1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İtalya’da Ölü Sayısı 281’e Yükseldi
Kaddafi Barış Planını Kabul ETTİ

Kaddafi Barış Planını Kabul ETTİ

Libya'yı ziyaret eden üst düzey bir Afrika Birliği heyeti Muammer Kaddafi'nin ülkedeki çatışmaları sona erdirmeyi hedefleyen bir barış planını kabul ettiğini açıkladı.

A+A-

Libya'yı ziyaret eden üst düzey bir Afrika Birliği heyeti Muammer Kaddafi'nin ülkedeki çatışmaları sona erdirmeyi hedefleyen bir barış planını kabul ettiğini açıkladı.

Aylardır süren iç savaşta henüz Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı kuvvetlerle muhalif güçler birbirlerine karşı kesin üstünlük sağlayamadı. Askeri bakımdan muhaliflere karşı daha güçlü olsa da NATO operasyonu Kaddafi’yi ülkenin doğusuna doğru ilerlemesini engelliyor.

Ülke genelinde çatışmalar devam ederken, barış için yeni bir adım daha atıldı. Hazırlanan son barış planının altında Afrika Birliği’nin imzası var. Anlaşmanın temel unsurları, derhal ateşkes, insani yardımların herhangi bir engel çıkarılmadan dağıtılması, yabancı ülke vatandaşlarının korunması ve hükümetle isyancılar arasında siyasi bir anlaşma için diyalog başlatılması.

Güney Afrika, Morityus, Mali ve Kongo'nun devlet başkanlarından oluşan Afrika Birliği heyeti, hazırlanan anlaşmayı taraflara aktarmak için Libya’ya gitti. Anlaşma şartları ilk olarak Kaddafi’ye sunuldu. Heyetin başkanı Güney Afrika lideri Jacob Zuma, kardeşim olarak nitelediği Kaddafi'nin yol haritasını kabul ettiğini söyledi.

Afrika Birliği heyeti, planı bugün Bingazi'deki isyancı gruplarla görüşecek. Ancak Libya muhalefetinin İngiltere'deki bir temsilcisi, Kaddafi ya da oğullarından birinin iktidarda kalmasını sağlayacak hiçbir anlaşmanın kendileri için kabul edilebilir olmadığını söyledi. Bir Afrika Birliği yetkilisi de, Kaddafi'nin geleceği meselesinin de Trablus'taki görüşmelerde gündeme geldiğini, ancak gizli tutulduğunu kaydetti.

ÇATIŞMALAR ECDEBİYE’DE YOĞUNLAŞTI
Öte yandan, Libya'da Kaddafi yanlısı güçler ile isyancı gruplar arasındaki mücadele Ecdebiye kentinin kontrolü üzerine yoğunlaşıyor. İsyancıların kalesi Bingazi'ye giden yolda bulunan Ecdebiye kenti bu nedenle stratejik öneme sahip. Kentin kontrolünün Kaddafi güçlerinin eline geçmesinin, muhalefetin kontrolündeki doğu Libya'ya erişimi hükümet güçleri için mümkün kılacağı düşünülüyor.

Son gelen haberler göre hükümet güçleri bir kere daha muhalefet karşısındaki askeri üstünlük sağladı. Ecdebiye'de bulunan Reuters haber ajansı muhabiri, Kaddafi güçlerinin aralıksız top ve füze ateşi karşısında isyancıların kentin ara sokaklarına sığındığını bildirdi. Ajansa konuşan bir isyancı "Şehrin içinde direniş var. Kaddafi'nin güçleri isyancılarla savaşıyor. Şehrin içinde varlık gösteriyorlar" dedi.

25 TANK VURULDU
NATO kuvvetleri ise, Ecdebiye ve Misrata kentleri çevresine yönelik hava saldırılarına devam ediyor. Son olarak Libya hükümetine ait 25 tankın vurulduğu açıklandı. NATO'nun ülkedeki operasyonundan sorumlu komutan, hava saldırılarının sivilleri korumak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.