1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Erdoğan, Adaylık Başvurusunu Yaptı
BDP Kongresinde Özerklik VURGUSU

BDP Kongresinde 'Özerklik' VURGUSU

BDP 2. Olağan Kongresi, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapıldı.

A+A-

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) bugün Ankara'da yapılan 2. Olağan Kongresi'nde öne çıkan iki mesaj; "demokratik özerklik" ve "müzakerelerin başlatılması için hükümete çağrı" oldu.

Demokratik özerkliğin tüzük maddesi olup olmayacağı kongre boyunca en çok merak edilen konulardan biriydi.

Tüzük Komisyonu'nun yürüttüğü tartışmalar sonunda "Demokratik özerklik" bir tüzük maddesi haline getirildi. Mevcut tüzüğün 3. maddesinin c fıkrasında yer alan "demokratik cumhuriyette görür" ibaresi "demokratik özerklikte ve demokratik cumhuriyette görür" şeklinde değiştirildi.

BDP'nin eş başkanlığına yeniden seçilen Selahattin Demirtaş'ın da konuşmasında "demokratik özerklik" konusunda mesajlar yer aldı. Demirtaş'ın demokratik özerklik vurgusu, “Demokratik özerklik olarak tanımladığımız yönetim ve toplumsal örgütlenme modelini, ulaşabileceğimiz her yerde inşa etmeliyiz” şeklinde oldu.

Kongrenin konuklarının yaptığı konuşmalarda "demokratik özerklik" özel bir yer tuttu. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, "Kürt halkının demokratik özerklik kararını destekliyoruz" derken, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, "demokratik özerklik" ilanını, "Kürt halkının çözüm projesi" olarak tanımladı.

YAYGIN MEDYANIN 'KARDEŞLİK' ARAYIŞI

"Kardeşliğin temelinin tarihin derinlerinde yatıyor" ibaresinin tüzükten çıkartılması üzerine BDP'liler, yaygın medyadan gazetecilerin "kardeşlik gitti?" sorularıyla karşılaştı, haber başlıkları da "kardeşlik gitti, özerklik geldi" şeklinde atıldı. Osman Özçelik ise söz konusu sorulara, "eşit olursak kardeş oluruz" yanıtını verirken, Demirtaş ise "Bu kararın suni bir tartışmaya dönüştürülmesini doğru bulmuyoruz" dedi.

BDP MECLİS İÇİN BEKLEYECEK

BDP'nin 1 Ekim günü açılacak Meclis çalışmalarına katılıp katılmayacağının yanıtı da kongrede verildi. Demirtaş, konuşmasında bu konuya değinirken, parlamentodan çekilmediklerinin altını çizdi, "Ancak Genel Kurul çalışmalarına katılabilmemiz için asgari demokratik siyaset ortamının oluşturulması gerekir. Bugün itibariyle bu koşulların olgunlaştığını görmüyoruz" dedi.

MÜZAKERE ÇAĞRISI

BDP Eş Başkanları Demirtaş ve Kışanak'ın yaptığı konuşmalarda, İmralı'daki müzakerenin yeniden başlaması vurgusu öne çıkarken, verilen bir önerge ile kongre hükümete, "müzakereleri başlat" çağrısında bulundu.

ÖCALAN PM'DE

Kongrede yaygın medyanın merak ettiği bir başka nokta ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşlerinin kongrede olup olmadığı ve Parti Meclisi'ne seçilip seçilmeyeceğiydi. Kongreye Mehmet Öcalan, Havva Keser Öcalan ve Fatma Öcalan katıldı, Mehmet Öcalan PM üyeliğine seçildi.

TUTUKLU VEKİLLER DE PM'DE

Parti Meclisi'nde ayrıca Hatip Dicle ile diğer tutuklu 5 milletvekili yer aldı. 1993 yılında bugün öldürülen DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar'ın eşi Cihan Sincar ile Süryani milletvekili Erol Dora, akademisyenler Büşra Ersanlı ve Nazan Üstündağ da PM üyeliğine seçildi.

Bodrum'da tatil yaparken görüntülendiği için gündem olan BDP milletvekili Bengi Yıldız kongreye katılmadı. Demirtaş, Yıldız'ın neden katılmadığı sorusu üzerine, "Kendi kararı" dedi. Yıldız'ın durumunun ne olacağı ise netlik kazanmadı.

DAHA SAKİN BİR KONGRE OLDU

Diğer kongrelere göre daha sakin bir atmosferde geçen kongrede, salonda bulunanların coşkularını artıran milletvekilleri ile belediye başkanlarının girişi oldu. Seçilmişler büyük bir sevgi gösterisi ile karşılandı. Kitle, Abdullah Öcalan'ın adı konuşmalarda her geçtiğinde de yoğun bir şekilde alkışladı. Kongrede atılan sloganların başında ise, "PKK halktır, halk burada", "Biji Serok Apo" geldi.

BASINA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Saygı duruşu sırasında bütün basın ayağa kalkarken, bazı gazetecilerin oturması dikkat çekti, bunun üzerine kitlenin içinde basına tepkiler yükseldi.

BDP'nin yeni yönetimi belli oldu

BDP'nin 2. Olağan Büyük Kongresi'nde yapılan seçimlerde Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak BDP Eş Genel Başkanlığı'na seçildi. Kongrede ayrıca 80 kişilik PM de belirlendi.

Siyasi Partiler Kanunu nedeniyle Eş Başkanlık için iki kişi gösterilmediği için Selahattin Demirtaş'ın Genel Başkanlık için tek aday olduğu seçimde, bin 193 delegeden 629'u oy kullandı. Kullanılan 627 oyu alan Demirtaş genel başkanlığa seçildi. Fiiliyatta ise PM'ye seçilen Gültan Kışanak da Eş Genel Başkan görevini yürütecek. Tek liste ile yapılan Parti Meclisi (PM) seçiminde ise, tutuklu bulunan milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım ile Ayşegül Akış Devecioğlu ve Nazan Üstündağ gibi akademisyenler, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın da bulunduğu 80 kişi seçildi.

PM'de yer alanlar şöyle:

Gültan Kışanak, Abdukerim Bingöl, Adnan Ekmen, Ahmet Yıldırım, Akide İdin, Abdullah Bozkoyun, Arzu Moco, Asiye Kolçak, Ayla Yıldırım, Ayşegül Akış Devecioğlu, Cesim Soylu, Cihan Sincar, Çiğdem Kılıçgün Uçar, Dindar Mercan, Emine Ayna, Emine Büşra Ersanlı, Emine Çaynak, Emrullah Bingöl, Ercan Arslan, Erol Dora, Fatma Kurtulan, Fatoş Yener, Faysal Sarıyıldız, Fethi Gümüş, Filiz Demirci, Filiz Koçali, Gülçiçek Güner Tekin, Gülçin İsbert, Gülizar Kalmış, Gülser Yıldırım, Hamit Geylani, Hasan Özgüneş, Hasip Kaplan, Hayri Ateş, Hülya Yer, Hüseyin Cengiz, Hüseyin Dağ, Hüseyin Gevher, İbrahim Ayhan, İdris Baluken, Kibriye Evren, M. Nezir Karabaş, M. Salih Yıldız, M. Şamil Altan, Mahmut Çelik, Mazlum Dinç, Medeni Kırıcı, Mehmet Muhdi Aslan, Mehmet Öcalan, Meral Danış Beştaş, Mihdi Perinçek, Mukaddes Kubilay, Murat Öztürk, Mustafa Avcı, Nazan Üstündağ, Nazmi Gür, Nesrin Deniz, Nimet Sezgin, Nizamettin Öztürk, Ömer Ağın, Pervin Buldan, Pınar Akdemir, Rahmi Çelik, Sait Üçlü, Selami Turhan, Selma Irmak, Serpil Köksal, Seyithan Yaka, Songül Çelik, Şaban Işıktaş, Şehbal Şenyurt Arınlı, Şerafettin Halis, Tacettin Karagöz, Veli Büyükşahin, Yıldız Aktaş, Yusuf Cırık, Yüksel Mutlu, Zeki Karataş, Zeki Koç.

Mahmut Alınak yarıştan çekildi

Eski DTP Kars İl Başkanı ve eski Milletvekili Mahmut Alınak, “genel merkez barikatını aşamadığı” gerekçesiyle sitem dolu bir açıklamayla BDP Genel Başkan adaylığından çekildi.

Alınak, yaptığı yazılı açıklamada geçtiğimiz günlerde BDP genel başkanlığına aday olacağımı açıkladığını ve aday olurken büyük hayalleri ve sonuç alacağına güvendiği projeleri olduğunu belirtti.

Devletin Kürt meselesini silahla çözme projesini sivil mücadeleyle boşa çıkartarak akan kanı durdurmayı planladığını anlatan Alınak, BDP’yi yeni mücadele tarzı ve projeleri ile sadece Kürtlere ve ezilen Türklere değil, tüm dünya ezilen halklarına kurtuluş yolunu gösteren bir parti yapmayı istediğini belirtti.

Bu siyaset anlayışıyla genel başkanlığa aday olmak istediğini belirten Alınak, “Ama genel merkez barikatını aşamadım. Ufukta yeni bir şey görünmüyor. Devlet, hükümet ve siyaset kendi kendisini tekrar edecek. Ne yazık ki gençler ölecek, evlere yine ateş düşecek. Acı olan ise, kimse bu ateş deryasının daha ne kadar can alacağını bilmiyor. Tam bir çaresizlik hüküm sürüyor” dedi.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.