Açlık Grevleri 68. Gününde Sona ERDİ

Açlık Grevleri 68. Gününde Sona ERDİ

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısının ardından açlık grevleri sona erdi.

A+A-

TUHAD FED Başkanı Zübeyde Teker, sabah saatlerinde açlık grevinin 68. günde sona erdirildiğini açıkladı. Açlık grevindeki vekiller de grevi sonlandırdı.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısının ardından 68. gününe giren açlık grevleri sona erdi. Vekiller de açlık grevini bitirdi.

Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD FED) Başkanı Zübeyde Teker, sabah saatlerinde açlık grevinin sona erdirildiğini açıkladı.

Öcalan dün kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla haber göndererek "Buradan açlık grevindeki herkese özellikle birinci ve ikinci gruptakilere tek tek selamlarımı söylüyorum. Hiçbir tereddütte kalmadan, bir an önce açlık grevine son versinler.Açlık grevi eylemi çok anlamlıdır. Bu eylem yerini bulmuş ve amacına ulaşmıştır. Açlık grevi yapılacaksa bile içeridekilerin değil dışarısının yapması gerekir" demişti.

Açlık grevlerine son verilmesinin ardından mahpuslar tedavi edilme üzere hastalenelere sevk edilecek.

Demirtaş: Siyasetle çözülecek

BDP Genel Başkanı Demirtaş, Muş'un Bulanık ilçesinde partisince düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, açlık grevlerinin ölümler yaşanmadan sonlandırılmasının sevindirici olduğunu söyledi. Demirtaş, artık sorunun siyasetle çözüleceğine dikkat çekerek "Açlık grevleri sonlandırıldığına göre hükümetin dikkatli bir şekilde sürece yaklaşması lazım" dedi.

Vekiller de grevi sonlandırdı

14 Kasım'dan beri Meclis odasında açlık grevi yapan milletvekili Leyla Zana da açlık grevini bitirdi.

Ayrıca 10 Kasım'dan beri açlık grevinde olan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Ata, Sebahat Tuncel ve Demokratik Toplum Kongesi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ve öncesinde greve giren Emine Ayna ve Özdal Üçer de grevi bıraktı.

Kışanak BDP ve DTK'nın ortak kararıyla başladıkları grevi sonlandırdıklarını belirterek şöyle dedi:

"İmralı 'dan çok önemli bir açıklama geldi. İnsan yaşamına ne kadar büyük bir önem verdiğini ortaya koydu. Bu takdir edilecek çabaların herhangi bir insanın yaşamına zarar gelmeden sonuçlanması için kendisi de büyük bir çağrı yaparak, bu eylemin sonuçlanmasında en önemli rolü ve katkıyı sundu. Biz bu rolün çok önemli olduğunu, tüm Türkiye'ye nefes aldıran bir çağrı olduğunu ifade etmek istiyoruz."

Haberin Öncesi

Öcalan: Açlık Grevlerini Bitirin

Öcalan, açlık grevlerinin son bulması çağrısında bulunarak, "Greve girenler dışarıdakilerin yapması gereken işi ve sorumluluğu kendi üzerlerine almışlardır" dedi. Bunun üzerine İzmir'de 520 kişinin grevi bıraktığı belirtildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan, 67. gününe girilen açlık grevlerinin bitirilmesi yönünde çağrı yaptı. Çağrı üstüne İzmir'de 520 tutsak grevi sonlandırırken, Diyarbakır'daki açlık grevi eylemcileri yarın karar vereceklerini söylediler.

İmralı Cezaevi'nde bulunan Abdullah Öcalan'ı ziyaret eden Mehmet Öcalan, ağabeyinin hiçbir tereddütte kalmadan bir an evel açlık grevlerine son verilmesini söylediğini belirtti.

CNNTürk'ün haberine göre, kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla haber gönderen Öcalan şu mesajları iletti:

"Buradan açlık grevindeki herkese özellikle birinci ve ikinci gruptakilere tek tek selamlarımı söylüyorum. Hiçbir tereddütte kalmadan, bir an önce açlık grevine son versinler.

"Açlık grevi eylemi çok anlamlıdır. Bu eylem yerini bulmuş ve amacına ulaşmıştır. Açlık grevi yapılacaksa bile içeridekilerin değil dışarısının yapması gerekir.

"Dışarıdakiler, kendi görev ve sorumluluklarını zaten zor şartlarda olan, hasta olan, dört duvar arasındaki tutsaklara yüklemesinler.

"Açlık grevine girenler dışarıdakilerin yapması gereken işi ve sorumluluğu kendi üzerlerine almışlardır."

Tuğluk: Karar yarın

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Öcalan'ın çağrısı sonrası Diyarbakır Cezaevi'ni ziyaret etti.

Ziyaret sonrası açıklama yapan Tuğluk, şunları söyledi:

"Moralleri iyiydi. Mesajı kendilerine ilettik. Bunu dikkate alacaklarını belirttiler. Biz de açlık grevinin hiçbir ölüm yaşanmadan sonlanmasından gayet memnunuz. Grev sona erecektir düşüncesindeyiz. Mesajın Öcalan'dan gelmesi sebebiyle içerdeki siyasi tutuklular bunu dikkate alacaktır.

"Biz mesajı ilettik. Onlar değerlendirecek. Mesajın sayın Öcalan'dan gelmesi nedeniyle değerlendirilecek. Yarın açıklanacak karar. Değerlendirme yapılıyor. Şu anda açlık grevi bitmedi."

"İzmir'de 520 kişi bıraktı"

CNNTürk'ün haberine göre, PKK lideri Öcalan'ın çağrısından sonra İzmir Buca 1 ve 2 No'lu cezaevleriyle Aliağa Şakran Cezaevi'ndeki 520 tutuklu ve hükümlünün açlık grevine son verdikleri bildirildi.

İzmir Buca 1 ve 2 No'lu cezaevleriyle Aliağa Şakran Cezaevi'nde açlık grevini katılan tutuklu ve hükümlüler, akşam saatlerinde avukatlarıyla görüştü. Görüşme sonrası 520 tutuklu ve hükümlü, açlık grevini sonlandırdı. Kararın ardından İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin cezaevlerine girerek, sağlık kontrolüne başladıkları belirtildi.

Demirtaş: Çağrı umarım dikkate alınır

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan'ın kardeşi ile görüşmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Temennim bu çağrının dikkate alınmasıdır. Bu gelişme BDP eş başkanlarının bilgisi ve desteği ile gerçekleşti. Bu çağrının bundan sonraki sürecin önünü açacağı ve tecridi tümden kaldıracağını umuyoruz."

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu Üyesi, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, twitter'dan yaptığı açıklamada Kandıra Cezaevi'nde açlık grevi eylemine katılan mahkumlarla görüşme talebinin Adalet Bakanlığı tarafından kabul edilmediğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.