1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Halk Oyunları Grup Finali YARIŞMASI
Kars Barajının TEMELİ ATILDI

Kars Barajı'nın TEMELİ ATILDI

Kars'ta baraj ve içme suyu arıtma tesislerinin telekonferansla temel atma töreni yapıldı.

A+A-

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kars’ta baraj ve içme suyu arıtma tesislerinin telekonferansla temel atma törenine katıldı.

Eşinin Karslı olduğunu ifade eden Eroğlu, "Bugün burada sizlerin eniştesi olarak sözümüzde durmanın rahatlığı içerisindeyim." dedi.

DSİ Bölge Müdürlüğü Konferans salonundaki törende konuşan Eroğlu, "12 Mayıs Kars için bir milat olarak yazılacak. Kars Barajı 40 yıldan beri hasretle beklenen barajdı. Bu baraj hem enerji üretecek hem de sulama sağlayacak. 2014 yılı sonunda bitecek bu barajı biz bir yıl öne çektik ve 30 Ekim 2013 tarihinde saat 13:59’da bitirilecek. Bugün buradaki törenle Kars’ta 5 müteahhit işe başladı.” diyen Eroğlu diğer bir tesisle Kars’ın 2050 yılına kadar içme suyu problemini çözdüklerini belirtti. Bakan Eroğlu, "2012 yılında bitecek bu tesislerinde 8 ay önce bitmesi için müteahhitle anlaştıklarını ifade etti.

Eroğlu, “Karslı hemşerilerim milletvekiliniz Zeki Karabayır’ın siyasetçiliği ile bugün buradayız. Müdürlüğümüz döneminde İstanbullu vatandaşlarımızın hizmetine sunduğumuz su projemizin süresini sormuş öyle ise Kars’a kurulacak tesislerle vatandaşlarımıza daha kısa sürede su sağlanacağını ifade etmişti." diye konuştu.

Diğer taraftan,Kars çayı üzerine inşa edilecek Kars Barajından, 5 bin 625 metre uzunluğunda iletim tuneli ve 18 bin 400 metre uzunluğundaki iletim kanalı ile Kars merkez, Akyaka, Arpaçay, Digor ve Susuz ilçelerine bağlı köy yerleşimlerine ait, toplam 475 bin 780 dekar tarıma arazisinin borulu şebeke sistemiyle cazibeli sulanması, kurulacak Çatma HES ile ise yıllık 9.76 GWh enerji üretiminin sağlanması planlanıyor. Proje ile yıllık net gelir artışı 2011 yılı birim fiyatlarıyla 50 milyon lira olarak öngörüldüğü belirtiliyor.

Kars içme suyu arıtma tesisi ile Kars çakmak tepesi belediye ana su deposunun 200 metre güneybatısında 1842,10 metre rakımlı mevkide projelendirildiği, tesisin tasfiye kapasitesinin 22b in metre küp gün olduğu belirtildi. Projeyle Kars’ın içme ve kullanma su ihtiyacının 2050 yılına kadar karşılandığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.