1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. DİGOR

  4. Digor Kocaköy’de Susuzluk Feryadı
O Bir ..! Yaban Hayatı REHABİLİTATÖRÜ

O Bir ..! Yaban Hayatı REHABİLİTATÖRÜ

Türkiye'nin ilk 'yaban hayat rehabilitatörü'... Günlerini kurtları tedavi ederek, kuşlara tekrar uçmayı öğreterek geçiriyor...

A+A-

Türkiye'nin ilk "yaban hayat rehabilitatörü"... Günlerini kurtları tedavi ederek, kuşlara tekrar uçmayı öğreterek geçiriyor...

Veteriner Ayşegül Karaahmetoğlu bir yaban hayat sevdalısı. Kafkas üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde sorumlu hekim olarak çalışıyor...

Günlerini kurtlara avlanmayı, kuşlara tekrar uçmayı öğreterek geçiriyor...

KHA'nın özel haberinde, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlu hekimi olan Veteriner Hekim Ayşegül Karaahmetoğlu, kurtları tedavi ediyor, kuşlara tekrar uçmayı öğretiyor ve zamanının büyük bölümünü zor doğa koşulları içinde geçiriyor.

Yaban hayatı hekimliği ve rehabilitasyonu konusunda bilgi ve deneyimlerini artırmak üzere 25 Mayıs 2012 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri, Wisconsin eyaletine giderek 3 ay boyunca 3 ayrı yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezinde (Wisconsin, Wausau Antigo’da bulunan REGI (Raptor Education Group Inc), Rhainlander’da bulunan Wild Instincts ve Green Bay’da bulunan Bay Beach Wildlife Sanctuary) gönüllü olarak çalışmalara katılan Karaahmetoğlu, işini severek yapıyor.

ABD’ye gittiği ilk günden itibaren IWRC (International Wildlife Rehabilitation Council)ın düzenlediği ve uluslararası geçerliliği olan yaban hayatı rehabilitatörlüğü sınavına hazırlanmaya başlayan Karaahmetoğlu, sıkı bir hazırlık sürecinin ardından sınavda başarılı oldu, sertifikayı almaya hak kazandı ve Türkiye’nin ABD sertifikalı yaban hayatı rehabilitatörü unvanına sahip ilk veteriner hekimi oldu.

Yabani kuşların kabul edildiği REGI’de bulunduğu süre içerisinde, kurtarma, öksüz yavruların büyütülmesi, bakım, rehabilitasyon ve doğaya salma prosedürlerinin yanısıra, doğaya dönme şansı olmayan yırtıcı kuşların eğitilerek, halkı ve ilk öğretim çağındaki çocukları yaban hayatı konusunda bilinçlendirme amaçlı düzenlenen eğitim programlarında görev alarak bu statüdeki yırtıcı kuşları eğitmeyi öğrendi. Yabani bir dalgıç kuşunun (common loon) yuttuğu 2 adet balıkçı oltası kurşununun midesi yıkanarak çıkarılması gibi Amerika’da çok nadir uygulanan ve riskli olan bu operasyonda, Amerikalı meslektaşları ile beraber çalıştı ve Wisconsin’ın yerel kanalı Channel 12’de bu operasyonun haberi yayınlandı.

Yabani kuşların ve yabani memelilerin kabul edildiği Wild Instincts merkezinde bulunduğu süre içinde geyik, tilki, ayı, sincap, yaban tavşanı gibi öksüz kalmış memeli hayvanların bakım, büyütme, rehabilitasyonları konusunda deneyimlerini artırmış, rehabilitasyonu çok zor olan ayıların nasıl bir sistemle insana alışmadan büyütülerek doğaya salınması konusunda deneyim kazandı.

Wisconsin’da 30 seneyi aşkın bir süredir yürütülmekte olan kurtlara verici takılıp takip edilmesi projesinin öncülerinden olan Wisconsin eyaleti Natural Resources departmanında çalışan koruma biyoloğu Ronald N. Schultz ile kurtlara verci takılarak takip edilme prosedürleri ile ilgili arazide uygulama yapma şansını elde ederek 2 defa uçakla havadan kurt takibi çalışmasına asistanlık yaptı.

Bay Beach Sanctuary’de yabani kuş, memeli hayvanlarının yanı sıra sürüngenlerin rehabilitasyonu konusunda işleyen prosedürü yakından görme şansını elde etmiş ve merkezin veteriner hekimi ile New Zoo adındaki hayvanat bahçesinde vaşak, kızıl panda, zürafa gibi hayvanlara tıbbi müdahale etme şansı elde etti.

ABD’de yaban hayatla dolu 3 ay geçiren Yaban Hayatı Veteriner Hekimi Ayşegül Karaahmetoğlu, Türkiye’ye döndüğünde sorumlu hekimliğini yaptığı Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışmalarına daha donanımlı bir şekilde devam ediyor.

HAYVANLARI SAĞLIĞINA KAVUŞTURUP DOĞAYA SALIYORUZ

Karaahmetoğlu, “Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabitilasyon Merkezi sorumlu hekimliğini yapıyorum, bir buçuk yıldır. 2011 yılının Ekim ayında kuruldu merkezimiz. Kurulduğu yıldan bu yana 100’ün üzerinde yabani hayvanı sağlığına kavuşturup doğaya saldık başarılı bir şekilde. Bunların arasında tilki, karaca, kurt gibi yırtıcı hayvanlar gelir. 2011 yılının 100 üzerinde hayvanı sağlıklarına kavuşturup başarıl bir şekilde doğaya bıraktık.” dedi.

ATMACA YENİDEN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞUYOR

Bugünde, 2 gün evvel merkeze getirilen susuzluk vakasıyla halsiz düşmüş yırtıcı bir kuş olan Atmacayı doğaya salan Karaahmetoğlu, 3 günlük bir yoğun bakım tedavisinden sonra eski sağlığına kavuşturduklarını ve doğaya saldıklarını söyledi.

ZORLUK HER İŞTE VARDIR AMA MESLEĞİMİ SEVİYORUM VE KENDİMİ ZORLUKLARA ADEPTE EDİYORUM
Karaahmetoğlu, daha sonra şunları söyledi: “Zorluklar her zaman var ama mesleğimi sevdiğim için bu zorluklara kendimi adapte ederek üstesinden geliyorum ve başarıyorum. Kurt arazisi, ayı arazisine çıkıyoruz bol bol. Geçen sene ve bu sene gerçekleştirdiğimiz projeler dahilinde arazide çokça zaman geçiriyoruz. Kars’ın ikliminden biraz olsun zorluk çeksek de bunu bir şekilde aşmayı başardık ve mesleğimizi severek yaptığımız için her hangi bir zorluk yok şuanda.

Veteriner Hekim Ayşegül Karaahmetoğlu daha sonra şunları söyledi: 2011 yılından beri Kars’ta bu merkezin sorumlu hekimliğini yapıyorum. Bunun öncesinde de KuzeyDoğa Derneği’nde gönüllü olarak çalışmalara katkıda bulundum. 2011 yılında kurt yakalama ve takip projesinde sorumlu yaban hayatı hekimi olarak görev aldım ve iki tane kurda verici takıp doğaya saldık ve 1 yıl boyunca onların takibini ve araştırmasını yaptık. 2012 yılında Sarıkamış’ta 11 tane boz ayıya yakalayarak verici taktık ve onların da yaşam alanlarını belirlemek için takiplerini gerçekleştirdik. Şu anda da hareket halindeler ve verilerini bilgisayarımıza indiriyoruz, bu şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

KuzeyDoğa Derneği ile yaptığım çalışmalar yanı sıra Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’nin sorumlu hekimliğini yapıyorum. Burada yaptığım işin özeti ise yaban hayatta yaralanan ve öksüz kalan hayvanların önce tedavilerini gerçekleştiriyor, daha sonra sağlık problemlerini giderip türe özgü rehabilitasyon aşamasına geçiyoruz ve doğaya uygun hale gelince ait oldukları yere salıyoruz. Her hayvanın rehabilitasyonu farklı oluyor. Bu yüzden bilgi sahibi kişilerin rehabilitasyonları gerçekleştirip uygun şartlarda hayvanları doğal ortamlarına salmaları gerekiyor. Yabani içgüdülerinden ödün verilmeden, hayvanların doğal yaşamlarında problem yaşamalarına sebep olmadan, rehabilitasyon sürecinde hayvanları doğaya hazırlamamamız gerekiyor. Üniversitede öğrencilik yıllarımdan beri yaban hayvanları rehabilitasyonlarıyla alakalı çalışmalarda bulunmaktaydım, gönüllü olarak kulüpte çalışmalara katılıyordum.

Üniversiteden mezun olduktan sonra bu işi profesyonel olarak yapmak için ve tecrübe sahibi olmak adına 3 ay Amerika’ya gidip bu konuda eğitim aldım. Amerika’da kaldığım 3 ay boyunca 3 ayrı rehabilitasyon merkezinde bu mesleği uzun yıllardır yapan profesyonel rehabilitasyon uzmanlarından eğitim aldım. 3 ay boyunca çeşitli hayvan türlerinin rehabilitasyon çalışmalarını yakından görme fırsatım oldu ve bende gönüllü olarak çalışarak tecrübe sahibi oldum. Amerika kıtasına özgü orada bulunan hayvanların haricinde Türkiye’de bulunan hayvanların rehabilitasyonunun da nasıl yapıldığını yakından gördüm. Kendi bilgimle edindiğim tecrübelerimi birleştirip ülkeme geri döndüm. Rehabilitasyon eğitimimin sonuna doğru Amerika’da uluslar arası geçerliliği olan bir sertifika sınavına başvurdum ve sınavı geçtikten sonra uluslar arası geçerliliği olan bir sertifikaya sahip oldum. Yaban hayatı sertifikasını aldıktan sonra edindiğim bilgi birikimi doğrultusunda yardım ettiğim yabani hayvanların daha uygun şartlarda, daha iyi şartlarda yaban hayata dönmeleri için elimden geleni yapacağımı düşünüyorum.

Hava şartlarının haricinde yaban hayatı sevdiğim için çok fazla zorluk çektiğimi söyleyemem fakat Kars bölgesi bilindiği üzere kışın çok kar yağışı alan ve soğuk iklime sahip olan bir bölge. Orman arazisi çalışması yaptığımız zamanlarda kışın çok kar yağdığı için zorluk çekiyoruz ama işimizi severek yaptığımızdan işimize adapte olmuş durumdayız.

AYŞEGÜL KARAAHMETOĞLU KİMDİR?
1983 yılında Ankara’da doğdu. 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarımda, üniversitede yaban hayatı kurtarma rehabilitasyonuna başlayarak bu konuda kendimi geliştirme fırsatı buldu. Üniversiteden mezun olduktan sonra profesyonel meslek olarak yaban hayatı hekimliğine devam etti. 2010 yılında Ankara’da gerçekleştirilen “Petrole Bulanmış Yaban Hayvanlarına Müdahale Kursu”na katılarak sertifika almaya hak kazandı. 2012 yılında 3 ay boyunca A.B.D’nin Wisconsin eyaletinde 3 ayrı yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezinde gönüllü çalışarak bu alanda daha çok tecrübeye sahip oldu ve ABD’de girmiş olduğu IWRC (International Wildlife Rehabilitation Council)’ın düzenlediği sınavda başarılı olarak Türkiye’nin ilk “Sertifikalı Yaban Hayatı Rehabilitatörü” ünvanını ve sertifikasını aldı. 2011 yılından bu yana Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma Ve Rehabilitasyon Merkezi’nin sorumlu veteriner hekimi olarak çalışmakta ve aynı üniversitede bozayılar üzerine yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. KuzeyDoğa Derneği’nin Türkiye’de ilk kez 2011 yılında gerçekleştirdiği “Kurt Yakalama Ve Takip Projesi”nde ve 2012 yılında gerçekleştirdiği “Bozayı Yakalama ve Takibi Projesi” nde sorumlu yaban hayatı hekimi olarak çalışmıştır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.