1. HABERLER

  2. Karsspor Rekor Peşinde
Cihaner'in Görevsizlik TALEBİNE RET!

Cihaner'in Görevsizlik TALEBİNE RET!

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Terör Örgütü'ne üye olmak ile yargıladığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner için yapılan görevsizlik başvurusunu reddetti.

A+A-
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Terör Örgütü'ne üye olmak ile yargıladığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner için yapılan görevsizlik başvurusunu reddetti.
Mahkeme, üç MİT görevlisinin yargılanması için Başbakanlıktan izin almaya gerek olmadığına hükmetti.
Erzurum Özel yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzincan'da sahte delil üreterek cemaatleri baskı altına aldıkları ve "Ergenekon terör örgütünü kurmak" iddiasıyla suçlanan, aralarında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu 14 sanığı yargılamaya başladı.
Mahkeme Heyeti Başkanı Mustafa Karatay, bugün başlayan davada, Cihaner'in avukatı Turgut Kazan'ın görevsizlik kararı verilerek dosyanın Yargıtay'a gönderilmesi yönündeki talebin oy çokluğuyla reddedildiğini açıkladı.
Mahkeme, tutuklu sanıklardan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Erzincan şube müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel'in avukatının, "yargılama için Başbakanlık'tan izin alınmalı" yönündeki değerlendirmeyi de reddederek, suçun "kişisel bir suç" olduğunu bildirdi.
10'u tutuklu 14 kişinin yargılandığı davanın bu ilk duruşmasına, ifadeye çağrıldığı halde, görevde bulunduğu gerekçesiyle iki kez savcıların davetine karşılık vermeyen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk yine katılmadı.
Berk'in avukatı Zeynel Yüksel de, müvekkili hakkında görevsizlik kararı verilerek dosyanın Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi. Ancak mahkeme, Berk'in savunmasının henüz alınmadığını açıkladı. Cihaner de esas yönünden değil görevsizlik ve Anayasa'ya aykırılık yönünden savunma yaptı.
Kazan, duruşma salonuna yalnızca altı haber ajansının temsilcilerinin alındığını söyleyerek, salonun darlığının gerekçe gösterilerek bazı ulusal medya temsilcilerinin duruşmayı izlemelerine izin verilmemesini eleştirdi. Yargılamaya yarın (5 Mayıs) devam edilecek.
14 SANIĞIN 28 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
61 sayfalık iddianamede suçlananlar arasında Eskişehir İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu ve Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan da var.
Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cihaner, Recep Gençoğlu dışında Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Nedim Ersan, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Jandarma üsteğmen Ersin Ergut, MİT görevlileri Şinasi Demir, Kıvılcım Üstel ve Sadri Barkın İnce, astsubaylar Şenol Bozkurt, Yaylabaşı Karakol Komutanı Murat Yıldız ve Orhan Esirger tutuklu yargılanırken 3. Ordu İstihbarat Başkanlığı Plan Eğitim subayı Ahmet Saraçlar ile hastane sahibi Erdal Erdoğan da tutuksuz yargılanıyor.
İddianamede, Cihaner hakkında "silahla terör örgütüne üye olmak", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "birden fazla kişi ile tehdit" suçlarında 5 yıldan 28 yıla kadar hapsi cezası isteniyor.
Recep Gençoğlu, Nedim Ersan, Ersin Ergut, Şinasi Demir, Kıvılcım Üstel, Sadri Barkın İnce, Şenol Bozkurt, Murat Yıldız, Orhan Esirger ve Ahmet Saraçlar ile Erdal Erdoğan ile Saldıray Berk, Ali Tapan ve Yaşar Baş'ın da "örgüt üyeliği" suçlamasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisleri isteniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.