1. HABERLER

  2. KÜLTÜR | SANAT | MAGAZİN

  3. Ereğlili Metin Bekar Rısıngstar’da İkinci Tur İçin Destek İstedi
Kaçak Yapı Yapmış Duruma Düşürdüler!

Kaçak Yapı Yapmış Duruma Düşürdüler!

Başbakan Erdoğan'ın 'ucube' dediği 'İnsanlık Anıtı'nın yıkımını engellemek için mahkemeye başvuran Heykeltıraş Mehmet Aksoy isyan etti.

A+A-

Başbakan Erdoğan'ın 'ucube' dediği 'İnsanlık Anıtı'nın yıkımını engellemek için mahkemeye başvuran Heykeltıraş Mehmet Aksoy isyan etti.

Aksoy, “Haklılığımız uçan kuşa anlatmaya çalışıyoruz, mücadele veriyoruz. Ben kaçak yapı yapmış durumuna düşüyorum, böyle bir şey yok” dedi. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararının çıkacağına inandıklarını ifade eden Aksoy, “Elimizde belgeler var, hepsini sunduk. Uluslararası anlaşmalar, telif hakları var. Bunlara güveniyoruz. Kamuoyu arkamızda, herkes bekliyor, kötü bir karar çıkarsa eylemler olacaktır besbelli. Bizim mücadelemiz de uzayacaktır. Ama kararın olumsuz olacağına inanmıyorum” diye konuştu.

Heykelle ilgili çelişkili kurul karaları olduğunu vurgulayan Aksoy, “Yüksek Kurul, kararı iptal ediyor, buna rağmen Belediye Meclisi ‘yıkın’ diyor. Belediye Meclisi kurul mu? Üstelik devlette devamlılık esası vardır. Hangi Belediye Başkanıysa olursa olsun, o kurum devlet kurumudur, kim gelirse gelsin o alınan kararlar geçerlidir. Yoksa devlet çalışmaz” dedi.

BAKANIN TEPESİNDE DEMOKLES’İN KILICI SALLANIYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da konuyla ilgili ‘çelişkili konuşmalar’ yaptığını belirten Aksoy, “Onu da anlamak istiyorum. Kendisiyle görüşmek isterim. Ama kendisi de çok da bir şey söyleyecek durumda değil tabi. Çünkü yukarıda Demokles’in kılıcı tehdit olarak devamlı sallanıp duruyor” diye konuştu.

Heykelin yurtdışında da büyük yankı bulduğunu ifade eden Aksoy, dünyanın bu konuda duyarlı olduğunu vurguladı. Konunun Avrupa Parlamentosu’nun gündemine alındığını hatırlatan Aksoy, Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’ne (ICOMOS) başvurarak, bu kurulun bilirkişiliğini isteyeceklerini kaydetti.

BAKAN GÜNAY’DAN SİT AÇIKLAMASI
'O ALANDA SİT STATÜSÜYLE AYNI KORUMA ŞARTLARI VAR'
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ezgi Başaran’ın bugünkü “Bakan Günay’a güvenmem namümkün” başlıklı köşe yazısıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada şu noktalar vurgulandı: “Kars İlinde “İnsanlık Abidesi” adı altındaki anıt, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında 02.11.2006 tarih ve 421 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile tescilli taşınmaz kültür varlığı olan makineli tüfek mevzilerinin bulunduğu tabya üzerine yapılmıştır. Yazınızda bu alanın sit alanı olmadığı vurgulanmaktadır.

2863 sayılı Kanun gereğince ister tek yapı ölçeğinde taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli olsun, ister sit alanı olarak tescilli olsun bulundukları alanlar 2863 sayılı Kanunun koruma ile ilgili getirdikleri hükümlere tabidirler. Bu nedenle söz konusu alan da taşınmaz kültür varlığı olması nedeniyle sit statüsü ile aynı koruma şartlarını taşımaktadır.”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.