1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çalıntı 5 bin Vize Türkiye'de mi?
Çalıntı 5 bin Vize Türkiye'de mi?

Çalıntı 5 bin Vize Türkiye'de mi?

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Yabancılar Dairesi ile üç semtin belediye binasından çalınan binlerce boş vize ve oturum belgesinin Türkiye’de satıldığı iddia edildi.

A+A-
Almanya’nın başkenti Berlin’deki Yabancılar Dairesi ile üç semtin belediye binasından çalınan binlerce boş vize ve oturum belgesinin Türkiye’de satıldığı iddia edildi.
2009 yılında yaşanan hırsızlık olaylarının organizeli olduğu sonucuna varan polise göre çalınan belge sayısı 5 bine yakın.
Son yıllarda patlak veren Almanya’nın yurt dışındaki elçiliklerde sahte vize ve oturum izni belgelerinin para karşılığında satılması skandalına yeni bir halka eklendi. Geçtiğimiz Pazartesi günü Suriye’den başkent Berlin’deki Tegel havaalanına inen kadın bir yolcunun pasaportuna yapıştırılan oturum müsaadesi belgeleri polisin dikkat çekti.
Araştırma sonucunda belgenin seri numarası, geçtiğimiz yıl Berlin’den çalınan belgelerdeki seri numaralarıyla örtüşüyordu. Konuya ilişkin bilgi veren polis kaynakları, 2009’un yaz aylarında Berlin’deki devlet dairelerinde yaşanan hırsızlık olayının da sırrı çözüldüğünü belirttiler. Belgelerin Almanya’dan çalındıktan sonra Türk çetenin ele geçtiği ve Türkiye’ye götürülüp para karşılığında satıldığına dikkat çekiliyor.
MÜHÜRLER DE ÇALINDI
2009 yılının Temmuz ayında Berlin’deki Yabancılar Dairesi, Charlottenburg-Wilmersdorf, Reinickendorf ve Prenzlauer Berg ilçelerinden toplam 4700 belge çalışmıştı. Devlet dairelerinin güvenliğinin gündeme getirilmesine neden olan hırsızlık olayında 900 boş vize ve 1100 oturum müsaadesinin götürüldüğü tespit edilmişti.
Hırsızlık olayında mühürlerin de çalışması Alman güvenlik güçlerinin işini zorlaştırmıştı. Çünkü belgeleri ele geçiren insan kaçakçı şebekelerin rahatlıkla mühürlerle vize ve oturum müsaadesi satabileceği belirtiliyor. Hırsızlık olayının organizeli olduğunu düşünen güvenlik kaynaklarına göre Suriye’den gelen yolcunun da Türkiye’den oturum müsaadesi belgesini satın aldı.
Geçtiğimiz Aralık ayında ise Joschka Fischer’in dışişleri bakanlığı döneminde ortaya çıkan “satılık vize” skandalı yeniden Almanya’nın gündemine gelmişti. Der Spiegel dergisi, doğu Avrupa, Afrika ve Latin Amerika ülkelerindeki büyükelçiliklerde çalışan memurların birkaç yüz Euro karşılığında insan kaçakçılarına düzenli olarak vize sattığını yazmıştı. Sahte vizeyi alan bazı kadınlar ise geldikleri Almanya’da genelevlerde çalıştırılmış.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.