1. HABERLER

  2. Mutlu Tönbekici: Ani'de Cuma Namazı
Mutlu Tönbekici: Ani'de Cuma Namazı

Mutlu Tönbekici: Ani'de Cuma Namazı

Bazıları soruyor. Van Ahtamar Ermeni Kilisesi'ndeki ayinde var olan 'liberaller' Kars Ani Fethiye Camii'ndeki Cuma namazında niye yoklardı.

A+A-
Becerebiliyorsanız
Atina’daki Voyvoda Camii’nde
Kılın Namazınızı

Bazıları soruyor. Van Ahtamar Ermeni Kilisesi'ndeki ayinde var olan 'liberaller' Kars Ani Fethiye Camii'ndeki Cuma namazında niye yoklardı.
Cevap veriyorum:
Van Ahtamar'da ayine giden liboşlar neden Kars Ani'deki Fethiye Camii'nde Cuma Namazı kılmadılar?
MHP lideri Devlet Bahçeli ve beraberindeki MHP'liler Ani Harabeleri içindeki Fethiye Camisinde 946 yıl sonra kılınan cuma namazına katıldı. Günlerdir medyayı meşgul eden bu konu bugün köşe yazarlarının da gündemindeydi. Vatan yazarı Mutlu Tönbekici öyle bir yazı kaleme aldı ki MHP'liler çileden çıkacak.

VAN'DAKİ NAMAZDA NİYE YOKTUM
Bazıları soruyor. Van Ahtamar Ermeni Kilisesi’ndeki ayinde var olan “liberaller” Kars Ani Fethiye Camii’ndeki Cuma namazında niye yoklardı. Cevap veriyorum:
BİR: Panagia Sümela Manastırı’nda, yılda bir defa ve de 15 Ağustos’a denk gelen Meryem Ana gününde olmak ayin yapılmasına izin 23 Aralık 2009 tarihinde verildi. 15 Ağustos 2010 tarihinde ayin yapılacağı 8 (sekiz) ay öncesinden belliydi.
KORSAN NAMAZ HOP NAMAZA DURULDU
Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nde yine yılda bir kere ve de Eylül ayının 2. pazarına denk gelen Kutsal Haç yortusunda olmak ayin yapılmasına ise 25 Mart 2010 tarihinde izin çıktı. Eylül’ün 2. haftası 12 Eylül’e yani referanduma denk geldiği için ayin bu yıla mahsus olmak üzere Eylül’ün 3. pazarında yapıldı. Kilisede ayin yapılacağı 7 (yedi) ay öncesinden belliydi.
Ani Fethiye Camii’nde Bahçeli’nin korsan namaz kılmaya karar verdiğinden iki gün önce haberim oldu, olurdu olmazdı derken 12 saat önce izni çıktı, ertesi gün de allee hop namaza duruldu.
FETHİYE VE AHTAMAR ARASINDA DAĞLAR KADAR FARK VAR
Kendi adıma konuşayım: Bu zırva aceleye, bu manasız telaşa ayak uyduracak durumda değildim. Ne manen ne maddeten. Bu acelenin nedeni nedir anlamış da değilim. Günler torbaya mı girdi? Üç gün sonra kıyamet kopacak da bundan sadece Bahçeli ve tayfası mı haberdar?
İKİ: Kars Ani Fethiye Camii’nde namaz kılmak ile Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nde ayin yapmak arasında buz dağları kadar fark var.
FETHİYE CAMİNİN ASLI ERMENİ KİLİSESİDİR
Bir kere Fethiye Camii Müslümanların Kabe’si değildir. Ayrıca aslı yine bir Ermeni Kilisesidir. Ermeniler camiden kiliseye çevrilmiş bir yerde mi ayinlerini yaptı? 1000 yıl önce kendi inşa ettikleri, 1895’e kadar da patrikhane olarak kullandıkları ve 1915’e kadar da tapusu kendilerine ait bir yerde yaptılar ayinlerini. Üstelik adabıyla izin istediler ve tam ÜÇ yıl da beklediler. İzinlerini aldıktan sonra da kamuoyunu adam gibi bilgilendirdiler, herkes de programını ona göre yaptı. Biz Allah tepesinden bakası liboşlar da gittik izledik.
BU YIL Kİ İLK AYİNDİ
Aynı şekilde Panagia Sümela Manastırı’da da Anadolu kökenli Ortodoks Rumlar için Ayasofya’dan sonraki en önemli yerlerden biri. 1600 yıl önce inşa edilmiş bir Rum Ortodoks manastırı. 1918’e kadar da canlı kanlı bir merkezmiş. 3 yıl öncesine kadar ise mezbelelik. Orada Meryem Ana günü ayin yapılması da geçen sene yapılan bir korsan ayinde tatsız olayların çıkması yüzünden oldu. Bari oldu olacak her yıl gizli saklı yapılan ayin kurumsal olsun, gelsin patrik yönetsin dendi ve öyle yapıldı bu yılkı ilk ayin.
NEREDE NAMAZ KILAMIYORSUN
Sen, memleketin neresinde namazını kılamıyorsun? Ani Harabeleri’nde Fethiye Camii’nin adını acaba kaç Müslüman biliyordu bugüne kadar? Fethiye Camii için o Doğan Haber Ajansı’na göre 2 bin, İhlas Haber Ajansı’na göre 5 bin kişi olan kalabalık NE yaptı bugüne kadar?
Söyleyeyim: Zero. Haberleri bile yoktu.
ÇOCUKÇA BİR EYLEM
ÜÇ: Bu kadar çocukça bir eyleme niye gideyim? Niye Ani? Niye bir Ermeni şehrinde? Niye kiliseden döndürülmüş bir cami? (Tabelasında tek bir yerde Ermeni lafı geçmez o da ayrı mesele. Ama Bahçeli ve tayfası biliyormuş, o da ayrı bir mutluluk!)

NEFRET VE İNTİKAM KOKUYOR
Zerre bir inandırıcılığı, samimiyeti olmayan, kısasa kısas, göze göz, dişe diş mantığıyla yapılmış, nefret, intikam kokan yaratıcılığı da emeği de olmayan bir eylemdir.

VOYVODA CAMİİ'NDE NAMAZ KILIN
Ani’de Ermeni kilisesinden çevrilmiş bir cami yerine, mesela Atina’daki Monastiraki Meydanı’ndaki 1759 yılında Osmanlı tarafından yapılmış ve şimdi Yunan Halk Sanatları Müzesi olan Voyvoda (Mustafa Ağa) Camii’nde namaz kılmaya ne dersiniz? İzin aldık, hadi gidiyoruz deseniz ya. Bakın oraya seve seve giderdim! Namazdan sonra da hep beraber Reha Muhtar’ın geçen gün yazdığı Savas’a gider, herkese da kebap ısmarlardım. Yunan başkentinde namaz kılıp, Ermeni lokantasında kebap yiyerek MUHTEŞEM bir ikileme, üçleme, beşleme, şeşleme yapmış olurduk! (Benim sevdiğim yer “Thanasis” gerçi ama olsun...)

SIKIYSA ATİNA'DA YAPIN
Hadi bakalım sıkıysa bu işi Atina’da dediğim yerde yapın! Öyle kendi çöplüğünde, kimse zaten sana karşı çıkmaz/çıkabilemez/çıkmaya bir tarafları yemezken, tehdit, şantaj, propaganda, goygoy ile 12 saatte izini almak iş mi?

KARDEŞLİK AYAKLARINA YATIN
Başvurun hadi Atina Belediye Başkanlığına! Yapın bir proje. Kadir Gecesi mevlidimizi burada okuyacağız deyin! Dünya barışı, insanlık, kardeşlik ayaklarına yatın, (öyle bir derdiniz olmadığını biliyoruz da hadi yiyelim biz de) alın izninizi, baş safta namaza durmayan kurbağa olsun! Baş kurbağa olsun hatta!
Tekrar ediyorum: Kebaplar da benden! Merak etmeyin domuz yedirmem. Hepsi mis gibi kuzu ve sığır etinden yapılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
8 Yorum