1. HABERLER

  2. Ermenistan'da Kürtçe Eğitim Resmileşti
Manisa'da 'ROMAN'lar Linç Ediliyordu

Manisa'da 'ROMAN'lar Linç Ediliyordu

Manisa'nın Selendi İlçesi'nde bir kahvehanede sigara içme tartışması gerginliğe neden oldu.

A+A-
Manisa'nın Selendi İlçesi'nde bir kahvehanede sigara içme tartışması gerginliğe neden oldu. İlçede toplanan yaklaşık bin kişi, Roman vatandaşların ev ve işyerlerini taşladı, arabalarını devirdi. Güvenlik güçlerinin güçlükle önlediği olaylarda 3 kişi yaralandı.
Manisa'nın Selendi ilçesinde Roman bir genç, yılbaşı gecesi gittiği kahvehanede işletme sahibi Ramazan Yıldız tarafından dövüldü. Durumu öğrenen Romanlar, kahvehaneyi basarak tahrip etti. Bunun üzerine kahvehanenin toplanan 2 bin kişi, Romanların evlerini taşlayıp otomobillerini ateşe verdi. Linç olmaktan son anda kurtulan Romanlar, ilçeyi terk etmek zorunda kaldı.
Manisa'nın Selendi ilçesinde, evi olmadığı için çadırda yaşayan Roman asıllı 32 yaşındaki Burhan Uçkun, 24 Aralık'ta Çavuşun Kahvesi'ne giderek çay içmek istedi. Ancak kahvehane sahibi Ramazan Yıldız, çay vermediği Uçkun'u dışarı çıkardı. Bu duruma tepki gösteren Uçkun, yılbaşı gece saat 21.00 sıralarında, kahvehaneye gelerek sigara yaktı. Çıkan tartışmada Yıldız ve akrabaları tarafından dövülerek dışarı atılan Burhan Uçkun hastaneye kaldırıldı. Olayı öğrenen Burhan Uçkun'un babası ve akrabalarından oluşan 20 kişilik grup, saat 23.00 sıralarında kahvehaneyi basarak camları kırıp eşyaları tahrip etti. Taraflar, ifade için karakola götürüldü. Ancak karakolun bahçesinde ifade için bekleyen gruptan, Burhan Uçkun'un babası Necdet Uçkun kalp krizi geçirdi. Hastaneye kaldırılan Uçkun, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
POLİS MÜDAHALE EDEMEDİ, LİNÇ SON ANDA ÖNLENDİ
İlçede 5 gün boyunca süren gergin bekleyişin ardından, önceki gün Ramazan Yıldız'ın kahvehanesi tekrar tahrip edildi. Olay kısa sürede 'Romanlar kahveyi bastı' şeklinde kulaktan kulağa yayılınca, yarım saat içinde kahvehanenin önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, sloganlar atarak, Romanların oturduğu Zabar, Şerefiye ve Eskicami Mahallelerine gitti. Polisin müdahalede yetersiz kaldığı yürüyüş sırasında, Romanlara ait 5 evin camlarını kırıp biri ateşe verilirken, 6 otomobil de tahrip edilerek yakıldı. Olayları kontrol edemeyen polis, jandarmadan yardım istedi. Bu sırada Romanlardan bazıları kaçarak ilçeyi terk ederken, bazıları ise evlerinde mahsur kaldı. İlçeye gelen jandarma ekipleri, linç edilmekten kurtardığı Romankları, jandarma karakoluna götürdü.
FAŞİST GRUP ROMALARI İLÇEDEN ATTIRDI
Olaylarda 3 kişi yaralanırken, Manisa Valisi Celalettin Güvenç ve Emniyet Müdürü Adem Aydemir ile Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Mürsel Şahin de gece yarısı ilçeye geldi. Kaymakam Selim Palamut'la birlikte kaymakamlık binası önünde toplanan 'faşist' gruba seslenen Vali Güvenç, sakin olmaları çağrısında bulundu. Linçci kalabalık ise Romanların ilçeden gönderilmelerini istedi. Vali Güvenç önce halkın arasından seçtiği 10 temsilciyle, ardından da Romanlarla görüştü. Gerginlik devam ederken, görüşmeler sonucu karakoldaki Romanlar, eskort eşliğinde ambulanslarla ilçeden çıkarılarak, Kula, Salihli ve Gördes ilçelerine götürüldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.