1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Abd Uluslararası Kalkınma Ajansı’ndan Türkiye’ye 3 Yeni Hibe
Selahattin Demirtaş Tahliyesini Talep Etti

Selahattin Demirtaş Tahliyesini Talep Etti

Demirtaş, iddianameye konu 31 fezlekedeki konuşmaların tamamını TBMM’de de yaptığını belirterek, Anayasa, CMK, AYM ve AİHM kararları doğrultusunda tutukluluk haline son verilmesini talep etti.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi'nden Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe göndererek tahliyesini talep etti.

Demirtaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce 4 Kasım 2016’da tutuklandı.

Demirtaş'ın 43 yıldan 142 yıla kadar hapsi isteniyor. Demirtaş "Terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik", "suçu ve suçluyu övme" ile suçlanıyor.

Konuşmaların hepsini mecliste de yaptım

Demirtaş, iddianameye konu 31 fezlekenin neredeyse tamamının dokunulmazlık değil, sorumsuzluk kapsamında olduğu gözetilerek, o konuşmaların tamamını TBMM’de de yaptığını belirterek, Anayasa, CMK, AYM ve AİHM kararları doğrultusunda tutukluluk haline son verilmeisni talep etti.

Demirtaş, iddianamesine dahi el konulduğunu belirterek savunma hakkının da gasp edildiğini belirtti:

* Hakkımda hazırlanan iddianame 31 ayrı fezlekenin zoraki olarak birleştirilmesinden ibaret. 31 ayrı zamanda ve yerde yaptığım konuşmalardan ibaret olan bu fezlekelerin yan yana getirilerek adına iddianame denilmesi tam 8 ay sürmüştür.

* Bu şekilde iddianamem 501 sayfaya çıkarılmış ve hakkımda istenen ceza da 142 yıl olarak belirlenerek kamuoyunda negatif algı yaratılmaya çalışılmış, tutuklanmamın “elzem olduğu” intibası yaratılmak istenmiştir.

* İddianameye konu olan 31 fezlekenin 11’ini hazırlayan savcılar FETÖ’den dolayı tutukludur. 7 fezleke ise bizzat iddianameyi hazırlayan savcı tarafından yakın zamanda “soruşturmanın ertelenmesi kararı” ile rafa kaldırılan fezlekelerdir.

İddianameme el kondu

* Bu şekilde hazırlanan bir iddianameyi mahkemeniz kabul etmiş ve iş yoğunluğu olmamasına rağmen ilk duruşma tarihi de referandum sonrası yani 28 Nisan olarak belirlenmiştir.

* Soruşturma evresinde dosyama konan gizlilik kararının yetmeyeceği düşünülerek benim cezaevinde avukatlarım ile yapacağım bütün görüşmelerin bir görevli huzurunda ve kayıt altına alınarak yapılmasına karar verilmiştir.

* Soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır’a coğrafi olarak en uzak olan ve 1.700 km ötedeki Edirne F tipi cezaevinde 57 gün boyunca tek başıma bir hücrede tutulmam sağlanmıştır.

* İddianameye yasadışı belge muamelesi yapılmış ve tarafıma verilmeden cezaevi yönetiminin aldığı bir kararla el konulmuştur. Bu şekilde soruşturma sürecinin başlangıcı ve safahati tam bir savunma hakkı katliamıyla geçmiştir.

Demirtaş, referandum sürecinde HDP vekilleirnin tutuklu olmasının yargı eliyle siyasete ağır bir müdahale olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.