1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir:
Mahir Çayan ve ‘On’lar Anıldı

Mahir Çayan ve ‘On’lar Anıldı

Kızıldere’de 30 Mart 1972’te katledilen On’lar anıldı.

A+A-

Kızıldere’de 30 Mart 1972’te katledilen On’lar anıldı. Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ömer Ayna, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Ahmet Atasoy, Nihat Yılmaz ve Sabahattin Kurt için katledilişlerinin 47’nci yıldönümünde yapılan anmada “On’ları anmak ülkenin durumuna razı olmamaktır ” ifadelerine yer verildi.

kizildere-mahir-cayan.jpg

Ankara’daki anma Mahir Çayan’ın mezarının bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı’nda yapıldı. “Bu süreçte Kızıldere’ye sahip çıkmak, Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma razı olmamak ve bu sürece itiraz etmektir. Mahir’ler her şeyden önce o günün koşullarını değiştirmeyi öne alan, bunun mümkün kılmak için mücadele eden bir iradeyi temsil ettiler” diyen ÖDP ve Gençlik Muhalefeti üyeleri Ankara Karşıyaka Mezarlığı’na akın etti.

Anmada, “Faşizme Ölüm, Tek Yol Devrim!”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş Kurtuluşa Kadar Savaş!” sloganlarının atılırken Mahir Çayan’ın şahsında katledilen bütün devrimciler için saygı duruşunda bulunuldu.

Mahir Çayan’ın mezarı başında devrimci gençler adına yapılan konuşmada, “Mahir Çayan ve arkadaşları, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı girdikleri mücadelede ölümü bile göze alarak Türkiye halklarının bağımsızlığı için sonuna kadar bu mücadeleyi sürdürdüler. Bugün bizler de Kızıldere’de onların yarattığı devrimci mücadele geleneğini en güzel dayanışma duygularıyla, inatla, inançla Türkiye halklarının bağımsızlığı için büyütmeye devam edeceğiz” denildi.

Mahir Çayan’ın mezarından sonra, Sinan Kazım Özüdoğru’nun mezarı da ziyaret edildi.

Kızıldere'de Ne Olmuştu?

Tarihe Kızıldere Katliamı olarak geçen olay, Türkiye'nin yakın politik geçmişinin en önemli sayfalarından biri, Türkiye'nin devrimci, sosyalist hareket tarihinin bir dönüm noktası olarak kabul görüyor.

12 Mart askeri müdahalesi, sonrasında diktatörlüğe karşı silahlı mücadele açan devrimcilerden THKO militanları Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmesine engel olmak üzere THKP-C ve THKO militanları ortak eyleme geçerek 26 Mart 1972'de Ordu'nun Ünye ilçesindeki NATO üssünde görevli iki Kanadalı bir Britanya'lı teknisyeni rehin aldılar.

Mahir Çayan, Ertuğrul Kürkçü, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy 30 Mart 1972'de Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde kıstırıldılar. Gün sona ererken 10 devrimci ve rehineler hayatlarını kaybetmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler