Sözde, 27 Mart Dünya Tiyatrolar GÜNÜ

Sözde, 27 Mart Dünya Tiyatrolar GÜNÜ

2012 Dünya Tiyatro Günü her yıl olduğu gibi bu yılda perdesini açan tüm tiyatrolar tarafından 'sözde' kutlanacak.

A+A-

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatro Günü. Türkiye’de sanatın her alanında yaşanan saldırılardan son dönemde ciddi anlamda payına düşeni alan tiyatroların sorunlarını ve çözüm adına neler yapılması gerektiği konuşulmuyor.

Türkiye’de tiyatro sanatçıları 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ne, oyunlarına yapılan saldırılarıyla, sahnelerinin bir bir kentsel ranta feda edilmesiyle, oyunlarının otosansüre uğramsıyla, oyunlarını sergileyecek sahne bulamama sorunlarıyla giriyor… 

Bugün Dünya Tiyatro Günü. Öncelikle sanat alanında yaşanan saldırıların ardından ülkenin tiyatro sanatçıları bugün bir kutlama yapabiliyor mu? 2012 Dünya Tiyatro Günü her yıl olduğu gibi bu yılda perdesini açan tüm tiyatrolar tarafından “sözde” kutlanacak. Ülkemizde Dünya Tiyatro Günü oldukça buruk geçiyor.

ve KARS...!

Kars Belediyesi’ne ait olan Kars Sanat Merkezi’nin 29 Mart 2009 yerel seçimlerden hemen sonra Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredilmesiyle buradaki faaliyeleri sona eren İsraif Parlak’ın yönetimindeki Amatör Tiyatro Topluluğu, salon bulamayınca provalarını ve çalışmalarını iptal etti.

“Tiyatro bir kentin kültürüdür. Başka illerde şehir tiyatroları, belediyelere ait tiyatrolar varken, Kars’ta bu işi her hangi maddi çıkar gözetmeden, tamamıyla gönüllü olarak amatör bir ruhla yürütenlerin salon bulamaması utanılacak bir durumdur”

Naif Alibeyoğlu döneminde Kars Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kars Sanat Merkezi 29 Mart Yerel Seçimlerin ardından Halk Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi. Bu devirle birlikte akşam saatlerinde yapılan tiyatro çalışmalarına kısıtlama getirildi. Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki salon akşam saatlerinde kapatılınca, tiyatro gönüllüleri de farklı arayışlar içine girdiler. İçlerinde bir çok meslek gruplarından memurların bulunduğu tiyatro gönüllüleri, mesai bitimine denk gelen çalışmaları bu defa kütüphanede sürdürmeye başladılar.

Daha önce tiyatro çalışmalarını Kars Belediyesi’nin desteğiyle Belediye’ye ait Sanat Merkezi’nde yürüttüklerini belirten yönetmen İsrafil Parlak, artık güçlerinin kalmadığını ifade ederek, tüm çalışmaları askıya aldıklarını söyledi.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.