Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan İstifa Etti

Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan İstifa Etti

Ermenistan'ın eski Devlet Başkanı Sarkisyan, Başbakan olmasının ardından başlayan protestoların 11. gününde görevinden istifa etti.

A+A-

Ermenistan eski Devlet Başkanı ve yeni Başbakanı Serj Sarkisyan, 11. gününe giren protestoların ardından bugün istifa ettiğini açıkladı. 

Bianet'in haberine göre, Sarkisyan, Ermenistan Başbakanlık Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, "Sizlere devletin başı olarak son kez hitap ediyorum. (Protestoların lideri) Nikol Pashinyan haklıydı. Ben hata yaptım. Bu zor durumda birkaç çözüm yolu var ancak ben bu yolların hiçbirine başvurmayacağım. Bu benim tarzım değil. Görevi bırakıyorum" ifadelerini kullandı.

"Talebinizi yerine getiriyorum"

Protestoların kendisine karşı olduğunu kabul eden Sarkisyan, göstericilere hitap ederek, "Talebinizi yerine getiriyorum. Ülkemize barış, ahenk ve mantık diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Askerler de sokağa inmişti

Erivan'daki gösterilerde son olarak bir grup asker de protestocuların saflarına katılmıştı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı askerlerin gösterilere katılmasını kınarken, bu askerlerle ilgili yasal işlem yapılacağını söylemiş ve askerlere protestolardan uzak durmaları uyarısı yapmıştı ancak askerler geri adım atmamıştı.

Ordudan bağımsız bir grup asker bugün halkla yürümeye başladı.

Protestoların lideri serbest bırakıldı

Dün, Sarkisyan ile görüşmesinin ardından diğer muhalif liderler Nikol Pashinyan (Paşinyan), Ararat Mirzoyan ve Sasun Mikaelyan ile birlikte gözaltına alınan Paşinyan birkaç saat önce serbest bırakıldı.

Uzlaşma sağlamak için ʺToplum Sözleşmesi Partisiʺ (TSP) Genel Başkanı Nikol Paşinyan ile Serj Sarkisyan dün bir otelde bir araya gelmişti. 

Paşinyan buluşmada "Yanlış anlama olduğunu sanıyorum, Sayın Sarkisyan'la konuştuğumda net bir şekilde söz konusu olanın diyalog değil, aksine bizim önerdiğimiz gündeme ilişkin olduğunu kaydettim. Ben buraya sizin istifa koşullarınızı ve iktidarı sarsıntısız teslim koşullarını görüşmeye geldim, öyle ki size diyalog terimini kullanmama çağrısında bulunuyorumʺ ifadelerini kullanmıştı.

Sarkisyan buluşmayı terk etmişti

Paşinyan'ın sözleri üzerine Serj Sarkisyan bunun müzakere, diyalog olmadığını, direk ültimatom, devlete, meşru iktidara şantaj olduğunu belirterek ʺSiz sorumluluk derecesinin bilincinde değilsiniz, siz 1 Mart'tan ders almamışsınız, ve eğer bu tonda konuşacaksanız, bana bir kez daha meşru platforma gelmenizi tavsiye etmek kalmaktadır" demişti.

Paşinyan ʺSayın Sarkisyan, net olma arzusundayım. Kimse bizimle tehdit tonuyla konuşmaya cesaret edemedi ve ben sizin ülkedeki durumu tasavvur edemediğinizi söylüyorum. Ermenistan'daki durum 10-15 gün önceki gibi değil, Ermenistan'da durum değişti, Ermenistan'da iktidar halkın elindedir" şeklinde cevap vermişti.

Buna karşılık Sarkisyan ʺYüzde 7-8 oy almış grup halk adına konuşma hakkına sahip değildir ve artık bu konuşmayı sürdürme arzusunda değilim. Eğer siz devletin meşru talebini kabul etmiyorsanız, görüşmek üzere. Sayın gazeteciler, artık siz sonuç çıkarınʺ ifadelerini kullanarak buluşmayı terk etmişti. 

Bu buluşmanın ardından başkent Erivan'daki gösteriye müdahale eden güvenlik güçleri, muhalif milletvekilleri Nikol Paşinyan, Ararat Mirzoyan ve Sasun Mikaelyan'ı gözaltına almıştı.

Sarkisyan ile Paşinyan dün bir otelde bir araya gelmişti. Video: News.am

İkinci "Kadife Devrim" benzetmesi

Paşinyan, Ermenistan'daki gösterileri 1989'da Çekoslavakya'da komünist iktidarı deviren 'Kadife Devrim'e benzeterek kendisinin de 'kadife devrim'e önderlik ettiğini söylemişti.

Sarkisyan'a karşı 2008'de düzenlenen gösterilerdeki rolü nedeniyle gözaltına alınıp serbest bırakılan Paşinyan, destekçilerine 'tüm devlet sisteminin işleyişine engel olun' çağrısında bulunmuş, "Çünkü iktidar halka geçmeli" demişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler