1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Medikal Estetikçiler Ankara’da Buluşuyor
12 Bağımsız Adaya YSKdan VETO

12 'Bağımsız Aday'a YSK'dan VETO

Aralarında Emek, Barış, Demokrasi Bloğu adayları Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının başvurusu YSK tarafından kabul edilmedi.

A+A-

Aralarında Emek, Barış, Demokrasi Bloğu adayları Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel’in de bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının başvurusu YSK tarafından kabul edilmedi.

Yüksek Seçim Kurulu, aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sabahat Tuncel ve Gülten Kışanak'ın da bulunduğu 6'sı BDP'nin desteklediği toplam 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti.

İŞTE VETO EDİLEN İSİMLER:

Sabahat Tuncel, Gültan Kışanak, Hatip Dicle, Ertuğrul Kürkçü, Leyla Zana, Harun Özelen, Abdullah Kızılay, İsa Gürbüz, Çiçek Otlu, Salih Yıldız, Nezir Sincar, Şerafettin Efe.

VETO KARARINA İLK TEPKİLER:

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Siyasi operasyondur, siyasi tasfiyeydi. Bölgeyi AKP'ye bırakma operasyonudur. Adaylarımızdan 6'sı veto edildi. Kararın ağır siyasi sonuçları olacak. Parlamentonun alınan bu kararın Türkiye'yi zora sokacağını görebilmelidir. Demokratik olmayan bir seçime giremeyiz. Ortada faşizan bir uygulamadan söz edilebilir. Böyle bir ortamda demokrasiden söz edemeyiz. Bu kesinlikle BDP'nin altında ezileceği bir karar değildir. Bu fatura hükümete çıkar. Ortada siyasi bir komplo var. Bölgede ve Türkiye'de yeni bir savaş yaratma adına alınmış bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bize yapılanların hiçbir şekilde hukuki biz izahı yoktur. Açık bir haksızlıktır. Seçimler ertelenerek yeniden aday belirleme hakkır verilmelidir.

Hasip Kaplan: Skandal bir karar sosyal ve siyasal sonucu ağır olabilir.Siyasal bir karardır. Milyonlarca seçmeni yok saymaktır. O zaman Erdoğan'ın da adaylığının veto edilmesi gerekir.

Altan Tan: Birlik ve beraberliğe sabotajdır.

Ertuğrul Kürkçü: Bu kararı haklı gösterecek hiçbirşey olacağını düşünmüyorum. YSK'nın yeterlilik için saptamış olduğu kriterlerin hepsine kendim adına uyduğumu düşünüyorum, bunlar belgelenmiştir. Bu kararın neye dayanarak verildiğini görmemiz gerekiyor. YSK'nın daha özgürlükçü bir yorum ile hareket etmesini beklerdim. Hakkımızı ararız, bu burda bitmez.

Sırrı Sakık: Siyasi bir karar, hukuk devletinde olmaz.

Aysel Tuğluk: Bu karar hiçbir şey kazandırmayacak bir karar. Bir kez daha Kürtler'e mesaj verildi. Kürt sorununun Meclis zemininde çözümü için çaba sarf eden kişilerin veto edilmesi çok vahim bir durumdur. Biz bunu sıradan bir karar olarak görmüyoruz. Siyasal bir karardır. Bu durumu değerlendirmek zorundayız. Gerekirse seçimde çekilmek dahil bütün bunları tartışmak durumundayız. Sağduyu içinde bir değerlendirme yapmaya çalışacağız.

Sırrı Süreyya Önder: Bu bir siyasi operasyondur. Ne diyeyim artık, söylesinler bakkala ekmek de vermesinler. Benim şahsi görüşümdür; eğer böyle olacaksa seçime de girmemek gerek.

Ahmet Türk: Seçime girip girmemeyi düşünüyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.