1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hasankeyf'te 650 yıllık Türbe Taşınıyor!
Ziraat Odasından Mağduriyet UYARISI

Ziraat Odası'ndan Mağduriyet UYARISI

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Karadeniz, çiftçi mağduriyetlerinin giderilmesini aksi halde Türkiye'de hayvancılık, çiftçiliğin kalkacağını söyledi.

A+A-

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Karadeniz, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, çiftçi mağduriyetlerinin giderilmesini aksi halde Türkiye’de hayvancılık, çiftçiliğin kalkacağını söyledi.
“Hayvan fiyatı saman fiyatından daha da aşağı düşmüştür.” diyen Karadeniz, komisyonculardan dert yanarak, “İneğin kilosu 2.5-3 liraya gelmiş. İneği 500 liraya satacak adam diyor ‘yüzdesini bana vereceksin.’ Bir türlü aradan bu kalkmıyor bu. Adam gelmiş hayvanını satıyor pazarlığını yapacak ve eğer anlaşırsa hayvanı alıp gidecek, anlaşmazsa çekip gidecek. Bu aracıya 100 lira vermenin anlamı ne?” diye sordu.

Saman fiyatlarının pahalılığından da üreticinin belini büktüğünü ifade eden Karadeniz, “Saman meselesine gelince; adam malını, samanını satacak. Adama diyor ki ‘Samanını 350-400 liraya satma, ben senin samanı 700 liraya satacağım, 350 lira kalacak. Bu duruma bir müdahale edilsin. Benim buna yetkim yoktur. İthal hayvana gelince de deniliyor ki, ‘Kars’ta ithal etin, hayvanın bir zararı yoktur.’ Olur mu öyle şey? Tabii ki zararı vardır. Yüzde 100 zarar vardır. Yem geliyor, bu yemi hayvan yiyor. Bakımını ithal hayvandan gelen yiyor. Böyle olmaz, yani kasaba bakıyorsunuz et fiyatları başını almış gidiyor. Çiftçinin elinden çıkan et 12-13 lira hatta 8 liraya kadar düşebiliyor. Ben Ziraat Odası Başkanı olarak bunu genel merkezime söyledim. Tarım Bakanlığına, Başbakanıma liste halinde verildi. Acaba bunlar neden önlenmiyor.?” diye konuştu.
Karadeniz daha sonra şunları söyledi: “Sadece hayvan yemini getireceği arabalarda, TIR’larda mazot fiyatının düşürülmesini, yeteri kadar mazot verilmesini istedik. Bunu da bildirmek üzere Erzurum Bölge Müdürlüğüne faks çektik. Oradan ‘hayır Sarp kapısına çekin’ denildi. ‘Bakanlar Kurulunun kararı budur, biz bununla başa çıkamayız’ dediler. Yani çiftçi neye el atacağını bilmiyor, ne yapacağını bilmiyor. Böyle bir toplama merkezi olsa da çiftçinin elindeki hayvanı toplu devlete versek. Yoksa bu hayvana yazık olacak, çiftçiye yazık olacak.

TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK, ÇİFTÇİLİK KALKACAK

Türkiye’de çiftçilik, hayvancılık kalkacak. Yine de söylüyorum kalkacak. İçerdeki çiftçisine yardım etsin. Dışarıdan ithal edince ne olacak?. Geçenlerde Digor’dan Kooperatif Başkanı geldi dedi ki ‘elimizde 350 ithal hayvanımız var. Şimdi samanı yok yedirelim, yemi yok yedirelim.’ Ama buraya getirip çiftçinin yemini yedirmesinin amacı ne? Çiftçi böylelikle zor durumda kalıyor ve ne yapacağını bilemiyor. Bunu gerekli makamlara bildirdim. Artık bu söylediklerimi TBMM’de bir dile getirseler, bunu bir yönteme bağlasalar iyi olur. Devlet Demiryolları bundan 25 sene önce hayvan yemini parasız getirirdi. Hiç olmazsa demiryoluna ‘çiftçiyim’ diye bir belge sunsun ve mazot parası ortadan kalksın.”


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.