PKK'den Tarihi Adım.. Süleymaniye'de Silah Bırakma Töreni Düzenlenecek!

PKK'den Tarihi Adım.. Süleymaniye'de Silah Bırakma Töreni Düzenlenecek!

PKK, silahlı mücadeleye son verme kararının ardından, önümüzdeki günlerde Irak Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde medya önünde sembolik bir silah bırakma töreni düzenlemeye hazırlanıyor.

A+A-

Türkiye’de çözüm süreci yeniden gündeme gelirken, PKK silahlı mücadeleyi sonlandırma yönünde somut bir adım atmaya hazırlanıyor. 

Çözüm sürecine yönelik yeni bir dönemin kapıları aralanırken; Temmuz ayının ilk haftasında medya önünde sembolik bir silah bırakma töreni düzenlenecek.

PKK, silahlı mücadeleye son verme kararının ardından, önümüzdeki günlerde Irak Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde medya önünde sembolik bir silah bırakma töreni düzenlemeye hazırlanıyor.

SİLAH BIRAKMA TÖRENİ 3 AŞAMALI PLANLA YÜRÜTÜLECEK

PolitiKARS’ın haber sitelerinden derlediği bilgilere göre; 30 ila 50 kişilik bir PKK’li grup, 2-10 Temmuz tarihleri arasında Süleymaniye’de düzenlenecek törenle silahlarını teslim edecek. 

Teslimat, Birleşmiş Milletler ve uluslararası gözlemcilerin denetiminde gerçekleşecek ve silahların seri numaraları, teknik özellikleri ile menşei kayıt altına alınacak. 

Sürecin üç aşamalı bir plan çerçevesinde; "Örgütün fesih kararının kamuoyuna ilanı, silahların belirlenen bölgelerde toplanması ve uluslararası gözlemciler eşliğinde teslim edilmesi" öngörülmüştü.

TESLİMAT NOKTALARI VE GÜVENLİK TEDBİRLERİ

Silah bırakma işlemleri, Irak’ın kuzeyindeki Duhok, Erbil ve Süleymaniye vilayetlerine bağlı belirli alanlarda yapılacak. Süleymaniye’deki törenin, eski PKK Merkez Konseyi üyesi Mustafa Karasu tarafından yönetilmesi ve törenin örgüt tarafından kayda alınarak yayımlanması da planlanıyor.

ÖCALAN’IN ÇAĞRISI SÜRECİ HIZLANDIRDI

Bu gelişme, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın ardından geldi. 

Öcalan, bu çağrısında PKK’nin ömrünü tamamladığını belirterek örgüte kongre toplayarak kendini feshetme ve silahlı mücadeleyi sonlandırma çağrısı yapmıştı. PKK, 5-7 Mayıs tarihlerinde düzenlediği 12. Kongre’de bu çağrıya olumlu yanıt vererek fesih kararı aldı.

MİT VE BÖLGESEL YÖNETİMLER SÜRECİN İÇİNDE

Silah bırakma süreci, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) gözetiminde yürütülüyor. MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın, Erbil’de Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve KYB yetkilileriyle yaptığı görüşmeler, sürecin koordinasyonuna işaret ediyor. Sürecin güvenli ve şeffaf ilerlemesi için uluslararası gözlemciler de devrede olacak.

SİLAH BIRAKANLARIN AKIBETİ NE OLACAK?

Silah bırakan PKK’lilerin herhangi bir şehirde tutulacağı yönündeki iddialar yalanlandı. Törenin ardından bu kişilerin doğrudan üs bölgelerine dönecekleri ifade ediliyor. Ancak ilerleyen süreçte bu kişilerin toplumsal entegrasyonu ve güvenlik denetimleriyle ilgili yeni adımların atılması bekleniyor.

ULUSLARARASI DESTEK VE TEPKİLER

PKK’nin silah bırakma kararı, Türkiye’deki siyasi partiler ve Kürdistan Bölgesi yönetimi tarafından olumlu karşılandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra, ABD, Avrupa Birliği ve bölge ülkeleri de sürece destek verdi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Bu karar, terörsüz bir Türkiye için tarihi bir fırsattır” açıklamasında bulundu.

YENİ BİR DÖNEMİN EŞİĞİNDE

PKK’nin silah bırakma kararı, Türkiye’de uzun süredir devam eden çatışmalı sürecin sona ermesi açısından tarihi bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. 

Sürecin başarıyla ilerlemesi halinde, Türkiye’de barış, demokratik çözüm ve toplumsal bütünleşme yönünde yeni bir sayfa açılması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.