1. HABERLER

  2. Helin'e Anne ve Baba DESTEĞİ
Ahtamar Adası'nda Görkemli AYİN

Ahtamar Adası'nda Görkemli AYİN

Akdamar (Ahtamar) adasındaki Surp Haç Ermeni Kilisesi'nde 95 yıl sonra ilk ayin.

A+A-
Ahtamar’da, Surp Haç Kilisesi’nde 95 yıl sonra ilk ayin yapıldı. Başpiskopos Ateşyan, hacın kubbeye konmaması nedeniyle ayının boykot edildiğini belirtti; "Devletin hacı kubbeye koyma sözünü tutmasını bekliyorum" dedi.
 
1915'ten beri ayin yapılamayan, Akdamar (Ahtamar) adasındaki Surp Haç Ermeni Kilisesi'nde 95 yıl sonra, ilk ayin yapıldı. Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, Ermenilerin kutsal saydığı hacın kilise kubbesine konmaması nedeniyle ayinin boykot edildiğini ve katılımın düşük olduğunu söyledi.


12 Eylül'deki Haç Yortusu'nda (Khacverats) yapılması planlanan ama referandum nedeniyle ertelenen ayinden bir gün önce diyasporada yaşayan Ermenilerle, Türkiyeli Ermeniler kente gelmeye başladı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi'nin yaptırdığı iki metre yüksekliğindeki hacın kubbeye değil, geçici olarak kilisenin girişine konması nedeniyle katılım beklenenden düşük oldu. Ermeni Patrikhanesi dini merkezi Eçzmiadzin ile Kilikya ve Kudüs Katolikoslukları, haç kubbeye konmayınca ayine katılmama kararı almıştı.
ATEŞYAN: KATILMAYANLARA HAK VERİYORUM
Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ı ziyaretinde "Haç yüzünden bir boykot oldu" dedi.
Ateşyan ayinle ilgili, "Sanki sürgüne gitmiştik ve geri dönüyoruz, bir hicretin tamamlanışı gibi" diyerek, şöyle devam etti:
"Ayine katılmayanlara hak veriyorum, çünkü 'Ayinde hacı göreceksiniz' sözü verildi. Devletin verdiği sözü tutacağına inanmak istiyorum. Aksi halde diyasporaya karşı kötü duruma düşerim, yalancı olurum."

ÇAN SESİ HOPARLÖRDEN
Hoparlörden verilen çan sesi ile ayin saat 11'de başladı. Üç saat sürecek ayini Ateşyan yönetti. Kilise içine yer darlığı nedeniyle sadece 50 kişilik protokol alındı. Dışarıda bekleyen konuklar için kilisenin Güney ve Batı cephelerine iki ayrı dev ekran kuruldu.
Adada sivil giyimli 50 polis, iskele çevresinde ise 500 polis görev aldı. Adaya gidenler kimlik kontrolünden geçirildi.

Surp Haç (Surp Khac) Ermeni Kilisesi, kutsal haç adına Vaspurakan Kralı Birinci Gagik tarafından 915- 921 yılları arasında yaptırıldı. Ermeniler için kutsal hacın kilisede bulunması bu nedenle önemli. 1915'ten sonra, cemaati de kalmadığı için, uzun yıllar kaderine terk edilen kilise Kültür Bakanlığı tarafından 2005 - 2007 arasında restore edildi, 2007'de müze statüsüne alındı
Haberin Öncesi..

ERMENİ PİYANİST ARZRUNİ VAN'DA KONSER VERDİ
Dünyaca ünlü Ermeni asıllı piyanist Şahan Arzruni, Van'da bir konser verdi. Konser büyük ilgiyle izlendi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte sahne alan Şahan Arzruni, büyük ilgi gördü. Konseri Van Valisi Münir Karaloğlu, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan ve Van Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper ile çok sayıda Ermeni ve Türk vatandaş izledi. 'Ahtamar' isimli eserle konserine başlayan Arzruni'ye İstanbul doğumlu bariton Kevork Tavityan ve keman sanatçısı Sevil Ulucan eşlik etti.

Arzruni, ilk defa geldiği Van'ı çok beğendiğini, Van Gölü'ne ise hayran kaldığını kaydetti.

Yarın yapılacak ayin öncesi iki bölümlük bir konser veren Arzruni, uzun süre ayakta alkışlandı.

AYİN İÇİN GELEN ERMENİLER, ESNAFIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan Akdamar Anıt Müzesi'nde yarın gerçekleştirilecek olan ayin için şehre gelen Ermeni turistler, Van esnafının yüzünü güldürdü.

Bugün sabah saatlerinden itibaren Van'a gelen Ermeni turistler, gün boyu rehberler ve İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü'nün görevlendirdiği korumalar eşliğinden Van'ın tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Akşam saatlerinde Van şehir merkezine gelen Ermeni turistler, hediyelik eşya satan işyerlerini gezip alışveriş yaptı. Gruplar halinde girdikleri işyerlerini bir anda dolduran turistler, Van'ın misafirperverliğine hayran kaldıklarını belirtti. Turistler, "Anıt Müze'nin yılda bir kez ibadete açılması, Van'ı zenginleştirecek ve eski sahiplerini de mutlu edecektir" dedi

KİLİSEDE NİŞAN TAKTILAR
Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nde 95 yıl aradan sonra ilk kez yapılan ayin törenin ardından kilisede nişan töreni gerçekleştirildi.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Tatul Anuşyan tarafından kilisenin içerisinde yüzükleri takılan Tıp Fakültesi mezunu Ermeni asıllı Tamara Alcal ile kuyumcu olduğu öğrenilen Avinis Bıçakçı çiftinin nişan töreninde, iki gencin ailesi duygulu anlar yaşadı.

Ermeni geleneklerine göre nişanlanan çift, yüzüklerinin takılmasının ardından Anuşyan ve ailesiyle fotoğraf çektirdi.

Tamara Alcal, Akdamar Kilisesi'nde nişanlanmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, 95 yıl aradan sonra ilk kez ayin yapılan kilisede nişan yüzüklerinin takılmasından dolayı kendisini şanslı hissettiğini söyledi.

Alcal, Akdamar efsanesini bildiğini ve ailesinin de kendisine ''Tamara'' adını koymasının efsaneden kaynaklandığını dile getirerek, ''Adada yaşayan Tamara ile aşkının hikayesi son derece hüzünlü sona ermiş. Fakat ben ve nişanlımın sevgisi, burada yapılan nişanla bir ömür sürecek'' dedi.

AHTAMAR (AKDAMAR) EFSANESİ
Efsaneye göre, adadaki kilisede yaşayan rahibin güzel kızı Tamara'yı gören sahil köylüsü genç aşık olur. Ancak rahip, bu aşka izin vermez ve delikanlının bir daha adaya gelmemesini söyler. Ama aşk, iki kıyı arasında gece olunca fener işaretleriyle devam eder.

Tamara, her gece eline aldığı fenerden yayılan ışıkla yerini belli eder. Feneri gören sevgilisi, yüzerek karşı kıyıdan, adaya ulaşarak sevgilisi ile gizlice görüşür. Bir süre sonra durumu fark eden rahip, fırtınalı bir gecede kızını odasına kilitler, kendisi de kıyıda fenerle bekler.

Fener ışığını gören genç, hemen suya dalarak karşıya ulaşmak için yüzmeye başlar. Gencin yüzdüğünü gören rahip, elindeki fenerle sürekli yer değiştirir. Fener ışığını yüzerek takip eden ve bir süre sonra yorgun düşen genç, ne ileri gidebilir ne de geriye dönebilir. O an ''Ah Tamara'' diye seslenerek, suda boğulur.

O tarihten itibaren adaya 'Ahtamara' adı verilir. Adının ismi bir süre sonra değişikliğe uğrayarak, 'Akdamar' olarak anılmaya başlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.