1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mezitli’de Sokak Hayvanları Mutlu
Afgan Mültecilerin Yaşam MÜCADELESİ

'Afgan Mülteciler'in Yaşam MÜCADELESİ

200 Afganlı Mülteci, barındıkları lojmanların iyileştirilmesi için Valilik önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalıştılar.

A+A-

Kars'ta Sabancı Yurdu yanındaki atıl durumda bulunan İl Özel İdaresi'ne ait eski süt fabrikası lojmanlarına yerleştirilen 200 Afganlı'nın sabrı taştı. Barındıkları yerdeki olumsuz koşulların düzeltilmesi için Valilik önünde toplanan Afganlılar, eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

İran'dan yasal yollarla ülkemize 8 Ağustos'tan itibaren gruplar halinde gelen ve Kars'a yerleşen Hazara Türkü 417 Afgan sığınmacıdan bir kısmı Spor Salonu'nda bir süre kaldıktan sonra Sarıkamış ve Kağızman ilçelerine gönderildi. Kars'ta kalan 200 Afganlı ise eski Erzurum yolu üzerindeki atıl durumda bulunan İl Özel İdaresine ait eski süt fabrikası lojmanlarına yerleştirildi. Elektriği bulunmayan, su sıkıntısı çekilen WC ve banyo olanağı bulunmayan, rutubetin hüküm sürdüğü lojmanlarda oturmaktan usanan Afganlı'lar, Valilik önünde toplanarak eylem yaptı. Polisin geniş güvenlik önlemi altında seslerini duyurmaya çalışan Afganlı'lar, barınma olanaklarının yetersiz olduğunu belirterek yardım istediler.

Valilik önünde bekleyen Afganlı'larla ilgili olarak bir açıklama yapan Vali yardımcısı Karahan Daştan devlet olarak sığınmacıların güvenliğini sağladıklarını, SYDV aracılığıyla gereken desteğii verdiklerini, daha fazlasını yapamayacaklarını söyledi. Sığınmacıların Türkiye'ye geldiklerinde barınma ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yolunda taahhütte bulunduklarını anlatan Karahan Daştan, Bunlar temel insan haklarından faydalanıyorlar. Afganlı'lar 'Ben kendi ihtiyaçlarımı kendim göreceğim. Kendi imkanlarımla Birleşmiş Milletler bana bir üçüncü ülke gösterilene kadar Türkiye'de kalmayı kabul ediyorum' diye taahhütte bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu insanların temel ve barınma ihtiyaçlarını karşılama gibi bir zorunluluğu yoktur. Bunu hukuken herkes de biliyor. Derneklere, vakıflara başvurabilirler, kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorundalar. Biz hukuki bir zorunluluğumuz olmadığı halde bu insanlara yardımcı oluyoruz. Bunların şu anda tek avantajı beraber hareket edip basınımızın ve kamuoyunun dikkatini çekebilme kabiliyetleri var diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum