1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Trump, Ulusuna İlk Kez Seslendi
Bağdat - Erbil Arasında ki Kriz AŞILDI

Bağdat - Erbil Arasında ki Kriz AŞILDI

Irak Hükümeti'yle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında ihtilaflı bölgenin kontrolü nedeniyle tırmanan gerginliğin giderilmesi için yapılan görüşmelerde mutabakat sağlandığı bildirildi.

A+A-

Irak Hükümeti'yle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında ihtilaflı bölgenin kontrolü nedeniyle tırmanan gerginliğin giderilmesi için yapılan görüşmelerde mutabakat sağlandığı bildirildi.

Irak merkezi yönetimiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında Dicle Operasyonlar Komutanlığı'nın (DOK) kuruluşu ve Kerkük sorunu nedeniyle devam eden gerginliğin giderilmesi için yapılan görüşmelerin sonuç verdiği ve tarafların bir anlaşma metni üzerinde mutabakat sağladığı bildirildi. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, bu gelişmeler üzerine Bağdat'a dönme kararı aldı.

Irak Hükümeti'nin, Kerkük başta olmak üzere, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yle arasındaki ihtilaflı bölgeyi kontrol etmek amacıyla "Dicle Operasyonları Komutanlığı"nı kurması ve tarafların karşılıklı olarak askeri güç konuşlandırmasıyla tırmanan gerginliğin çözümü için iki tarafın heyetleri arasında Bağdat'ta yürütülen görüşmelerde dokuz maddelik bir metin üzerinde prensipte anlaşma sağlandı. Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin internet sitesi PukMedia'da yayınlanan habere göre Erbil ve Bağdat arasındaki krize çözüm bulmak için bir araya gelen tarafların üzerinde mutabakat sağladığı anlaşma metninde şu maddeler yer aldı:

- İhtilaflı bölgelerdeki ortak çalışma komitelerinin durumu aynı kalacak, ancak ortak çalışma mekanizması hızlandırılacak

- Komite toplantıları, özellikle Yüksek Komite'nin toplantıları ayda bir kez yapılacak.

- Toplantı yerleri Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı tarafından belirlenecek.

- Bu anlaşmaya taraf olanlar, ortak çalışma komitesinin kararlarını ve cezai sorumluluklarını kabullenmiş olacak.

- Yüksek Komite'ye yanlış bilgi verenler karışıklık çıkarmaktan sorumlu tutulacak.

- İhtilaflı bölgelerdeki her türlü sorun, hemen çözülmesi için acilen Yüksek Komite'ye iletilecek.

- Varılan anlaşmaya saygı gösterilecek ve saygı göstermeyenlere ceza uygulanacak.

- İki tarafın ihtilaflı bölgelerdeki güçlerinin çekilmesi için acilen bir plan yapılacak.

- Dicle Operasyonları Komutanlığı'mın kurulması ve Kerkük'ün kontrolünün polis asayiş güçlerinden alınması kararı gözden geçirilecek.

Talabani Bağdat'a dönüyor

Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Bağdat Hükümeti heyetlerinin anlaşmaya son şeklini vermek için bugün bir kez daha toplanmaya karar verdiği, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın da görüşmelere katılmak üzere Bağdat'a gideceği belirtildi.

Görüşmelerde, Bağdat Hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve ABD temsilcileri arasında 2009 yılında imzalanan anlaşmanın gözden geçirilmesi bekleniyor.

Bu arada, gerilimin azalması üzerine Celal Talabani'nin Bağdat'a dönme kararı aldığı bildirildi. Kürdistan Yurtseverler Birliği sözcüsü Azad Cundiyani, Talabani'nin birkaç gün içinde Bağdat'ta olacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.