1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Almanlar İncirlik’ten Çekiliyor
ETAnın Silahlı Mücadelesi Sona ERDİ

ETA'nın Silahlı Mücadelesi Sona ERDİ

ETA 43 yıl sonra silahlı mücadeleyi nihai olarak bıraktığını açıkladı.

A+A-

ETA 43 yıl sonra silahlı mücadeleyi nihai olarak bıraktığını açıkladı.

ETA 43 yıl sonra silah bıraktı. İspanya ve Fransa'da birçok silahlı eylem yapan ETA, dün (20 Ekim) şiddeti bırakacaklarını söyledi ve her iki ülkenin hükümetlerini Bask bağımsız bölgesi için barışçıl bir çözüm üretecek diyaloğu başlatmaya çağırdı.

Gara ve Berria gazetelerinin internet sitelerinde yayınlanan görüntülü açıklamada, ETA silahlı mücadeleyi bıraktığını açıkladı.

El Pais'in haberine göre, hapishanelerde çalışan polis memurları, örgütün açıklama için doğru zamanı beklediğini ve ETA mahkumlarının uzun zamandır bu açıklamanın yapılmasını heyecanla beklediğini söyledi.

ETA'nın bu açıklaması eski BM Sekreteri Kofi Annan'ın öncülüğünde düzenlenen uluslararası bir panelde ETA'ya silahları bırakma ve İspanya hükümetine 700 ETA mahkumunun ailerinin olduğu Bask bölgesine nakledilmesi çağrısının yapılmasından dört gün sonra geldi.

ETA doğrudan diyalog çağrısı yapıyor

ETA, BBC'ye gönderdiği açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Yeni bir politik çağ başlıyor. Uzun zamandır süren bir siyasi çelişkiye, doğru ve demokratik bir çözüm sunma imkanıyla karşı karşıyayız.

"Şiddet ve baskıyla yüz yüzeyken, diyalog ve anlaşma yeni çağı tanımlamalıdır. Euskal Herria'nın (Bask Özerk Bölgesi) tanınması Bask vatandaşlarının çoğunluğunun isteğidir.

"Yıllardır süren mücadele bu fırsatı yarattı. Hiç kolay bir yol olmadı. Birçok yoldaşımızı kaybettik, diğerleri hapis ya da sürgüne yollandı. Buradan itibaren de yolumuz kolaylaşmayacak. Dayatmalarla yüzleşirken, her adım, her başarı, Bask vatandaşlarının çabasıın ve mücadelesinin sonucu olacaktır. Yıllar boyunca Euskal Herria bu yolda devam edecek deneyimi ve gücü kazandı.

"Şimdi geleceğe umutla bakma ve sorumlulukla davranma zamanıdır.

"Tüm bunlardan dolayı, ETA silahlı eylemlerini nihai olarak bırakmaya karar verdi. ETA İspanya ve Fransa hükümetlerine doğrudan diyalog çağrısı yapıyor. Bu tarihi açıklamayla ETA açık, net ve nihai amacını kanıtlamaktadır.

"ETA, Bask halkını da barış ve özgürlük elde edilene kadar bu sürece müdahil olmaya çağırıyor.

"Çok yaşa Euskal Herria, çok yaşa Bask sosyalizmi. Bağımsızlık ve sosyalizm elde edilene kadar durmak yok."

İspanyalı siyasilerin tepkileri

Başbakan José Luis Rodríguez Zapatero halka seslenirken ETA'nın açıklamasını olumlu karşladığını ancak şiddet ve kurbanlarının asla unutulmayacağını söyledi.
Popüler Parti (PP) başkanı Mariano Rajoy ETA'nın açıklamasının iyi bir haber olduğunu ve şiddetin İspanyalıların hayatından çıktığı anlamına geldiğini söyledi.

Eski İç İşleri Bakanı Alfredo Pérez Rubalcaba, tüm partileri Bask bölgesinde barış için birarada çalışmaya çağırdı. "Bugün demokrasinin büyük zaferini kutluyoruz" diyen Rubalcaba ETA'nın kurbanlarının asla unutulmayacağının da altını çizdi

Felipe Gonzales hükümetinde Adalet Bakanı olarak görev yapan Alberto Belloch, ETA üyelerinin resmen dağılmadan önce silahlarını nasıl teslim edeceklerine dair teknik bir konuşma yapılmaları gerektiğini belirtti.

Diğer yandan Rajoy dışındaki PP üyeleri ETA'nın bu açıklamasına güvenmediklerini açıkladı.

Bask Özerk Bölgesinde ise Bask Ulusal Partisi lideri Iñigo Urkullu, ETA'nın nihai ateşkes kararının "bekledikleri tek haber" olduğunu söyledi."Yeni bir sayfa açıyoruz. Her sabah korkmadan uyanabileceğiz. Bask bölgesi ETA'ya hiçbir şey borçlu değildir".

ETA eylemlerinde 43 yılda 829 kişi öldü. Örgüt Ocak 2011'de ateşkes ilan etmiş ve bu tarihten sonra silahlı eylemlerini durdurmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.