Buldan ve Temelli Resmen Eş Başkan

Buldan ve Temelli Resmen Eş Başkan

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3. Olağan Kongresi Ankara Spor Salonu'nda yapıldı.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3. Olağan Kongresi Ankara Spor Salonu'nda yapıldı.

“Güçlü Parti, Kararlı Mücadele” sloganıyla yapılan kongrede eş genel başkan adayları HDP Meclis Başkanvekili Pervin Buldan ile Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli’ydi.

Bin 109 delegeden 837'si oy kullandı. Oy kullanan delegelerin geçerli sayılan 823'ünün oyunu alan Buldan ve Temelli yeni eş genel başkanlar olarak duyuruldu.

Kongrede ayrıca 100 asil 50 yedek Parti Meclisi (PM) üyesi seçildi.

Kongrede eş başkan adayları Buldan ve Temelli birer konuşma yaptı.

Buldan: "Çözüm savaşta değil barıştadır"

Buldan konuşmasına tutuklu eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı ve milletvekilleri İdris Baluken, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü ve Burcu Çelik’ı selamlayarak başladı ve şöyle devam etti:

“Halkların Demokratik Partisi de bu topraklarda yaşayan bütün mazlum halkların, tüm inanç ve kültürlerin ihtiyacı olarak vardır. Bunun içindir ki HDP halklar partisidir.

Bütün ayrıştırmalara, ötekileştirmelere, düşmanlaştırmalara karşı HDP kardeşliğin, bir arada eşit ve özgürce yaşamın kendisidir.  Partimiz; Türkiye’nin çoğulcu çok kimlikli yapısını oluşturan Kürt, Türk, Laz, Arap, Çerkez, Alevi, Ermeni, Süryani ve Ezidi halklarını, tüm inançları, ezilen, ötekileştirilen tüm kimlikleri temsil eden Türkiye demokrasisi için bir siyasi değerdir.

Herkes bu ülkede dilini, kültürünü, inancını özgürce yaşayacak. Biz bunun mücadelesini yürütüyoruz. İşte HDP’den korkmalarının, bize fütursuzca saldırmalarının nedeni budur. Tekçiliği bozduğumuz için, çoğulcu, demokratik katılımcı bir ülke yönetimini savunduğumuz için bizden korkuyorlar. Korksunlar!

“Yüzbinlerce insan kamudan ihraç edildi, açlığa mahkûm edildi.  Şiddet, ölüm, taciz, tecavüz sokaklarda kol geziyor. İnsanlar bugünkü iktidara bakarak, geleceklerine dair en ufak bir umut besleyemiyor.

“Ekonomik kriz giderek büyüyor. Afrin’e atılan bombalar Türkiye halklarının sofrasına düşüyor. Bu savaşın maliyeti halka yükleniyor.

“Ekonomik sosyal hakları için grev yapmak isteyen metal işçilerinin grevi milli güvenlik gerekçesiyle yasaklanıyor. Gerçekleri yazmasın diye medya susturuldu. Toplum her gün gerçek dışı haberlerle

“Bu gidişat durdurulmazsa ülkemiz uçuruma doğru hızla sürüklenecek. Buradan bir kez daha iktidara çağrı yapıyoruz.  Yol yakınken, bu ülke daha kan kaybetmeden bu politikalarınıza son verin.

“Çözüm savaşta değil barıştadır.

“HDP, bugün barışı savunan tek partidir.  Karşımızda savaş politikalarının yanında saf tutan milliyetçi blok var. Savaşa karşı çıkan tek güç ise HDP ve bileşenleridir, Türkiye’nin demokrasi güçleridir.

“Bugün burada büyük bir coşkuyla topladığımız kongremizle yeni dönemde mücadelemizi çok daha fazla yükselteceğiz. Toplumsal muhalefetimizi her sokakta, her mahallede her köyde, her evde ve işyerinde en üst düzeyde örgütleyeceğiz. Bizler bu geleneğe, bu güce ve bu inanca sahibiz.

Benden önce bu meşaleyi taşıyan burada hürmetle, sevgiyle andığım nice yoldaşlarım oldu. Ben de bu meşaleyi geleceğimizin yüreği ve bilinci özgürlük tutkusu ile dolu olan gençlerine aktarmak üzere emaneten devir alıyorum."

Temelli: Umudun yolcularıyız

“Bugün kongremizi onurlandıran tüm dostlarımız hoş geldiniz. Bizimle beraber barış demokrasi mücadelesi yükselten dostlarımız yoldaşlarımız hoş geldiniz.

“Umutla ve cesaretle geldiniz ama gelirken bir rekora da imza attınız. Dünyanın GBT (Güvenlik Bilgi Taraması) rekorunu kırdınız. Bu cesaretle gelen siz sevgili yoldaşlarımızın defalarca GBT kontrolüne sokmuşlar. Zahmet vermişler. Bu kongreyi zayıf göstermek amacıyla. Ama bu şapşikler bilmiyor ki bu cesareti örtecek bir alet daha icat edilmedi.

“Bugün aramızda olması gereken binlerce arkadaşımız bizimle değil. 10 binden fazla arkadaşımız gözaltına alındı son birkaç yılda. Bu arkadaşlarımızın büyük bir kısmı tutsak. Bir suçları olduğu için değil bir sevdaları olduğu için tutsaklar. Biz bu sevdadan vazgeçmeyeceğiz. Bu kongre bu sevdanın ispatı.

“Bizler nasıl buraya umudu yüklenerek geldiysek şimdi bu kararlılıkla mahallelerimize, iş yerlerimize sokaklarımıza döneceğiz. Bir kez daha örgütleneceğiz, bir kez daha güçleneceğiz. Hep beraber radikal demokrasi anlayışımızla Kürdüyle, Türküyle, Alevisi, Sünnisiyle, Romanıyla, Hıristiyanıyla sınıf mücadelesi aklıyla örgütleneceğiz ve iktidara gideceğiz. İşte stratejik hedefimiz bu. Tüm örgütlerimiz mahallelerde, iş yerlerinde, tarlalarda halkla buluşacak.

“Bizler kara deryalarda bir feneriz. Umudun yolcularıyız. Dönen dönsün yolundan biz dönmeyiz. Cesaretliyiz, kararlıyız. Cesareti herkese bulaştıracağız. Unutmayın biz haklıyız. Mutlaka kazanacağız.

Demirtaş, PM'ye 1. sıradan girdi

HDP 3. Olağan Kongresi’ne sunulan Parti Meclisi listesi delgelerin oylarıyla kabul edildi. Selahattin Demirtaş listede birinci sırada, Serpil Kemalbay ise ikinci sırada yer aldı. Delegelerin oylarıyla seçilen yeni PM üyeleri şunlar: 

Selahattin Demirtaş, Serpil Kemalbay, Adalet Aydın Sözkesen, Adnan Selçuk Mızraklı, Ali Kenanoğlu, Ali Özkan, Ali Ürküt, Alican Önlü, Alper Öztürk, Arife Çınar, Asiye Kolçak, Ayfer Fatma Çelik, Ayhan Bilgen, Aylin Hacaloğlu, Aysel Güzel, Ayşe Acar Başaran, Ayşe Berktay, Azad Barış, Barış Karabıyık, Bedia Akkaya, Bedia Özgökçe Ertan, Bedriye Yorgun, Benazir Coşkun, Bereket Kar, Berna Çelik, Betül Ünsal, Birsan Kaya Altınörs, Bülent Uyguner, Celalettin Can, Cengiz Yılmaz, Cevdet Konak, Coşkun Üsterci, Dirayet Taşdemir, Elif Bulut, Elif Torun Öneren, Emine Beyza Üstün, Emine Kaya, Erdal Bektaş, Fatma Kurtulan, Feray Mertoğlu, Feride Peynirci, Garo Paylan, Gençay Gürsoy, Gülay Bilici, Gülsen Ülker, Gülsüm Ağaoğlu, Gülşen Özbek, Günay Kubilay, Günfer Karadeniz, Hakkı Saruhan Oluç, Hatice Ödemiş Bayram, Hişyar Özsoy, Hürriyet Kaytar, Hüseyin Gür, Hüseyin Taka, İbrahim Akın, İbrahim Ayhan, İlknur Bingöl, İzzet Karadağ, Kemal Peköz, Kıvanç Eliaçık, Leman Kiraz, Mehmet Hüsamettin Yürek, Mehmet Salih Yıldız, Mithat Sancar, Muazzez Töre,Murat Çepni, Mustafa Avcı, Nadir Yıldırım, Nadiye Gürbüz, Nazmi Gür, Nesimi Aday, Nimetullah Erdoğmuş, Nuran İmir, Nurettin Turğut, Nurettin Üzümcü, Olcay Öztürk, Ömer Faruk Kırnıç, Ömer Önen, Resul Sadak, Rıdvan Turan, Roza Kahya, Selahattin Aslan, Semra Güneş, Sevtap Akdağ Karahalı, Sibel Yiğitalp, Şehriban Zuğurli, Taşkın Aktaş, Tuna Aydın, Yağmur Yurtsever, Yılmaz Topaloğlu, Yurdusev Özsökmenler, Yüksel Mutlu, Zahide Besi, Zelal Yerlikaya, Zeynep Boğa, Zeynep Nilgün Salmaner, Zübeyda Zümrüt, Zühtü Turgut, Züleyha Gülüm

Merkez Disiplin Kurulu: Abdurrahman Öztürk, Nuriye Taka, Selma Metin, Serhat Karaşin, Sinem Coşkun, Sultan Özcan, Zahit Mutlu. 

Uzlaşma Kurulu: Fatma Gök, Özgür Sevgi Göral Birinci, Seydi Fırat, Yavuz Önen

Yeni Eş Genel Başkanlar hakında

Pervin Buldan kimdir?

1967’de Hakkari’de doğdu. Siyasetçi.

İki çocuğu var.

İşinsanı olan eşi Savaş Buldan, dönemin başbakanı Tansu Çiller’in 4 Kasım 1993’te "Elimizde PKK’ya yardım eden Kürt işadamlarının listesi var. Listede 60 kadar isim bulunuyor. Devlet PKK’yla olduğu gibi, PKK’ya mali destek sağlayanlarla da her biçimde mücadele edecektir" açıklamasından sonra kaçırıldı, öldürüldü, katiller bulunmadı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları arasında yer alan Buldan, Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı yaptı.

1999 seçimlerinde HADEP'ten İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu, partisi yüzde 10 seçim barajını aşamadığı için milletvekili olamadı.

2002 Türkiye genel seçimlerinde DEHAP'tan İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu ancak partisi seçim barajını aşamadığı için bu seçimde de milletvekili olamadı.

2005'te İsviçreli bir kadın girişimi tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Halkların Demokratik Partisi’nden 23 ve 24 Iğdır,  25 ve 26. dönemde İstanbul’dan Milletvekili seçildi.

Pervin Buldan en son 17 Haziran 2017 günü Diyarbakır’da gözaltına alınmış; ertesi gün serbest bırakılmıştı. Buldan Ağrı’da 2009’daki yerel seçimlerin ardından gerçekleştirilen protesto eylemlerinde ve 2011 yılında Ağrı’da 8 Mart ve Newroz’da yaptığı konuşmalar nedeniyle hakkında Ağrı Terörle Mücadele Şubesi’nin talebiyle Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı.

Sezai Temelli kimdir?

1963’te İstanbul’da doğdu.

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitede doktorasını tamamladı.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nde (ÖDP) siyaset yapan Sezai Temelli, 2009’da Ufuk Uras ile birlikte partiden ayrıldı. 2013 yılında Halkların Demokratik Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.

İ.Ü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Maliye Anabilim Dalında Öğretim üyesi olarak çalışırken OHAL kapsamında yayınlanan 675 Sayılı KHK ile üniversiteden ihraç edildi.

***

Haberin öncesi

KONGRE HEYECANI

“Umutla, cesaretle, kararlılıkla” ana temasıyla HDP’nin kongresini yaptığı Ankara Arena’yı binler tıka basa doldurdu. Büyük bir coşkunun olduğu salondan “Her yer Afrin her yer direniş” sloganları yükseliyor. 

Tüm engelleme ve baskılara rağmen binlerce kişinin doldurduğu ve Kürt siyasetinin bugüne kadar en büyük salonda gerçekleştirdiği kongre olarak şimdiden tarihe geçen HDP’nin 3. Olağan Büyük Kongresi, büyük bir coşkuyla devam ediyor. “Umutla, cesaretle, kararlılıkla” ana temasıyla gerçekleşen kongrede salon tamamen doldu. 17 bin 500 kapasiteli salon tamamen dolarken, salon dışındaki kitleyle geçen hafta gerçekleşen CHP kongresine katılımı aşan bir katılım olduğu gözlendi.

SLOGANLARA MÜDAHALE TEHDİDİ
Salonun tamamen dolduğu ve halen binlerce kişinin dışarıda olduğu HDP kongresinde atılan sloganları gerekçe göstererek, polis “yasadışı sloganlar atılması” durumunda müdahale edileceği tehdidinde bulundu. Salon girişinde bekleyenler kalabalığı “Bijî berxwedana Afrîn” sloganı atması üzerine de kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

GAZETECİLER BİLGİSAYARSIZ ÇALIŞTI
Basın mensuplarının bilgisayarlarını içeriye alabilmeleri polis engeline takıldı. Tüm girişimler sonuçsuz kaldı ve hiçbir basın mensubu bilgisayarını içeriye alamadı. Gazetecilerin verdiği bilgiye göre, AA başta olmak üzere birçok basın kuruluşunun İçişleri Bakanlığı’yla bu yasağın kalkması için iletişime geçti. Uzun süren görüşme trafiğinin ardından kongrenin başlamasına dakikalar kala gazetecilerin bilgisayarlarıyla salona girmelerine izin verildi. Birçok yurttaşın ise telefonlarını kullanarak, kişisel sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayın yaparak salondaki atmosferi takipçileriyle paylaşmaya çalıştığı görüldü.

Kongrenin başlamasına dakikalar kalırken, salon tamamen doldu. Bu nedenle önceden kapalı kalması planlanan bölümlere de yurttaşlar alındı.

KADINLAR KONGREYİ RENK CÜMBÜŞÜNE ÇEVİRDİ

Binlerce kilometrelik yoldan gelen ve yöresel kıyafetleriyle kongreyi renklendiren kadınlar, sık sık “ Bijî berxwedana Afrin’e”, “Her yer Efrin her yer direniş” sloganlarını atıyor. Mikrofon uzattığımız Hakkari’den gelen Ayşe Sertkaya, kongreye geliş sebebini “HDP bizim için umuttur, gelecektir, barıştır. Bugün Afrin’e saldırlar var. Biz bunu istemiyoruz. Barış istiyoruz. Bu yüzden HDP’yi seçtik ve kongreye bu yüzden geldim” şeklinde açıkladı. Diyarbakır’dan gelen Helin Kaya ise, “Barış istiyoruz. HDP bizim için umuttur” diyerek kongreye geliş sebebini anlattı.

SAÇILIK: AKP İÇİN SİNİR BOZUCU BİR DURUM VAR 
Kongreye katılan Yüksel Caddesi direnişçisi Veli Saçılık da “AKP baskı ile kongreyi söndürmek istedi ancak gördüğüm kadarı ile AKP için sinir bozucu bir durum var. Çok coşkulu çok güzel bir kongre oluyor” diye konuştu. Bu sırada uzun kuyrukların olduğu girişler de devam ediyor. Sahneden çalınan Kürtçe, Türkçe, Lazca ve Ermenice parçalar eşliğinde yer yer küçük gruplar halay çekiyor.

EŞBAŞKANLAR SELAMLADI
HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve milletvekilleri anons edildikten sonra salonda büyük bir alkış koptu. Bu sırada HDP’nin 1 Kasım’daki seçim müziği olan “İnadına HDP” parçası eşliğinde Kemalbay ve HDP’liler, salonda gezerek, katılımcıları selamladı. Kemalbay’ın selamlama merasiminde yeni seçilecek olan eş başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli de en önde yerini aldı. 

HER İNANCA EŞİTLİK DİVANA YANSIDI
Kongre divanı eş başkanlığına Sırrı Süreyya Önder ve Meral Danış Beştaş, üyeliğine ise Feleknas Uca, Garo Paylan ve Müslüm Doğan seçildi. Divan eş başkanlığı ve üyeliğine seçilen isimlerin hepsinin farklı inançları temsil etmesi dikkat çekti. 

KONGREYE YAPAMAYACAK DİYENLERE YANIT DOLU SALON
Meral Danış Beştaş, Kürtçe açılış konuşmasına Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcıları selamlayarak başladı. Beştaş, “Bugüne kadar HDP kongresini toplayamaz diyorlardı. Ama şu salon onlara en net cevaptır. Bugün faşizm, zulüm ve karşısında birlikteyiz. Dünden bu yana kongreye katılımları engellemek için her şeyi yaptılar. Yapmadıkları bir şey kalmadı. Ancak gelişinizi engelleyemediler. O nedenle emeğiniz kutsaldır” dedi.

Kongrenin özgürlük, barış ve birlikteliğe vesile olması temennisinde bulunan Beştaş, tutuklu milletvekilleri ve belediye başkanlarının rehin olarak tutulduklarını söyledi ve kendilerine salondan selam gönderilmesini istedi. Selamlaması salonda büyük alkış topladı.

32 BİN KATILIM
Sırrı Süreyya Önder ise şöyle konuştu: “Bu halk ne zaman ihtiyaç olsa kundakta çocuğunu bırakıp özgürlük ve barış mücadelesi için seferber olmuştur. Ne mutlu size ne mutlu sizin temsilciniz olana. Bu iradenin gücünü kırmak için zalimce zorbaca zindanda tutulan başa eş genel başkanlarımız ve bütün vekil arkadaşlarımızı ve belediye başkanlarımızı selamlıyoruz. Onların bize devrettiği bayrağı biz de devredene kadar yere düşürmeme sözü veriyoruz.”

Önder, “An itibariyle salonda ve dışarıda yer alan misafirlerimizin katılımcılarımızın sayısı 32 bine ulaşmıştır” dedi. Divan üyesi ve Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca Kürtçe, Almanca, Ermenice ve İngilizcenin de olduğu 15 farklı dilde “Hoş geldiniz” dedi.

Divan üyelerinin konuşmasının ardından HDP’nin anlatıldığı bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Kongre Eş Genel Başkan Serpil Kemalbay’ın konuşmasının ardından da tutuklu milletvekillerinin mesajının okunmasıyla devam edecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.