1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. BTK Tren Hattı Haziran'da Hizmete Açılacak
Mahmut Alınak'ın İlk Duruşması Yarın

Mahmut Alınak'ın İlk Duruşması Yarın

Hakkında müebbet hapis cezası istenen siyasetçi, avukat ve yazar Mahmut Alınak, yarın mahkemeye çıkıyor.

A+A-

Hakkında müebbet hapis cezası istenen siyasetçi, avukat ve yazar Mahmut Alınak, yarın mahkemeye çıkıyor.

PolitiKARS'ın MA'dan derlediği bilgilere göre, Kars'ta 17 Şubat'ta çıkarıldığı mahkeme tarafından, "Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak" iddiasıyla tutuklanan ve hakkında müebbet hapis cezası istenen Kürt siyasetçi Mahmut Alınak yarın mahkemeye çıkıyor. 

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada Alınak hakkında 300 sayfalık iddianame hazırlanmıştı. İddiaların büyük bir bölümü Alınak'ın yaptığı açıklamalar, telefon görüşmeleri ve yazdığı kitaplarda yer alan ifadelerden oluşuyor. İddianamede yine Alınak’ın iki aile arasında yaşanan kavga sonrası aranması, yazdığı Mehmet Tunç ve Bêkes kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlaması ve Kürtçenin resmi dil olması için Birleşmiş Milletlere (BM) başvurma girişimleri de suçlar arasında yer alıyor. 

mahmut-alinak-005.jpg

Haberin uzantısı...

Bêkes'in Annesi: Alınak’a Verilecek Veza Bize Verilmiş Olacak

Mahmut Alınak müebbet hapis istemiyle yarın hakim karşısına çıkacak. İddianamede suçlama konusu yapılan kitapta hikayesi anlatılan Bêkes'in annesi Güler Tunç, Alınak'ın serbest bırakılmasını istedi. 

'MEHMET TUNÇ VE BÊKES' KİTABI SUÇ 

İddianamede, husumetli aileleri barıştırmak, Kürtçenin Türkçe ile aynı statüde yer alması için Birleşmiş Milletlere (BM) dilekçe vermek, işsizlik ve zamlara karşı yapılmak istenen eylemler suç sayıldı. Yine, Alınak'ın kaleme aldığı ve sokağa çıkma yasağı döneminde yaşamını yitiren dönemin Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç ile yeğeni Bêkes'in yaşam öyküsünün ele alındığı “Mehmet Tunç ve Bêkes” kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlanması da iddianamede suç sayıldı. 

Aynı yasak döneminde ağabeyiyle birlikte yaşamını yitiren Orhan Tunç'un eşi ve Bêkes'in annesi Güler Tunç, iddianamede ailelerinden "Değer" ailesi olarak bahsedilerek suç üretilmesine tepki gösterdi. Anne Tunç, Alınak'ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi. 

KİTAP AİLENİN ÖYKÜSÜNÜ ANLATIYOR 

Anne Tunç, Alınak’ın talebiyle yazılan kitabın ailenin yaşam öyküsünü anlattığı ve siyasi bir metni kapsamadığına değindi. 2015-16 tarihleri arasındaki yasak döneminde ailenin yaşadıklarının kitapta ele alındığını paylaşan Tunç, "Aile olarak yaşadıklarımız büyük bir vahşetti. Halen bu vahşetin etkisindeyiz. Psikolojik olarak hala kendimize gelemedik. Bu nedenle Mehmet ve Orhan’ı hatırlamak ve anmak istedik. Kitapta benim Orhan ile geçirdiğim vakit ve ailenin Mehmet ile geçirdiği vakit anlatılıyor. Cizre’de sokağa çıkma yasaklarında yaşananlar anlatılıyor. Bêkes’in doğumu anlatılıyor. Bugün kitap AKP-MHP iktidarı tarafından yasaklanarak illegalize ediliyor. ‘Terör örgütü propagandası' yapıldığı söyleniyor. Bu baskı yasaklar sırasında acı çeken bütün ailelerin üzerinde sürüyor. Bu halk bu suçlamaların yeni tanığı değil" diye konuştu. Alınak’a isnat edilen suçlamaları kabul etmediklerini belirten Tunç, "Yaşamlarını yitiren eşlerimizin mezarlarını ziyaret ettiğimiz için bile bize soruşturmalar açıldı. Bu şeylerin yabancısı değiliz” dedi. 

YASAK KARARINI HATIRLATTI

İddianamede yer verilen söylemlerin kitapta yer almadığına dikkati çeken Tunç, yer alan bilgilerin birçoğunu kendisinin tanıklıklarından oluştuğunu dile getirdi. Tunç, “Bu nedenle aile olarak neler yaşadık, başımıza neler geldi ve bunların unutulmaması için bu kitabın yazılmasına karar verildi. İktidarların temel amacı siyasetçileri bir şekilde tutuklayıp susturmaktır. Bu sadece bizim üzerimizde değil bütün muhalifler üzerinde vardır. Alınak üzerinde bugünlerde karalama kampanyası başlatılmış. Bu yaklaşımı kınıyoruz. Bu kitabın gelirlerinin 'değer ailelerine' verildiği iddia ediliyor. Kitabın basımını biz istedik. Beraber yazdık ve beraber bastık. Alınak, Şırnak eski milletvekili ve tanınmış bir siyasetçidir. Sıradan bir insan değildir. Kitabın telif hakkı bizimdir. Kitabın gelir ve giderleri ortadır. Zaten kitabımız basıldıktan 3 ay sonra yasaklandı ve toplatılma kararı alındı” ifadelerini kullandı. 

'ALINAK'IN YANINDAYIZ'

Kitabın, Mehmet Tunç ve Bêkes isimlerinden kaynaklı yasaklandığını kaydeden Tunç, “Yasak zamanında Mehmet Tunç’ların üzerine nasıl gittilerse bugün de ailelerinin üzerine geliyorlar. Yasak bitti ama baskı ve tehditler bitmedi, hala devam ediyor. Ama bu baskılar ve tehditler karşısında asla geri adım atmadık, atmayacağız. Bizim yok olmamızı istiyorlar. O süreçte yaşananlara tüm Türkiye ve dünya şahit oldu. Zaten açtığımız davalar da sürüyor. AİHM’e de götürdük davayı” dedi. 

Alınak hakkındaki davayla muhalif siyasetçilerin hedef alındığını vurgulayan Tunç, yarınki duruşmaya işaret ederek, “Hükümete buradan çağrı yapıyoruz. Yaptığınız hukuksuzluktan geri dönün. Alınak hukuksuz hiçbir şey yapmamıştır. İlerlemiş yaşına rağmen ve dünyayı saran hastalığa (Kovid-19) rağmen içerde tutulması kabul edilemez. Alınak’ın adil bir şekilde yargılanıp serbest bırakılmasını istiyoruz. AKP’nin kirli siyasetine göre ceza verilmesin. Alınak’a verilecek herhangi bir ceza bizim ailemize de verilmiştir. Biz bunu böyle kabul ediyoruz. Aile olarak Alınak’ın yanındayız ve tanık olarak ifademizi de vereceğiz. Alınak’ın serbest bırakılmasını istiyoruz" çağrısı yaptı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler