1. HABERLER

  2. Avustralya'nın İlk Kadın BAŞBAKANI
'Erzincan Davası'ndaki GARİPLİKLER..!

'Erzincan Davası'ndaki GARİPLİKLER..!

Saldıray Berk ve İlhan Cihaner'in yargılandığı davada ilginç gelişmeler yaşanıyor.

A+A-
Erzurum'da 3.ncü Ordu Komutanı Saldıray Berk ve Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in yargılandığı davada ilginç gelişmeler yaşanıyor.
İlk günkü duruşmada Cihaner'in avukatları, kendilerine verilen iddianameyle okunan iddianame arasında farklar belirledi. Mahkeme sırasında F-16'lar salonun üzerinde uçuş yaptı. İkinci gün tartışmalarla başladı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, mahkeme salonunün üstünden uçaklarla ilgili 'rutin eğitim uçuşu' açıklaması yaptı.


Erzincan’da ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı uygulamaya koydukları iddiasıyla haklarında ‘Ergenekon silahlı terör örgütüne üye’ olmaktan dava açılan ve aralarında 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in de bulunduğu 10’u tutuklu, 14 sanığın yargılandığı davada ikinci gün duruşması başladı.
Davının ilk duruşmasında, iddianamenin Cumhuriyet Savcısı tarafından okunması sırasında, okunan iddianamenin kendilerinde bulunandan farklı olduğunu savunan sanık avukatları duruma itiraz etmişti. İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, iddianamede deliller ile yüklenen suçun ilişkilendirilmesi gerektiğini, ancak okunan ve ’deliller bulunacak’ denilen bir iddianamenin mahkemece kabul edildiğini belirterek, "Bunun adı sahteciliktir. Savcıya bunun hesabı sormak gerekir. İddianame savcının hatıra defteri değildir" demişti.Bu duruma mahkeme heyetinin müdahale etmesi gerektiğini, ancak etmediğini savunan Kazan, ayrıca Mahkeme Başkanı Karatay’ın verilen 10 dakikalık arada iddianameyi okuyan savcı ile görüşüp müzakere ettiğini ve verilen 10 dakikalık aranın da 45 dakikaya çıktığını söylemişti.Kazan, bu süreçte kendisinin de duruşmaya çağrıldığını, ancak sanıkların olmadığı bir duruşma salonunda kendisinin de bulunmasının bir anlamı olmadığını söyleyen Kazan, bu ve benzeri nedenlerle mahkeme başkanı Mustafa Karatay’ın tarafsızlığını yitirdiğini iddia ederek, Karatay yönünden CMK’nın 26. maddesine göre "reddi hakim" talebinde bulunmuştuu. Avukat Turgut Kazan ayrıca savcının da davadan çekilmesini istemişti.
REDDİ HAKİM TALEBİ KABUL EDİLMEDİ
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Erzincan’daki "silahlı terör örgütü" davasında, sanık avukatlarının "reddi hakim" talebi, mahkeme tarafından kabul edilmedi. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in haricinde tutuklu sanıklar Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, Yaylabaşı Karakol Komutanı Murat Yıldız, astsubaylar Orhan Esirger ve Şenol Bozkurt, MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel ile tutuksuz sanıklar Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan, 3. Ordu İstihbarat Başkanlığı Plan Eğitim Subayı Ahmet Saraçlar ve Erzincan’da av bayiliği yapan Yaşar Baş ile sanık avukatları, sanık yakınları, CHP Genel Başkanı Yardımcısı Yılmaz Ateş, CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınaztepe ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir katıldı.
Duruşmada, Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, sanık avukatlarının dünkü "reddi hakim" talebinin görüşüldüğünü, söz konusu talebin, "CMK’nın 22. maddesinde belirtilen nedenlerin oluşmaması ve kendisinin tarafsızlığını ve objektifliğini bozacak herhangi bir eylemi olmadığından" mahkeme üyelerince oy birliğiyle reddedildiğini bildirdi.
Bunun üzerine söz alan tutuklu sanık Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, kararı son derece haksız bulduklarını vurgulayarak, "Karara itiraz hakkımızı kullanmayacağımızı belirterek, iddianamenin okunmasına devam edilmesini talep ediyoruz" dedi.
İDDİANAMENİN OKUNMASI
Duruşmada, iddianamenin okunmaya geçilmesiyle Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Taner Aksakal, söz konusu iddianameyi başından itibaren okumaya başladı.
Bunun üzerine Avukat Kazan, yeniden söz alarak, "Ben zamandan kazanmak için itiraz hakkımdan feragat ediyorum. Siz iddianameyi baştan başlayarak okuyorsunuz. 24. sayfaya kadar okunmuşsa, iddianame okunmuştur. Neden baştan başlanıyor? Yani mahkeme, söz konusu kısmın okunduğunu kabul etmiyor da onun için mi yeniden baştan okunuyor?" diye konuştu. Kazan’ın ardından diğer sanık avukatları da Mahkeme Başkanı Karatay’a itiraz ederek iddianamenin, dün kaldığı yer olan 24. sayfadan itibaren okunmasını talep etti.
İtirazlar üzerine Aksakal, dün yaşanan anlaşmazlığın ardından ileride sanık avukatlarının olası şikayetlerinin önüne geçmek amacıyla iddianameyi baştan okuma gereği hissettiğini söyledi. Cihaner de bunun üzerine söz alarak, şunları kaydetti:  Ceza yargılaması, açık kurallarla yürür. İyi niyetle yürümez. Savcı bey, dün iyi niyetle bazı yerleri atladığını söyledi. Bugün kötü niyetle mi başa döndü? Dün atlanan kelime, çok önemli bir yer. Ayrıca, o sırada olmayan bir CD’nin daha sonradan oraya konulacak diye algılanması yanlıştır. Bunu vurgulamak istedim."
Mahkeme Başkanı Karatay, sanık avukatlarının itirazları üzerine salonun düzenini bozmadan mahkemeye ara verdi ve üyelerle birlikte salondan ayrıldı.  Aranın ardından Karatay, avukatların, iddianamenin dün kaldığı yer olan 24. sayfadan itibaren okunmasına yönelik talebinin kabul edildiğini açıkladı. Duruşma, iddianamenin 24. sayfadan itibaren okunmasıyla devam ediyor.
HAVA KUVVETLERİ’NDEN AÇIKLAMA
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, bugün çeşitli basın yayın organlarında iki F-16 savaş uçağının Erzurum üzerinde alçak uçuş yaptığına yönelik haberler yer aldığı hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: "Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçuş eğitim görevlerini Türkiye'nin değişik hava sahalarında icra etmektedir. 4 Mayıs 2010 tarihinde iki RF-4E uçağı önceden planlı uçuş eğitim görevini, Erzurum Meydanı bölgesini de kapsayacak şekilde 3000 feet irtifadan usullere uygun olarak icra etmişlerdir. Yapılan uçuş rutin bir eğitim uçuşu olup, söz konusu haberlerde yer alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.