1. HABERLER

  2. Milyonlar 'NEWROZ PİROZ BE' Dedi
Basket Şampiyonası'nın Reklam ve Geliri

Basket Şampiyonası'nın Reklam ve Geliri

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın, Türkiye'ye 300 milyon lira gelir yaratması planlanıyor.

A+A-
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın, Türkiye'ye 300 milyon lira gelir yaratması planlanıyor.
Şampiyonanın ana sponsoru olan Turkcell’den yapılan yazılı açıklamada, 28 Ağustos-12 Eylül 2010 tarihlerinde 24 ülkeden basketbol takımının katılımıyla gerçekleşecek şampiyonanın, konaklama, ulaşım, bilet satışları, turist harcamaları, tesis yatırımları, aktiviteler, sponsorluklar, reklamlar ve operasyon kalemlerinde yapılacak harcamalarla yaratacağı ekonominin yaklaşık 300 milyon lira (159 milyon 500 bin avro) olarak hesaplandığı kaydedildi.
Maçların oynanacağı İstanbul, İzmir, Kayseri ve Ankara’daki otellerin büyük bölümünün şimdiden dolduğu ve şampiyonayı takip etmek isteyenlerin komşu illere yönlendirilmeye başlandığı belirtilen açıklamaya göre, sadece İstanbul’da şampiyona nedeniyle 30 bin kişi rezervasyon yaptırdı.
Şampiyona maçlarının yapılacağı 4 ile toplam 100 bin turistin gelmesi beklenirken, takımlar, oyuncular, sponsor şirketler, basın ve sporseverler 44 milyon avroluk bir konaklama ekonomisi oluşturuyor. Sadece ABD takımının konaklama harcaması 1 milyon avroya denk geliyor. Turist ve kafilelerin 15 milyon avroluk "sosyal harcama" yapacağı öngörülüyor.
200 bin kişinin izleyeceği tahmin edilen maçlar için, biletlerin yüzde 80’inin satıldığı belirtilen açıklamada, toplam bilet satışından 8 milyon avro gelir beklendiğine işaret edildi.
Açıklamada verilen diğer bilgiler şöyle:
"- Sponsorların şampiyonaya katkısı 5 milyon avroyu buluyor.
- Şampiyonaya ev sahipliği yapmanın beraberinde getirdiği parasal maliyet, tesislere yapılan 80 milyon avroluk harcama ve 15 milyonluk organizasyon gideri ile toplamda 95 milyon doları buluyor.
- Spor turistlerinin harcadıkları para izledikleri spora göre değişiyor. Futbol seyircisi tur harici ortalama 200 avro şahsi harcama yaparken, basketbol seyircisi 400 avro, tenis seyircisi 800 avro, Formula 1 seyircisi ise 2 bin avroya yakın para harcıyor."
Şampiyonaya ilişkin bilgilere de yer verilen açıklamada, 2010 Basketbol Şampiyonasında en merakla beklenen karşılaşmanın 1 Eylülde gerçekleşecek İran-ABD maçı olduğu belirtildi. Şampiyonanın yanı sıra FIBA’nın genel kurulunun da Türkiye’de gerçekleşeceği kaydedilen açıklamada, "Children of The World-Dünya Çocukları" organizasyonu kapsamında FIBA üyesi ülkelerden 14 yaşında birer kız ve erkek çocuk ve bu 300 çocuğun yanında Türkiye’den de 300 çocuğun Darüşşafaka’da ağırlanarak basketbol öğreneceği aktarıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.