1. HABERLER

  2. KENT HABERLERİ

  3. 29 Ekim'e Gazlı ve Sulu MÜDAHALE
29 Ekime Gazlı ve Sulu MÜDAHALE

29 Ekim'e Gazlı ve Sulu MÜDAHALE

Polis, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mitingine katılan binlerce kişiye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

A+A-

Polis Ankara Valiliği'nin yasakladığı 29 Ekim kutlamalarını ilk meclis önünde başlatan gruba dağılması çağrısı yapıp biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Alanda görev yapan canlı yayın araçlarına da su sıkıldı.

Ankara Ulus Meydanı'nda birinci Meclis binası önünde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mitingine katılan binlerce kişiye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren meydanda toplanan kalabalığa karşı önlem alan polis, kitlenin Meclis önüne geçmesine izin vermedi.

Toplumsal müdahale araçları (TOMA) ve panzerlerle önlem alan polis yaptığı anonslarda kutlamaların kanuna aykırı olduğunu belirterek kitlenin dağılması yönünde çağrıda bulundu.

TGB ve ADD flamaları taşıyan kitle ise dağılmamak konusunda kararlılık gösterince polis kitleye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Polisin canlı yayın araçlarına da su sıkması dikkat çekti.

100. Yıl Çarşısı önünde toplanan binlerce kişi "Türkiye laiktir laik kalacak" "Hükümet istifa", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Atatürk Gençliği görev başında", "Susma sustukça sıra sana gelecek" "Vur vur inlesin vali dinlesin", "Vali istifa" "Şerefsiz AKP" sloganları attı.

Bu esnada sıkıln gazdan etkilenen kişiler için alana çok sayıda ambülans geldi.

Ankara'da düzenlenen kutlamalara farklı illerden gitmek isteyenlerin Ankara'ya ulaşmaları İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge gerekçe gösterilerek engellenmişti.

Kılıçdaroğlu da etkilendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'da sıkılan gazdan etkilendi.

Hürriyet'in internet sayfasında yer alan bilgiye göre, Kılıçdaroğlu Anıtkabir'deki protokol töreninin ardından Ulus'a geldi. Bu esnada korumalarıyla barikatı aşmak isteyen Kılıçdaroğlu'nun polisin sıktığı gazdan etkilenmesi üstüne korumalarla polis arasında arbede yaşandı.

Olayın ardından Kılıçdaroğlu korumalar tarafından askeri gazinoya götürüldü.

NTV'nin haberine göre, çıkışta gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, yaşananların Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmadığını belirterek, "Bayramı halktan koparmak istiyorlar" dedi.

Protokol Anıtkabir'de

Ulus'ta Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılanlara müdahale edilirken devlet erkanı da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti.

Gül'ün Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.

Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne, Cumhuriyeti nitelikleriyle korumak ve yüceltmek, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkartmak için var güçleriyle çalıştıklarını yazdı.

Cumhuriyetin 89. yılının kutlandığı Anıtkabir'deki törende yorgunluğa yenik düşen bir asker bayıldı ve yere düştü.

Haberin Devamı..

Barikat Kalktı, Yürüyüş Başladı

Ankara polisinin Ulus Meydanı'nda gaz ve suyla müdahale ettiği kitle polis barikatının kaldırılmasıyla iki koldan Anıtkabir'e doğru yürüyüşe geçti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Ulus'ta birinci Meclis önünde toplanan kalabalığa polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesinin ardından polis barikatını aşan kitle, Anıtkabir'e doğru yürüyüşe geçti.

Haber sitelerinde yer alan bilgilere göre, Cumhuriyet Bulvarı'ndan yola çıkan kalabalık bir grup, Ankara Garı, Tandoğan Meydanı güzergahından Anıtkabir'e ulaştı.

Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grup, Anıtkabir'e Aslanlı Yol'dan yürüyerek Anıtkabir avlusunda toplanıyor.

Birinci Meclis önünde toplananların bir kısmı ise Ulus'tan Necatibey Caddesi üzerinden slogan atarak ve marş söyleyerek Anıtkabir'e doğru yürüyor.

İlgili Haber..

Kars'ta Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kars'ta da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen törene Cumhuriyet Lisesi öğrencileri, ellerindeki bayraklarla katıldı. Öğrencilerin bayraklarla törene katılması vatandaşlardan da ilgi gördü. Törende konuşan Kars Valisi Eyüp Tepe, "Bugün Türk milleti olarak milletimize uygarlık ve demokrasi meşalesini armağan eden Türkiye Cumhuriyeti'nin 89. yıl dönümünü büyük bir heyecan ve gururla kutluyoruz. Milletine inanan, güvenen Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayan ve Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ile devam eden süreçte 'Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır' ifadesiyle cumhuriyet rejimine geçileceğinin müjdesini vermişti" dedi.

Büyük zorluklar içerisinde kazanılan Kurtuluş Savaşı'nın üstün ve vazgeçilmez ideali olan Cumhuriyet'in amacının ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmak, maddi ve manevi bakımdan yüceltmek, vatandaşlarını çağdaş, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin vatandaşı yapmak olduğunu belirten Vali Tepe, "Din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm vatandaşlarımızın eşitliği ve özgürlüğü, toplumsal bütünlüğümüzü sağlayan Cumhuriyet düşüncesinin temelini oluşturmaktadır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze kadar geçen bu 89 yılda nüfusu yaklaşık 10 kat artarak 80 milyona dayanmıştır. Genç ve dinamik milletimiz, Cumhuriyetimiz sayesinde büyük atılımlar yapmıştır. Bu manada siyasal, toplumsal, eğitim-kültür, hukuk ve ekonomi alanlarında birçok yenilikler yapılmıştır. Eğitim ve sağlık hizmetleri, ulaşım ve iletişim imkanları, ekonomik gelişme ile tarımsal üretim ve sanayi alt yapısı yurdumuzun her bir köşesine yayılmıştır. Bir zamanlar iğneden ipliğe her şeyini ithal eden ülkemiz, 5 kıtaya sanayi ürünü satacak hale gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti; çağdaş, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak kurum ve kurallarıyla işleyen bir demokrasi düzenine, güçlü bir ekonomiye sahip olmuştur. Günümüzde herkesin ortak kanaatiyle geleceğin lider ekonomisi, lider ülkesi olarak görülmektedir" diye konuştu.

Daha sonra Vali Kara, Garnizon Komutanı Zeki Gürcan ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş törene katılanların bayramını kutladı. Tören şiirlerin okunması, Cumhuriyet Koşusu'nda dereceye giren sporcuların madalyalarının verilmesi, folklor gösterileri ve resmi geçit töreni ile son buldu. Resmi geçit törenine ellerinde Türk bayraklarıyla katılan Cumhuriyet Lisesi öğrencileri ise, dakikalarca ayakta alkışlandı.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında akşam Cumhuriyet Resepsiyonu düzenlenecek ve ardından Kars Kalesi'nde havai fişek gösterisi yapılacak. Törenlere, Kars Valisi Eyüp Tepe, 14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Gürcan, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, Kafkas Üniversitesi Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Mithat Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarının daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.