1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. Öğretmenin İstismarına Uğrayan İlkokul Çocukları
'Sazan Sarmalı'na Dikkat.. Hatay'dan Erzurum'a Uzanan Dolandırıcılık Hikayesi! 

'Sazan Sarmalı'na Dikkat.. Hatay'dan Erzurum'a Uzanan Dolandırıcılık Hikayesi! 

Hatay'dan Erzurum'a gelerek internet ilanında gördüğü aracı almak isteyen depremzede Selçuk S., ruhsat sahibi ile buluştuğu noterde sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıldığını anladı.

A+A-

Hatay’dan Erzurum’a gelerek internet ilanında gördüğü hafif ticari aracı 560 bin liraya almak isteyen depremzede Selçuk S., noterde dolandırıldığını fark etti. 

Hatay'dan Erzurum'a gelerek internet ilanında gördüğü aracı almak isteyen depremzede Selçuk S., ruhsat sahibi ile buluştuğu noterde sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıldığını anladı.

HATAY’DAN ERZURUM’A UZANAN DOLANDIRICILIK DRAMI 

“Depremde ölen kızımın parası da içindeydi” diyerek gözyaşlarına boğulan Selçuk S., sık sık eli ile kalbini tutarak yaşadığı acı tecrübeyi paylaştı.

İNTERNET İLANIYLA BAŞLAYAN DOLANDIRICILIK 

PolitiKARS’ın haber sitelerinden derlediği bilgilere göre; Hatay’da esnaflık yapan Selçuk S., internette gördüğü ve piyasanın çok altında satılan hafif ticari araca talip oldu. 

İlandaki cep telefonunu arayan Selçuk S., kendisini galerici olarak tanıtan ve adının Caner olduğunu söyleyen kişi ile 560 bin liraya anlaştı.

dolandiricilik.jpeg

NOTERDEKİ BEKLENMEDİK TUZAK 

Aracı satın almak için Erzurum’a giden Selçuk S., ruhsat sahibi Bülent C. ile noterde buluştu. Sanayide ekspertiz raporu alan ikili, satış işlemleri için notere gitti. 

Selçuk S., noterde bir kez daha galerici Caner ile telefon görüştü ve 560 bin lirayı E.D. adına kayıtlı IBAN numarasına göndermesini istedi. 

Selçuk S., parayı gönderdikten sonra satış işleminin gerçekleşmesini bekledi, ancak ruhsat sahibi Bülent C., hesabına henüz para yatmadığını, bu nedenle beklemeleri gerektiğini söyledi.

DOLANDIRICILIK ANI 

Selçuk S., bir süre sonra aradığı galerici Caner’e ulaşamayınca dolandırıldığını anladı. 

Bunun üzerine Selçuk S. ile Bülent C., notere yakın bir nokta bulunan trafik polislerine giderek durumu anlattı. 

“Para gelmeyince dolandırıldığımızı anladık” diyen Selçuk S., yaşadığı olayı kalp ağrısıyla anlattı.

Selçuk S., “İlanda aracı gördüm ve fiyatı uygun olduğu için anlaştık. Erzurum’a geldim, aracı ekspertize götürdük. Araç temiz çıkınca, verilen IBAN numarasına parayı havale ettim. Uzun bir süre bekledik, para gelmeyince dolandırıldığımızı anladık” dedi.

SATIŞTA FİYAT KONUŞMAMAK DOLANDIRICILIĞIN İLK İŞARETİYDİ 

Bülent C. (32), aracını 810 bin liraya satışa koyduğunu ve Caner ile 800 bin liraya anlaştığını belirtti. 

Ancak alıcı Selçuk S. ile hiçbir şekilde fiyat konuşmadıklarını, dolandırıcı olan kişinin “Abi sen müşteri ile muhatap olma, ben hallediyorum” dediğini aktardı.

EMNİYET HAREKETE GEÇTİ, SORUŞTURMA BAŞLATILDI 

Sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıldıkları anlaşılan Selçuk S. ve Bülent C., emniyete giderek şikayetçi oldu. 

Erzurum Emniyet Müdürlüğü Dolandırıcılık ve Yankesicilik Büro Amirliği’ne bağlı ekiplerin, şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattığı kaydedildi.

SAZAN SARMALI 

“Sazan Sarmalı”, internet üzerinden özellikle araç satışı ilanları aracılığıyla gerçekleştirilen bir dolandırıcılık yöntemidir. 

Bu yöntemde, dolandırıcılar hem alıcı hem de satıcı rolünü üstlenerek birden fazla kişiyi kandırıyorlar. 

İşte bu dolandırıcılık yönteminin bazı adımları;

1.    Dolandırıcı, internet üzerinde araç satmak isteyen bir kişinin ilanını bulur ve kendisini alıcı olarak tanıtarak ilan sahibiyle iletişime geçer.

2.    Güven kazanmak için küçük bir kaparo bedeli gönderir ve aracı bir yakınının alacağını söyler.

3.    Ardından, dolandırıcı aynı aracı, piyasa değerinin altında bir fiyatla başka bir ilan olarak yayınlar.

4.    Yeni bir alıcı bulduğunda, aracın gerçek sahibi ile bu alıcıyı buluşturur ve her iki tarafa da fiyat hakkında konuşmamaları konusunda uyarır.

5.    Noter aşamasına gelindiğinde, alıcı aracın bedelini dolandırıcının belirlediği hesaba gönderir.

6.    Dolandırıcı, parayı hızla çeker ve genellikle kripto varlıklara dönüştürerek izini kaybettirir.

Bu yöntemle, dolandırıcı aradaki farkı cebine koyarken, hem gerçek araç sahibi hem de alıcı mağdur olur.

Emniyet güçleri, bu tür dolandırıcılıklara karşı vatandaşları sürekli olarak uyarıyor ve dikkatli olmalarını tavsiye ediyor…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.