1. HABERLER

  2. Iğdır Belediyesi'ne POLİS BASKINI
İsmet Çelik: İşsizlik Aldı Başını Gidiyor

İsmet Çelik: İşsizlik Aldı Başını Gidiyor

Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, basın açıklamasında, işsizliğin getirdiği olumsuzluklara değindi.

A+A-
Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, son birkaç yıldır yüzde 8-10’lar arasında seyreden işsizliğin 2009 yılında yüzde 13’lere kadar tırmandığını söyleyerek, “İşsizlik aldı başını gidiyor” dedi.

Borsa Başkanı İsmet Çelik, “Girişimci demek, güç birliği, fikir birliği demek” başlıklı basın açıklamasında, önce işsizliğin getirdiği olumsuzluklara değindi. Çelik, “Ülkemizde işsizlik aldı başını gidiyor. Son birkaç yıldır yüzde 8-10’lar arasında seyreden işsizlik oranı 2009 yılında yüzde 13’lere kadar tırmandı. Bu rakamda yine oldukça iyimser bir oran. Çünkü; bu rakama sadece çalışmaya niyeti olan, çalışmak istediğini beyan eden kişiler dahil. Yani yüzde 13 tüm işsizleri kapsayan bir oran değil” diye konuştu.
Çelik, bin insanın mutlu olabilmesi için ne kadar aşı olması şart ise iş sahibi olabilmesi için de girişimci olmasının şart olduğunu belirtti. “Masa başı işim olsun, sabah saat 09.00, akşam saat 17.00” devrinin çoktan kapandığını da kaydeden Çelik, özellikle gençlere seslenerek, “Genç işsizlerin oranı yüzde 26-27 seviyelerinde seyrediyor. Her yıl işgücü piyasasına 800 bin kişi dahil oluyor. Buna karşılık Devlet bütün imkanlarını kullanarak ancak 80 bin kişilik kadro açabiliyor. 2010 yılı için kamu sektörü, bu 800 bin rakamının ancak yüzde 10’unu istihdam edebiliyor” şeklinde konuştu.
YEREL YÖNETİMLERE İŞ DÜŞÜYOR
Çelik, geriye kalan işsizlerin nasıl istihdam edilecekleri konusunda yerel yönetimlere büyük işler düştüğünün altını çizdi ve, “Bu da ancak girişimcilikle olur. Bakacak olursak, Türkiye’de istihdamın yüzde 90’ını özel sektör sağlıyor. Bu oranın yüzde 10’unu da KOBİ dediğimiz küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturuyor. O halde Devletin istihdam sorununu çözmek için tek yapacağı şey, KOBİ’lerin sayısını artırmak, yani girişimcileri teşvik etmektir. Bu da Hindistan ve Çin’de uygulandığı gibi KOBİ’lere sıfır (0) vergi ile mümkün. Bu yüzden vergi reformunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekir” dedi.
GİRİŞİMCİLİK ARTMALI
Girişimciliğin artmasının Türk ekonomisine itici güç kazandıracağını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:
“Girişimcilik 1980’den sonra Turgut Özal’ın bu konuya verdiği önemle artmaya başladı. 25 yılda Türkiye’nin milli geliri 11 kat, ihracatı 40 kat arttı. Bunu daha fazla artırmak elimizde. Birde girişimciliğin bireysel değil de ortaklıklarla yapılması çok önemlidir. Burada bir atasözümüzü de hatırlatmakta yarar var: “Bir elin nesi var iki elin sesi var”. Varın düşünün 3 elin, 10 elin çıkaracağı sesi. Tek kişilik şirketler bir süre sonra batmaya mahkumdur. Ama ortak olarak kurulmuş, hele de kurumsallaşmış bir şirketin ne kadar uzun ömürlü olabileceği konusunda pek çok örnek vardır”
FIRSATI DEĞERLENDİRİN
Çelik, açıklamasını şu çağrıyla tamamladı: “Bu günlerde banka kredileri de oldukça uygunken, sermayesi olan sermayesini ortaya koysun. Olmayan bankadan kredi çeksin. 2 kişi, 5 kişi bir araya gelip ortak bir girişim kursun. İnanın pişman olmayacak, çocuklarınıza, torunlarınıza şimdiden iş sahası yaratmış olacaksınız”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.