çalışabileceklerini ve böylece vatandaşın işinin daha da kolaylaşacağını söyledi.

Mevcut kanunların, Üniversite Hastanesi ile Sağlık Bakanlığı hastanelerinin birlikte kullanılmasına ve ortak çalışılmalarına müsaade ettiğine vurgu yapan Akdağ, Kars’ta ki duruma göre de iki hastanenin ortak çalışabilecekleri intibasını vardığını belirtti.

KAÜ Üniversitesi Rektörlüğü ile her iki hastanenin başhekimleri ve yetkilileri ile Kars Sağlık İl Müdürlüğünün konuyu değerlendirmek için çalışma yapacaklarını belirten Akdağ, “Hastanelerin yetkilileri, vatandaşlara sağlık hizmetini daha iyi bir şekilde nasıl götürebiliriz? Diye çalışmaları yapacaklar. Bir örnek veriyim. Üniversitede beş kardiyoloji üç tane de devlet hastanesinde var. Üniversitemiz burada kalp anjiyosu için hazırlıklarını yapmış ve çalışmaya başlamış. Ama bu işin tam olarak istediğimiz gibi yapılabilmesi için 24 saat ve 365 gün yapılması lazım. O zaman burada en akıllı iş yani bizde gidip devlet hastanesinde mi kuralım? Hayır. Bu güçleri birleştirmek ve oradaki uzmanlarında gelip burada hizmet vermesini sağlamak gerekir ve bunun tersini yapmak gerekebilir. Bu konuda arkadaşlar çalışacaklar ve kendi aralarında bir protokol taslağı oluşturacaklar. Bizlerde Bakanlık olarak kendilerine destek vereceğiz. Ben ayrıca sağlık alanında Kars’ta gelinden noktadan dolayı çok mutluyum. Bu gün Kars’ta on yıl öncesine kıyasla, on kat daha fazla vatandaşlarımıza sağlık hizmeti verme imkanı var. Bazı alanları da biraz daha da geliştirebilecek durumdayız. Onunda bir iki sene içerisinde gerçekleştireceğiz. Üniversite yönetiminde bu hususta arzusu çoktur. Birlikte ve ortak çalışmak vatandaşın ve herkesin yararına olan bir şeydir. Herkesin yine kendi hastanesi ve sistemi var. Bunu bozmuyoruz tabiî ki. Üniversitemiz ile Devlet Hastanesinin ortak çalışması vatandaşın işi kolaylaşır. “dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum