1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmit Tarihi Değerlerinee Sahip Çıkıyor
Bölge Savaş Alanı, Yüzlerce GÖZALTI

Bölge Savaş Alanı, Yüzlerce GÖZALTI

Bugün yasaklara rağmen yüzbinlerce kişi Newroz kutlamaları için alanlara çıktı.

A+A-

Batman'da yapılan Newroz kutlamalarında milletvekili Ahmet Türk, polislerin saldırısı sonucu hastaneye kaldırıldı. Kutlamalara yapılan polis müdahalesinin ardından 15 polisin Ahmet Türk'e saldırarak hastanelik edilene kadar dövdükleri belirtiliyor.

Bağımsız milletvekili Ahmet Türk, Batman'da yapılan Newroz kutlamalarında polisin gaz bombalarıyla müdahalesinin ardından saldırıya uğradı. Yaklaşık 15 polisin Ahmet Türk'ün üstüne saldırarak hastanelik edene kadar dövdükleri belirtilen olayda, birçok kişinin de yaralandığı ve olayların devam ettiği ifade ediliyor.

Günün bilançosu: 350 gözaltı

Bugün yasaklara rağmen yüzbinlerce kişi Newroz kutlamaları için alanlara çıktı. Yasaklamalar ve polis saldırıları nedeniyle bugün şiddetli çatışmalar yaşandı, ikisi vekil onlarca kişi yaralandı, 350 kişi gözaltına alındı. Başta Batman, Nusaybin, Cizre ve Yüksekova olmak üzere birçok il ve ilçe savaş alanına döndü.

 Hükümetin 18 Mart’taki ilk büyük Newroz kutlamaları öncesi getirdiği yasaklar nedeniyle, 18 Mart’ta İstanbul’da bir BDP’li yetkili hayatını kaybederken, yasakların sonucu olarak bugün de şiddetli çatışmalar yaşandı. BDP, 18-25 Mart arasında 130’a yakın yerde barışçıl şekilde Newroz kutlamaları planlamıştı.

Bugün de onlarca kentte halk yasakları dinlemeyerek kutlama alanlarına doğru yola çıktı. Bir çok kentte polis barikatları aşıldı. Batman’da DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk resmi polis saldırısında yaralanırken, Mersin’de de Ertuğrul Kürkçü polis saldırısının hedefi oldu. Yüzbinlerce kişinin alanlara çıktığı 30'u aşkın il ve ilçede düzenlenen Newroz kutlamaları sırasında ANF hesaplarına göre en az 350 kişi gözaltına alınırken, aralarında polislerin de olduğu 100’ü aşkın kişi de yaralandı.

BATMAN : Batman'da sabah saatlerinden itibaren başlayan çatışmaların ardından Şehirlerarası Otogar yanında bulunan Newroz Alanı'na gitmek için Koçerler Bulvarı'nda onbinlerce kişi (30 bini aşkın) toplandı. Aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Avrupa eski Parlamenteri Feleknaz Uca ve Almanya'dan gelen Sol Parti Delegasyonu üyelerinin de bulunduğu onbinlerce kişi daha sonra yürüyüşe geçti. Yürüyüş güzergahındaki polis barikatları tek tek kaldırılmak zorunda kalırken, alanın girişindeki son polis barikatına gelen kitle bekleyişe geçti. Burada Tuğluk ve Türk'ün alana gireceklerine dair polis yetkilileri ile yaptığı görüşme sonuç vermedi. Bunun üzerine son barikatı da aşıp alana girmek isteyen ve aralarında DTK Eşbaşkanlar ve vekillerin de olduğu on binlerce kişiye polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Polisin yoğun gaz ve taşlı saldırısına maruz kalan BDP aracından inen Ahmet Türk, resmi polislerin yumruklu saldırısına uğradı ve hastaneye kaldırıldı. Türk’ün yüzünde morluklar ve şişlikler oluştu. Feleknas Uca da gazdan etkilenenler arasındaydı. Kent savaş alanına döndü. DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, uğradığı saldırıyla ilgili yaptığı kısa açıklamada, "Polisin biri, resmi giyimli birisi bana doğru gelerek açık açık hazırlanmıştı, ondan sonra yumruklar atmaya başladı" dedi. Türk, "zulüm siyaseti ile Kürtlere şiddet uygulayarak susturamayacaklarını" söyledi.

Batman'da polis müdahalesi sırasında ayrıca Alaattin Okan (32) adlı kişi, gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan ve beyin kanaması geçirdiği bildirilen Okan, yoğun bakıma alındı. Batman’da toplam 42 kişinin yaralandığı belirtilirken, 42'si çocuk olmak üzere 148 kişi gözaltına alındı.

MERSİN : Mersin'de BDP Akdeniz İlçe Örgütü önünde aralarında BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP'li Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk, BDP İl Eşbaşkanları Musa Kulu ve Aynur Aşan'ın da bulunduğu yüzlerce kişi bir araya gelerek, Newroz kutlamasının yapılacağı olan Tırmıl Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Hal Kavşağı'nda barikat kuran polis, kitlenin geçişine izin vermedi. Daha sonra kitleye gaz bombaları, cop ve tazyikli suyla müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Yapılan müdahalede Kürkçü, Türk ve çok sayıda kişi yerde sürüklendi ve polis tarafından darp edildi.

VAN : Van'da yapılan Newoz kutlamasından sonra BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Van halkını yürüyüşe davet etti. Demirtaş'ın çağrısı üzerine onbinlerce kişi yürüyüşe başladı. Merkeze doğru yapılan yürüyüşe polis gaz bombası ve tazikli müdahale etti. Müdahaleyle birlikte birçok noktada çatışmalar yaşandı. Çatışma sırasında, helikopterler kentin üzerinden alçak uçuş yaptı. Van'da onbinlerce kişinin katıldığı Newroz'da konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Halkın önünde demokratik taleplerini püskürtmeye çalışan bir hükümet var. Bu hukuksuz uygulamayı kabul etmeyeceğiz. Bizim işimiz Başbakan ve İçişleri Bakanı'nın talimatlarına uymak değil, bizim işimiz emirlere boyun eğmek değil, bu hukuksuzluk karşısında direnmektir ve itaatsizlik etmektir" dedi. Kutlamalar sonrası kent merkezine yürüyen onbinlerce kişiye müdahale edildi.

Olaylar sırasında 10 kişi gözaltına alınırken, aralarında Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, BDP Merkez İlçe Yöneticisi Nimet Arslan, ile 3 polisin de bulunduğu toplam 13 kişi yaralandı. Yaralıların tamamı ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildi. Kentte Newroz öncesi yapılan baskınlarda gözaltına alınan 14 kişinin ise emniyetteki gözaltı işlemleri sürüyor.

NUSAYBİN: Mardin’in Nusaybin ilçesinde de onbinler bugün sokaklara çıkarak Newroz’u kutlamak istedi. Rejim polislerinin saldırıları sonucu şiddetli çatışmalar yaşandı. Nusaybin'de konuşan DTK Koordinasyon Kurulu üyesi ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, PKK Lideri Abdullah Öcalan özgür olmadıkça Kürtlerin özgür olamayacağını söyledi.

DERİK: Mardin'in Derik İlçesi'nde polisin tüm baskı ve Newroz'a katılmama çağrıları ve BDP İlçe Eşbaşkanlarının da aralarında olduğu tüm ilçe yöneticilerinin halen gözaltında olmasına rağmen 10 bin kişi Newroz Alanı'na aktı. BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Mazıdağı ve Derik belediye başkanları ile BDP Mardin ve Diyarbakır il ve ilçe yöneticileri ile sivil toplum yöneticilerinin katıldığı kutlamada ateşi Beştaş ve Barış Anneleri yaktı.

CİZRE:Cizre'de onbinlerce kişi polis saldırılarına karşı direndi. Sabah saatlerinde 10 bin olan kitle sayısı, polisin saldırısı ardından 20 bini aştı. Yeniden saldırı olunca onbinler direnişe geçti. Özel hareket polisleri panzerler üzerinden halkın üzerine ateş açtı. BDP Cizre İlçe binasına da açılırken, 5 polis ve bir sivil silahla yaralandı. AKP rejimin yasakları sonucu yoğun çatışmaların yaşandığı ilçede en az 50 kişi gözaltına alındı.

İDİL: Şırnak'ın İdil İlçesi'nde Kaymakamlığın izin vermemesine rağmen Yenimahalle ve Turgut Özal mahallerinde toplanan binlerce kişi, davul zurna eşliğinde halay çekti. Ana caddelerde barikat kuran polis, kitlenin yürüyüşe geçmesinin ardından barikatını kaldırarak çekildi. Yürüyüşle Atakent Mahallesi'nde bulunan Newroz Alanı'na gelen binlerce kişi Newroz ateşini yakarak kutlama yaptı. Binlerce kişiye polis bir anda gaz bombaları ile müdahale etti. Polisin müdahalesine kitle de taşlarla karşılık verdi.

SİLOPİ:Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde sabah saatlerinde yürüyüş sonrası Newroz Alanı'nda toplanan ve kutlamaya başlayan on binlerce kişiye polis müdahale etti. Müdahale sırasında aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi yaralandı.

YÜKSEKOVA: Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde sabah saatlerinden itibaren onbinler yasak dinlemeden Newroz alanına doğru aktı. Yüksekova Şemdinli Yolu Caddesi'nde de biraraya gelen binlerce kişi çarşı merkezine doğru yürüyüşe geçerken, polisin basınçlı su ve gaz bombalı saldırısına maruz kaldı. Olaylarda 2'si TOMA olmak üzere 3 zırhlı araç kullanılamaz hale getirilirken, aralarında gözüne gaz bombası isabet eden Nusret Kaplan isimli ilçe sakininin de bulunduğu 3'ü polis çok sayıda kişi yaralandı. İlçedeki olaylar sonucunda en az 6 kişi gözaltına alındı.

PATNOS:BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu binlerce kişi, sabah saatlerinde BDP ilçe binası önünde toplanarak Newroz’u kutlamaya başladı. Burada bir açıklama yapan Sakık, AKP'nin Newroz yasaklamasını tanımadıklarını, tüm yasaklara rağmen alana gideceklerini söyledi. Daha sonra Newroz alanına doğru yürüyüşe geçen binlerce kişiye, polis gaz bombaları ve basınçlı su ile müdahale etti. Polislerin yanı sıra yer yer jandarmanın da müdahale ettiği olaylarda 15 kişi gözaltına alındı. Gün boyunca devam eden olaylarda özelikle gaz bombasının isabet ettiği çok sayıda kişi yaralandı.

BULANIK: Muş'un Bulanık İlçesi'nde kutlanacak olan Newroz bayramı öncesinde gerginlik sabah saatlerinde başladı. Tüm engellemelere rağmen alanlara çıkmaya çalışan binlerce kişi saat 10.00'da BDP ilçe binasında bir araya gelerek terminal alanına doğru yürüyüş geçti. Kitle terminal alanında barikatlar kuran polislerce durduruldu. Kitleye TOMA araçları ve gaz bombaları müdahale edilirken, kitle taş ve havai fişeklerle polislere karşılık verdi, çatışmalar yaşandı. Bulanık’ta en az 6 kişi gözaltına alındı.

MALAZGİRT: Malazgirt Belediye Garajı'nda yapılacak Newroz kutlaması öncesi polis bölgeyi abluka altına aldı. Parti binasına gelen kitleyi tek tek arayan polisler, ilçe binasını da ablukaya aldı. Polisin izin vermemesi üzerine parti binası önünde basın açıklaması yapıldı. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın konuşmasının ardından yürüyüş yapan kitleye polis müdahale etti. Polisin gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalesine karşılık kitle ise, taşlarla karşılık verdi. Çıkan çatışmada yaralananların olduğu belirtilirken, 4 kişinin ise gözaltına alındığı belirtildi.

BİTLİS: BDP Bitlis il binası önünde toplanan ve aralarında BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğu, BDP İl Başkanı Orhan Bezirganoğlu, kapatılan DTP eski Milletveklii Nezir Karabaş, belediye başkanları, BDP ilçe başkanları ile BDP'li yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi Newroz etkinliğinde bulundu. Kentte 7 kişi gözaltına alındı.

AHLAT: Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde izin verilmemesi üzerine halk, BDP ilçe binası önünde bir araya gelerek, yaktıkları ateşle Newroz'u kutladı. Kutlamaya BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Bitlis eski Milletvekili Nezir Karabaş ve bini aşkın kişi katıldı.

IĞDIR: Iğdır'da sabah saatlerinde bir araya gelen binlerce kişi Newroz alanının ablukaya alınması üzerine, BDP İl binası önünde toplanarak Newrozu kutlamaya başladı. Aralarında BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Iğdır İl Başkanı Salih Dikiz’in de bulunduğu grup polis yetkilileriyle görüştü. Görüşmeden sonuç çıkmaması üzerine kitle BDP İl binası önünde ateşler yakarak halaylarla Newroz’u kutladı. Ancak kutlamaya polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahaleye gençler taşlarla karşılık verdi, çatışmalar yaşandı, en az 6 kişi gözaltına alındı.

VİRANŞEHİR:Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde Newroz kutlaması için bir araya gelen yüzlerce kişiye polis gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale etti. Polisin gerçek silah mermilerini kullandığı ilçede en az 23 kişi gözaltına alınırken, kutlamalar çerçevesinde Viranşehir'de bulunan Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın Cumhuriyet Parkı'nda halk ile eylemde yer aldı.

HALFETİ: BDP Halfeti İlçe binasının önünde bulunan alanda toplanan yüzlerce kişi Newroz'u kutlamak için yürüyüşe geçti. Polisler alanın çevresinde barikat kurarak yüzlerce kişinin alana girmesini engelledi. Ardından kitle BDP İlçe binası önünde toplanarak Newroz ateşini yaktı. Daha sonra polisler buraya gelerek kitleye gaz bombalarıyla müdahale etti. Kitle de polise taşlarla karşılık verdi. Çıkan olaylarda polisler aralarında BDP İlçe Başkanı Mustafa Bayram'ın da bulunduğu 5 kişiyi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri şöyle; Mustafa Bayram, İbrahim Canpolat, Şaban Yılmaz, Mesut Altıntaş, İsmet Güzeltaş. İlçede olaylar sona erdi. Polisin müdahalesi sonucu yaralanan ve gözaltına alınan İbrahim Canpolat'ın polisler tarafından Birecik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı öğrenildi. Polisin copla yaraladığı Canpolat'ın bedensel engelli olduğu öğrenildi.

GÖLE: Ardahan'ın Göle İlçesi'nde Hapan Meydanı'nda kutlanmak istenen Newroz'a izin verilmezken, sabahın erken saatlerinde polis alanı ablukaya aldı.

ELEŞKİRT: Ağrı'nın Eleşkirt İlçesi'nde Saman Pazarı'nda yapılmak istenen kutlamaya polis izin vermezken, alan ablukaya alındı. Bunun üzerine kitle BDP ilçe binası önünde bir araya gelerek Newroz'u kutladı.

TUTAK: Ağrı'nın Tutak İlçesi'nde, BDP ilçe binası önünde bir araya gelen ve Newroz'u kutlamak isteyen kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Yaşanan gerginlikte Recep Çelik adlı bir kişi gözaltına alındı.

TEKMAN: Erzurum'un Tekman İlçesi'nde aralarında BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un da bulunduğu kitle, BDP ilçe binası önünde toplanarak Newroz kutlamak istedi. Toplanan kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kitlenin de karşılık vermesi üzerine Tekman adeta savaş alanına dönerken, kitle Ziraat Bankası ve PTT ATM'leri ateşe verdi. Olaylarda 20 kişi gözaltına alınırken, aralarında BDP Erzurum İl Yöneticisi Mehmet Koçak'ın da bulunduğu 4 kişi yaralandı.

DİGOR: Kars'ın Digor İlçesi'nde halk, BDP ilçe binası önünde bir araya gelerek davul zurna eşliğinde kutlama yaptı. Kutlamaya BDP PM üyesi Selami Turan, Digor Belediye Balkanı Muzzafer Kutay, Dağpınar Belediye Başkan Vekili Hüsnü Anci, BDP Digor İlçe Başkanı İsmail Ataş, İl Genel Meclis üyesi Mehmet Bulgan da katıldı

KAĞIZMAN: Kars'ın Kağızman İlçesi'nde BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ile birlikte kent merkezindeki belediye parkına yürüyen binlerce kişi, burada Newroz kutlamasını gerçekleştirdi. Birtane, tüm Kürt halkının Newroz'unu kutlayarak, "Birileri artık Kürt halkının baskılara boyun eğmeyeceğini görmüştür" dedi. Daha sonra alanda Newroz ateşi yakıldı. Binlerce kişi burada halaya durarak, Newroz'u kutladı.

TAŞLIÇAY: Ağrı'nın Taşlıçay İlçesi'nde kutlamalar BDP ilçe binası önünde yapıldı. Ateşler yakılarak yapılan kutlamalara BDP PM üyesi Murat Öztürk, BDP İl Başkanı Kasım Polat ve çok sayıda kişi katıldı.

İSKENDERUN:Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde kutlanması beklenen Newroz Bayramı'na polis tarafından izin verilmezken, Newroz Alanı etrafında barikat kuran polis, giriş ve çıkışları kapattı. Bunun üzerine Bulut Tepe Mahallesi'ne yürüyen yüzlerce kişi, BDP Mahalle Temsilciliği önünde bir araya gelerek, Newroz ateşini yaktı. Panzer ve zırhlı araçlarla mahalleyi ablukaya alan polis, kitleye gaz bombalarıyla müdahale etti. Kutlama sırasında yapılan konuşmaların ardından kitle tekrardan halaya dururken, ara sokaklarda barikat kurup ateş yakan gençler ile polisler arasında çatışmalar yaşandı.

ERZİN:Hatay'ın Erzin İlçesi'nde de izin verilmeyen Newroz Bayramı, BDP İlçe binası önünde kutlanırken, polisin Kürtlerin yaşadığı mahalleleri abluka altına aldığı öğrenildi. Buna rağmen gençler, Bahçelievler Mahallesi ile Hürriyet Mahallesi'nde ateşler yakarak Newroz'u kutladı.

KOCAELİ:Kocaeli'nde Newroz Bayramı Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Kutlama için İzmit Merkez Bankası önünde biraraya gelindi. Polisin kutlama alanını abluka altına aldığı görüldü. Buna rağmen yüzlerce kişi engelleri aşarak alana girdi. Kalabalık Perşembe Pazarı'na yürümek istedi, ancak polis barikatı ile engellendi. Polisin müdahale tehdidine karşın önce oturma eylemi yapıldı. Bu sırada polis barikatının arkasında kalanların da içeri alınmasıyla kutlamalara geçildi. Kalabalığın ateşler yakıp halaylar çektiği sırada ülkücü bir gurubun taş attığı görüldü. Karşılık verilmesi üzerine kısa süreli bir gerginlik çıktı. Saldırı sloganlarla protesto edildi. Polisin dakikalar sonra ülkücüleri uzaklaştırmasıyla gerginlik sona erdi. Gerginliğin ardından aralarında BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in de aralarında bulunduğu kalabalık halaylar çekmeye devam etti. Şehir merkezinde polisin ablukası yaşanırken, çevre ilçelerden kutlamaya gelmek isteyen halk ise engellendi. Kocaeli'nin Darıca, Çayırova, Körfez, Dilovası ve Kartepe ilçelerinde yola çıkan binlerce kişi ve otobüslerin gelişi polis tarafından engellendi.

ADANA:Adana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğrencileri R1 Alanı'nda Yurtsever Demokratik Gençlik aktivistlerinin öncülüğünde Newroz kutlaması düzenlendi. Kutlamaya çok sayıda öğrenci katıldı. Öğrenciler kendi çaldıkları enstrümanlarla halay çekerek,"Biji Newroz" ve "Newroz piroz be" sloganları atarak, Newroz'u büyük bir coşkuyla kutladı. Öğrenciler ateşin sönmemesi için kendi kıyafetlerini ateşe atmaları dikkat çekti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.