1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. Ardahan'da Trafik Kazası... Otomobil ile At Arabası Çarpıştı
Ardahan’ın “Göç Sorunu” Arü’de Araştırılıyor

Ardahan’ın “Göç Sorunu” Arü’de Araştırılıyor

Ardahan bölgesini ekonomik ve sosyal alanda ciddi bir şekilde etkileyen "göç" sorunuyla ilgili Ardahan Üniversitesi’nde önemli bir çalışma başlatıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğret...

A+A-

Ardahan bölgesini ekonomik ve sosyal alanda ciddi bir şekilde etkileyen "göç" sorunuyla ilgili Ardahan Üniversitesi’nde önemli bir çalışma başlatıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Orkun Oral’ın yürütücülüğünde “Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Göçün Nedenleri” adlı bir proje gerçekleştiriliyor. Uzun süre boyunca ilin dışarıya verdiği göçün durdurulması ve tersine döndürülmesine dönük olarak yapılacak çalışmalara destek olacak nitelikteki proje çerçevesinde geçmişten günümüze kadar Ardahan bağlamında yaşanan çeşitli göçlerin sebepleri, alınması gereken önlemler ile kamu ve özel sektörün neler yapabileceği konusunda çeşitli araştırmalar yer alıyor.

“NEDEN EN ÇOK GÖÇÜ ARDAHAN VERİYOR?”

Projeyle ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. İ. Orkun Oral, ülkemizdeki 81 il arasında “Neden en çok Ardahan’ın göç verdiğini ortaya koymak” istediklerini belirterek, “Göç etmedeki etkenlerin neler ve neden olduğunu belirlemeyi amaçlıyoruz. Bu sebepleri ekonomik, coğrafi, sosyal ve diğer açılardan aydınlatmak istiyoruz. Örneğin istatistiki veriler incelediğinde Ardahan’dan çoğunlukla sanayileşmiş veya sanayileşmesi devam eden illere göç edildiği görülüyor. Bu da şunu gösteriyor ki özellikle yöre halkı iş bulamama endişesi ile göç etmektedir. Bundan dolayı biz neler yapılabileceği ve alternatif çözümlerin nelerden oluşabileceğine dair çalışmalar ve öneriler üzerinde çalışıyoruz.” diye konuştu.

GÖÇE KARŞI İLDEKİ OLANAK VE POTANSİYELLER

Göç sorununa karşı Ardahan’ı yakından ilgilendiren önemli gelişmelerin gündeme getirilmesi gerektiği ve bu bağlamda devlet tarafından bölgeye verilen teşviklerle ilgili toplumun daha iyi bilgilendirilmesinin hayati olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Oral, “Ardahan’a verilen teşviklerle ilgili büyük bir bilgi eksikliği var. Bu nedenle göç konusuyla ilgili yaptığımız projeler yoluyla devlet teşvikleri ve yatırım programları başta olmak üzere bölgenin menfaatiyle ilgili çeşitli hususlarla ilgili sağlıklı bilgilerin verilmesine katkı sunmayı da istiyoruz. Bu sayede teşvik ve yatırımların yaygınlaşacağına ve ilde yaşayanların da bunlardan faydalanacağına inanıyoruz.” diyerek, göç problemiyle ilgili mevcut olanakların önemini “teşvik” örneğiyle özetledi. Ayrıca Yrd. Doç. Dr. Oral, yakın zamanda Aktaş Sınır Kapısı’nın açılmasıyla birlikte Ardahan’ın dış ticaretinin önemli oranda artacağını vurguladı. Öte yandan Yrd. Doç. Dr. Oral, kentte faaliyet gösteren esnaf ve işadamlarını dış ticaret konusunda bilgilendirici eğitim çalışmalarının önemli olduğunu aktardı.

Yrd. Doç. Dr. İ. Orkun Oral, 2015 yılı Aralık ayında bitirmeyi planladıkları projenin uygulama aşamasının devam ettiğini söyleyerek, “Projemizi tamamladıktan sonra ulusal ve uluslararası akademik dergilerde yayınlamayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. İ. Orkun Oral daha önce yapmış olduğu “Ardahan İlinin Sosyo-Ekonomik Yapısının Analizi” başlıklı çalışması ile Ardahan’ın yoğun olarak göç verme nedenlerinin daha çok ekonomik nedenlerden olduğunu sayısal veriler ile ortaya koymuştu. Çalışmada elde edilen veriler ışığında, Ardahan’da işsizlik oranın düşük olmasının nedeninin genç nüfusun ilden göç etmiş olması ileri sürülmüştü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.