1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Niksar Tso Yeni Başkanını Seçti
Avrupada İşsizlik Rekor KIRDI

Avrupa'da İşsizlik Rekor KIRDI

Avrupa'da işsiz sayısı rekor seviyede yükselerek 26 milyona ulaştı.

A+A-

Avrupa’da işsiz sayısı rekor seviyede yükselerek 26 milyona ulaştı. Özellikle genç nüfus üzerinde ciddi bir baskı yaratan yüksek işsizlik oranları, kamu harcamalarında yapılan kesintiler ve vergi artışlarıyla birlikte düşünüldüğünde bu durumun yeni toplumsal krizlere gebe olduğu ifade ediliyor.

Kapitalizmin krizinin derinden etkilediği Avrupa’da emekçiler kemer sıkma politikalarının yanı sıra işsizlik baskısı altında ezilmeye devam ediyor. AB istatistik kurumu Eurostat’ın 2012 yılına ilişkin verilerine göre, AB ülkelerindeki işsiz sayısının rekor seviyeye yükselerek 26 milyon oldu.

Özellikle genç nüfus üzerinde etkili olan ve önemli bir toplumsal sorun haline gelen işsizlik, avro kullanan 17 AB ülkesinde yüzde 11,8 olarak kayıtlara geçti. Dolayısıyla Avro Bölgesi’nde işsizlerin sayısı son 12 ayda 2 milyondan fazla artarak 18 milyon 820 bine ulaştı. Böylece kasım ayı verileri dikkate alındığında işsizlik ortak para birimi avronun yürürlüğe girdiği 1999 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Son veriler, geçen yıl işsizlik oranının en fazla olduğu ülkelerin İspanya ve Yunanistan; işsizlik oranının en düşük olduğu ülkelerinse Avusturya ve Lüksemburg olduğunu ortaya koydu. Yüksek işsizlik oranları değerlendirildiğinde bu oran İspanya’da yüzde 26,6 ve Yunanistan’da yüzde 26’yı bulurken, Portekiz’de yüzde 16,3, İrlanda’da yüzde 14,6, Slovakya’da yüzde 14,5, Letonya’da yüzde 14,1 ve Kıbrıs Rum kesiminde yüzde 14 düzeyinde gerçekleşti. İşsizlik oranları Avrupa’nın büyük ekonomilerinden İtalya’da yüzde 11,1, Fransa’da yüzde 10,5, İngiltere ’de yüzde 7,8 ve Almanya ’da yüzde 5,4 olarak açıklandı.

Öte yandan kapitalizmin krizi ile mücadele eden Avrupa'daki ülkeler katı tasarruf tedbirleriyle sorunu bir ölçüde kontrol altına almış görünmesine karşın, ciddi oranlarda kamu harcamalarından yapılan kesintiler ve vergi artışlarının, giderek büyüyen işsizlik sorunuyla birlikte yeni toplumsal krizlere gebe olduğu tahmin ediliyor.

Avrupa’da işsizliğin yanı sıra yoksulluk da artıyor
Avrupa’da işsiz sayısının 26 milyona ulaşmasının yanı sıra yoksulluk ve sosyal dışlanma riskinin artığına dikkat çekiliyor. Özellikle Güney Avrupa ülkelerini etkileyen bu durumda en fazla risk altında olanlar ise gençler ve işsiz kadınlar.

Sosyo-ekonomik koşullar açısından Güney ve Batı Avrupa ülkeleri arasındaki uçurum giderek büyürken, Avrupa genelinde ise halkın alım gücünün düştüğü ifade ediliyor. Güney ülkelerde, ortalama işsizlik oranı yüzde 14,5 iken, bu oran batıda yüzde 7 düzeyinde.

Krizden en çok etkilenen ülkeler ise İspanya, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz olarak sıralanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.