1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Castro, Özgürlük Yolculuğunun Ardından Defnedildi
Castro, Özgürlük Yolculuğunun Ardından Defnedildi

Castro, Özgürlük Yolculuğunun Ardından Defnedildi

25 Kasım 2016 günü hayatını kaybeden Fidel Castro'nun külleri, 30 Kasım'da Küba devriminin başladığı Santiago de Cuba'ya gönderilmişti. Castro zafer sonrası Havana'ya yaptığı yürüyüşü son kez yaptı. Külleri dün defnedildi.

A+A-

Küba devrimi lideri Fidel Castro'nun Küba'nın Santiago de Cuba kentinde başlayan cenaze töreni Fidel Castro'nun külleri, Santiago kentinde bulunan Santa Ifigenia Mezarlığı'nda düzenlenen özel bir törenle defnedildi.

25 Kasım 2016 tarihinde 90 yaşında hayatını kaybeden Fidel Castro'nun külleri, bir karavanla ülkenin başkenti Havana'dan Santiago de Cuba şehrine doğru 30 Kasım günü yola çıkmıştı. Santiago de Cuba 1959 yılında Fulgencio Batista yönetiminin sona ermesine neden olan gerilla hareketinin başlangıç noktası.

Castro, 1 Ocak 1959'da Batista'nın Küba'dan kaçmasıyla ülkenin doğusundaki Santiago de Cuba kentinden bir 'zafer' yolculuğuna çıkmıştı. Küba'yı bir uçtan diğer uca geçerek 8 Ocak'ta geldiği Havana'da on binlerce kişi tarafından karşılanmıştı.

Castro bu yolculuğu son bir kez daha yaptı; bu yolculuğu dört gün sürdü. Ülkenin dört bir yanında Fidel Castro'nun küllerini taşıyan "Özgürlük Karavanı"nı binlerce Kübalı tarafından izlendi.

Dün Havana’ya ulaşan külleri cenaze töreni Türkiye saati ile 15.00'da başladı. Küba Ordusu törenin başlangıcında Castro'yu selamlamak için 21 top atışı yaptı.

Küller burada Santa Ifigenia mezarlığında, Küba'nın ulusal kahramanı Jose Marti'nin mozolesinin yanına defnedildi. Uzun cenaze töreni Türkiye saatiyle 20.00'de sona erdi. Böylece 25 Kasım'da ölen Fidel Castro'yu anmak için 9 gündür süren ulusal yas süreci de sonlandı.

Yas süreci boyunca Kübalılar, kilometrelerce uzayıp giden kuyruklarda, Fidel Castro'ya saygılarını sunmak için beklediler; geceleri ise Santiago'daki Devrim Meydanı'nda Castro için konuşmalar yapıldı.

Büstü yapılmayacak, adı caddelere verilmeyecek

Meydandaki son konuşmayı Devlet Başkanı Raul Castro yaptı.  Başkan konuşmasına uzun yas sürecinin bitmekte olduğunu "Merak etmeyin, ben son konuşmacıyım" espriyle başladı.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro knuşmasını 3 Kasım Cumartesi gecesi yaptı "Burada Fidel'in naaşı önünde vatanı ve sosyalizmi savunacağımıza yemin ediyoruz. O bize her türlü sorunun, tehdidin ve karışıklığın üstesinden Küba'da sosyalizmi inşa etmeye olan sarsılmaz kararlılığımızla gelebileceğimizi gösterdi".

Raul Castro, Fidel Castro’nun büstünün yapılmaması ve adının sokaklara verilmemesi için Küba Parlamentosu'ndan bir kanun geçirileceğini söyledi: "Devrimin lideri her türlü 'kişi kültü' dışavurumunu reddetmişti".

Santiago'daki anmada on binlerce Kübalının yanı sıra Latin Amerika liderleri de katıldı. Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ile Bolivya ve Nikaragua liderleri anma etkinliğine katıldı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.