1. HABERLER

  2. 'İnsanlık Anıtı' SAVAŞ KARŞITIDIR!
'İnsanlık Anıtı' SAVAŞ KARŞITIDIR!

'İnsanlık Anıtı' SAVAŞ KARŞITIDIR!

Heykeltıraş Mehmet Aksoy ve ünlü sinema sanatçısı Tarık Akan İnsanlık Anıtı'nda basın toplantısı yaptı.

A+A-
Heykeltıraş Mehmet Aksoy ve ünlü sinema sanatçısı Tarık Akan, Kars'ta İnsanlık Anıtı'nda düzenledikleri basın toplantısında anıtın yapımının durdurulmasını değerlendirdi.
Mehmet Aksoy tarafından yapılmakta olan 700 ton ağırlığında, 35 metre genişliğinde, 30 metre yüksekliğinde Türkiye'nin en büyük anıtı, bitme aşaması sırasında durduruldu. Heykeltıraş Mehmet Aksoy ve sinema sanatçısı Tarık Akan, Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun girişimleriyle Kars Kalesi'nin eteğine yaptırılan ve Erzurum ile Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun hazırlığı rapor doğrultusunda geçtiğimiz yıl durdurulan 'İnsanlık Anıtı'nda basın toplantısı düzenledi.


Uzunca bir süredir çalışma yapılmayan anıt önünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Heykeltıraş Mehmet Aksoy, bu anıtın asıl yapılma nedeninin eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun soykırım anıtlarına karşı, savaş ve kışkırtıcı anıtlara karşı barışı ve insanlığı savunan düşüncesi olduğunu söyledi. Soykırım anıtlarının her yerde yapıldığına dikkat çeken Aksoy, bunların tek nedeninin de savaş kışkırtıcılığını ve kinin devam etmesini önlemek olduğunu dile getirdi. Kars'ta tüm bu olumsuzluklara karşı bir girişim içinde olduklarının altını çizen Aksoy, 'Savaşlar bir insanlık suçudur ve savaşlarla insan adım atamaz. Heykeldeki bu iki figür ortadan ikiye bölünmüş tek bir insandır aslında. Karşı karşıya konmuş, kendi kendine düşman edilmiş bir durum var burada. Bu iki figür orada uzanan elle tekrar bir insan oluyor. Yoksa bu kinler, kavgalar, savaşlar bizi insan olma yolunda adım atmamızı engelliyor. Temel neden ve anıtın içeriği budur. Bu iki figür savaşların acısını çekmiş ve bu savaşları insanlık vicdanında mahkum edilmiş 'vicdan' var. Bu 'vicdan' göz ile temsil ediliyor. Bu göz onları hep görüyor ve hep acıyı içinde saklıyor. Bir de gözden akan gözyaşı damlası var.' dedi.


Kars'ın tarihinde de savaşların 20 yılda bir yapıldığını belirten Aksoy, 'Bu dağlar taşlar, kale ve her yer bu savaşlara tanık olmuştur. Habil'den, Kabil'den bu yana gelen savaşları kınayan bir heykeldir. İnsan savaşlar sonucunda kendi kendine ve kardeşine bile düşman olabilir.' diye konuştu. Aksoy, anıt yapımının durdurulmasıyla, insanlık vicdanı ve gözyaşının yapılamadığını vurgulayarak, bunun yapılacağına ve devam edeceğine yüzde yüz emin olduğunu belirtti. Aksoy, konunun hukuki boyutunun hatırlatılması üzerine de, 'Anıtlar Yüksek Kurulu yeniden toplanacak. Heykelle ilgili tekrar görüşülecek ve pozitif sonuç alacağımıza inanıyorum. Yakında bu müjdeli haber de çıkar.' şeklinde konuştu. Aksoy ayrıca çeşitli dedikoduların olduğunu hatırlatarak, sanatın partiler üstü olduğunu, sanatın partisinin olamayacağını sözlerine ekledi.
'HEYKELLER POLİTİK DEĞİLDİR'
Ünlü sinema oyuncusu Tarık Akan da, Nazım Hikmet Vakfı olarak 'Işık Yontucusu' isimli belgesel çektiklerini ve kendisinin de belgeselin yönetmenliğini yaptığını söyledi.
Mehmet Aksoy'un yaptığı bütün heykelleri çektiklerini vurgulayan Akan, şunları dile getirdi: 'Mehmet Aksoy, Anadolu'nun yetiştirdiği, çok önemli, çok büyük, dahi sanatçılarından biridir. Bu anıta bakarsanız, anıtın anlattığı içerik o kadar önemli ki Kars'a bu kadar yakışan hiçbir şey olamaz. Kars'ın içine girdiğiniz zaman heykellerle doludur. Kars, Doğu'nun kültürünün üstünde farklı bir şehirdir. Ne olursa olsun bu anıta bütün Karslıların sahip çıkması lazım. Yanlış düşüncelerin yanında olmayın. Bu tüm dünyaya mesaj veriyor. Bu heykelin aleyhinde olanlar var. Heykelin ne anlatmak istediğini Mehmet Aksoy anlattı. Buna sahip çıkmak gerek. Hiçbir heykel yıkılamaz. Hiçbir heykel yok edilemez. Heykeller politik değildir. Yalnızca insanlık için vardır. Ölümsüzdürler ve her zaman mesaj verirler.'
Akan, İçişleri Bakanlığı'nın, heykeli hazine arazisi üzerine yaptırdığı gerekçesiyle eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu hakkında dava açtığını da hatırlattı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
2 Yorum