1. HABERLER

  2. Öğretmen Eski Eş Kurbanı
HSYK Sonuçları, Bakanlık LİSTESİYLE AYNI

HSYK Sonuçları, Bakanlık LİSTESİYLE AYNI

Binlerce hakim ve savcının oy kullandığı HSYK seçimlerinden 'Adalet Bakanlığı'nın desteklediği' listedeki isimler çıktı.

A+A-
Binlerce hâkim ve savcının oy kullandığı HSYK seçimlerinden 'Adalet Bakanlığı'nın desteklediği' listedeki isimler çıktı.
Bakanlığın yalanladığı "örtülü destek" iddialarına karşın YARSAV Başkanı Tarhan "Seçimin adil olduğunu düşünmüyoruz" dedi.
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) adli ve idari yargıdan gelecek üyelerin seçimi için dün binlerce hâkim ve savcı oy kullandı. Adalet Bakanlığı'nın desteklediği iddialarını yalanladığı listedeki isimlerin hepsi seçildi.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verdiği bilgilere göre, HSYK'ye "Bakanlığın listesinde yer alan" adli yargıdan 7 asıl 4 yedek, idari yargıdan 3 asıl 2 yedek üye seçildi. Her hâkim ve savcının, adli yargıda 11, idari yargıda 5 kişi için oy kullanabildiği seçimde, adli yargıda görevli 10 bin 471 hâkim ve savcı, HSYK'ye adli yargıdan seçilecek 7 asıl 4 yedek, idari yargıda görevli bin 268 hâkim, idari yargıdan seçilecek 3 asıl 2 yedek ismi belirlemek için ilk kez dün oy kullandı.
Hâkim ve savcının büyük bölümü, Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) "bakanlığın listesi" olarak nitelediği isimlere oy verdi. YARSAV, Demokrat Yargı derneklerinin desteklediği isimler ve bağımsız olarak yarışa girenler, yeterli oy oranı alamadı.
Anayasa referandumu ile yapısı değiştirilen ve üye sayısı 22'ye yükseltilen HSYK'ye yerel yargıdan seçilecek isimleri belirlemek amacıyla yapılan seçim için adliyelerde sandık kuruldu.

ŞAHİN: "AKP'NİN PİRUS ZAFERİ"
17 Ekim sabah saat 09.00'da sandık başına giden hâkim ve savcılar, birleşik oy pusulalarını alarak HSYK üyeliği için 7 asıl, 4 yedek olmak üzere 11 adayı, idari yargı hâkim ve savcıları ise 3 asıl, 2 yedek olmak üzere 5 adayı işaretledi.
Taraf gazetesine konuşan Demokrat Yargı adayı Kemal Şahin, "Adalet Bakanlığının bir ay önce belirlediği ve komisyon başkanlarının adliyelerde dolaştırdığı asil ve yedek listesi seçildi. Kazanmış gibi görünse de kaybeden AKP olmuştur. Yargı reformunun yanı sıra tüm reform hareketi ciddi şekilde sekteye uğramıştır. Bu da AKP'nin Pirus zaferidir" dedi.
ADALET BAKANINDAN İDDİALARA "SAYGISIZLIK" YORUMU  
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK üyeliğine Bakanlığın desteklediği isimlerin seçildiği iddialarına ilişkin, ''Bu iddia seçimde gösterilen iradeye saygısızlıktır. 16 kişiden sadece 2'si Bakanlık bürokratıdır. YARSAV'ın listesinde de Bakanlık çalışanları vardı ama bunlar seçilemediler. Demek ki Bakanlık bünyesinde çalışması yeterli değil, farklı özellikler de aranıyor'' açıklamasında bulundu.
HSYK üyeliğine YARSAV'ın belirlediği adayların seçilememesine ilişkin olarak şunları kaydetti: ''Bu sonuçlar hakim ve savcıların marjinal söylemlere rağbet etmediğini gösteriyor''
Demokrat Yargı Derneği eş başkanı Osman Gazi Ertekin ise Taraf'a şunları söyledi:
"Adalet Bakanlığı ile bir platform oluşturup bu süreci beraber yürütelim dedik. Otoriter seçim sistemini ve bakanlığın müdahalesini asla kabullenemeyeceğimizi söyledik. Ne yazık bildiklerini okudular. Artık herkesin tavrı netleşecektir, herkes daha rahat davranacaktır. Bakanlık ve hükümet bundan sonra her kesimden eleştirilerin tek muhatabıdır."
 Oyunu kullanan YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ise "Seçimin adil olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde yürütme organının doğrudan yargı seçimlerine müdahalesi söz konusu değil" diye konuştu.
Cumhuriyet, Radikal, Milliyet, Hürriyet gazeteleri seçimleri, "Adalet Bakanlığının listesi kazandı" şeklinde verirken, Taraf başlıklarını Demokrat Yargı EşBaşkanı Osman Can'ın "Türkiye'de hiç yargı olmadı ki" ve Şahin'in "AKP'nin Pirus Zaferi" sözlerinden seçti. Yeni Şafak ise haberi, "Yargı, YARSAV'ı tasfiye etti" başlığıyla verdi.  
HSYK'DE REFERANDUM SONRASI YENİ DÜZENLEME
12 Eylül referandumu sonucu kabul edilen anayasa değişikliği ile 7 asıl 4 yedek üye ile çalışan HSYK'nin üye sayısı 22 asıl, 12 yedek şeklinde değiştirildi. Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın asıl üye olduğu kurulun yeni üyelerinden dördünü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, avukatlar ve üst kademe yöneticileri arasından seçecek. Gül'ün atayacağı isimlerle, Adalet Akademisi'nden seçilecek 22 üyeden 17'si, bakanlığa yakın isimlerden oluşacağı tahmin ediliyor.
HSYK kuruluna, Yargıtay kontenjanından katılacak asıl üyeliğe, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Üyesi Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi Ahmet Karayiğit ve Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Üyesi Ulvi Yüksel seçildi. Seçimde, HSYK'nın Yargıtay kontenjanından üç yedek üyesi de belirlendi.
HSYK'NİN YENİ ÜYELERİ
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verdiği bilgilere göre, HSYK üyesi seçilen isimler şöyle;
* Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur (Asıl üye): 1966 doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü yaptı. Geçen yıl Müsteşar Yardımcılığı'na getirildi.
* Yargıtay Tetkik Hakimi Teoman Gökçe (Asıl üye): 1969 doğumlu. Marmara Hukuk mezunu. Ceza hukuku alanında doktora yaptı.
* Bakırköy Hakimi Nesibe Özer (Asıl üye): 1964'te doğdu. Ankara Hukuk mezunu.
* Rize Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Köroğlu (Asıl üye): 1964'te Trabzon'da doğdu. Ankara Hukuk mezunu.
* Adana Hakimi Hüseyin Serter (Asıl üye): 1964'te doğdu. Ankara Hukuk mezunu. Siirt ve Düzce'de görev yaptı.
* Adalet Akademisi Eğitim Müdürü Ahmet Kaya (Asıl üye): 1966'da Kadınhanı'nda doğdu. İstanbul Hukuk mezunu. Yargıtay'da çalıştı.
* Edirne Hakimi İsmail Aydın (Asıl üye): 1966'da doğdu. Ankara Hukuk mezunu.
* Ankara Savcısı Harun Kodalak (Yedek üye): 1968'de doğdu. Ankara Hukuk mezunu.
* Üsküdar Savcısı Celal Avar (Yedek üye): 1966'da Diyarbakı'da doğdu. İstanbul Hukuk mezunu.
* İzmir Hakimi Ali Öztürk (Yedek üye): 1950'de doğdu. Muş, Pervari, Karaburun, Ceyhan hakimliği yaptı.
* Ankara Hakimi Hayrettin Türe (Yedek üye): 1959'da Kırşehir'de doğdu. Ankara Hukuk mezunu.
* Danıştay Tetkik Hakimi Ahmet Berberoğlu (Asıl üye): 1971'de doğdu. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Danıştay'da görevli.
* Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Birol Erdem (Asıl üye): 1966'da Malatya'da doğdu. Ankara Hukuk mezunu.
* İstanbul İdare Mahkemesi Hakimi Resul Yıldırım (Asıl üye): 1969'da doğdu. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun. İstanbul 4. İdare Mahkemesi Hakimliği yaptı.
* Ankara Bölge İdare Mahkemesi Hakimi Halil Koç (Yedek üye): 1966'da doğdu. İstanbul Siyasal Bilgiler mezunu. Danıştay'da görev yaptı.
* Danıştay Savcısı İbrahim Topuz (Yedek üye): 1963 doğumlu. Gazi Üniv. Maliye bölümü mezunu. Danıştay Tetkik Hakimliği yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.