1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. DİGOR

  4. Boğazına Yemek Parçası Takılan Kişi Öldü
Kars Kaşarı Coğrafi İşareti Sempozyumu Başladı

Kars Kaşarı Coğrafi İşareti Sempozyumu Başladı

Türkiye de dahil olmak üzere 9 ülkeden birçok akademisyen ve yerel peynir üreticilerinin katıldığı “Türkiye’de ve Dünya’da Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti” uluslararası sempozy...

A+A-

Türkiye de dahil olmak üzere 9 ülkeden birçok akademisyen ve yerel peynir üreticilerinin katıldığı “Türkiye’de ve Dünya’da Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti” uluslararası sempozyumu başladı.

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda başlayan ve 17 Temmuz 2016 tarihine kadar devam edecek. Uluslararası Kaşar Sempozyum’una Türkiye ile birlikte 9 ülkeden akademisyenler katıldı.

Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteğiyle Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından yürütülen proje çerçevesinde düzenlenen sempozyumda “Türkiye’de ve Dünya’da Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti” enine boyuna masaya yatırıldı.

Sempozyumda konuşan Kars Valisi Rahmi Doğan, Dünya’da coğrafi işaretler çok önemli, artık şehirlerin coğrafi işareti var, ürünlerin var, kültürel değerlerin var, sosyal yapıların dahi coğrafi işaretleri olduğunu söyledi.

Vali Rahmi Doğan, “Artık insanlar sofrada ne yediğini bilmek istiyor. Dünya organik gıdalardan sonra insanlar yemiş olduğu, sofralarında yiyecek olukları ürünlerden tedirginler. Marketten ve mağazadan almış oldukları ürünler içerisinde nelerin olduğunu bilerek tüketmek istiyorlar. Bu öneli bir aşama, coğrafi bir işaret, hangi ürünü yiyorsunuz, nereden alıyorsunuz. İçerisinde neler var. Bunları bu vesileyle tespit etmiş oluyorsunuz. Dünya’da coğrafi işaretler çok önemli, artık şehirlerin coğrafi işareti var, ürünlerin var, kültürel değerlerin var, sosyal yapıların işaretleri var ve bunlar tescilleniyor. Kars Kaşarı’nın böyle bir tescil almış olması çok önemsiyoruz” dedi.

Doğan, “İlimizin Türkiye’nin en doğusundaki ve bir tarafı da kapalı adeta duvar gibi örülmüş sadece batıya ve sert geçişlerin olduğu Karadeniz’e açılabilecek bir coğrafi konumda. Dolayısıyla bunu Türkiye olarak, ülke olarak nasıl aşarız düşünceleri var. Hükümetimiz bu konuda etkili çalışmalar yapıyor. Bu yılsonunda açmayı planladığımız Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattı var. Bu Kars’ın önünü açacak en büyük kapılardan bir tanesi, bu vesileyle artık Kars buradan Gürcistan, Azerbaycan ve oradan Türki Cumhuriyetler ve Çin’e kadar gidecek bir güzergaha kavuşmuş oluyor. Malumunuz İpek Yolu var. Tarihte ticaretin en önemli güzergahlarından birisi, Çin bunu çok önemsiyor. Malumunuz Çin ekonomik olarak Dünya’yı istila etmek üzere, Pasifiği tamamen ele geçirmiş, artık Avrupa’daki ürünlerin neredeyse yarısına yakını Çin menşei ve Çin’de üretilen ürünler, Çin bu demiryolu ile Pekin’den Londra’ya kadar Avrupa’ya kadar gidecek olan bu demiryolunu çok önemsiyor. Ve ciddi de teklifleri var. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun bağlanmasıyla bu eski tarihi İpek Yolu demiryolu ağı olarak Çin’i Avrupa’ya bağlayacak hat olacak. Bunu bu yıl içerisinde tamamlayacağız inşallah, kapıyı açacağız, açtıktan sonra Kars’ın önünün açılacağını ben düşünüyorum. Demiryolu’nun bağlantıları kuruluyor. Lojistik Merkez açıyoruz. Geçen ay içerisinde Sayın Başbakan açıkladı. Cazibe Merkezleri haline geliyoruz. Türkiye’de 4 tane cazibe merkezi olan il var. Bunlara ilave olarak Kars ve bu bölgeyi de cazibe merkezi yaparak yatırımdan daha fazla pay almayı öngörüyoruz. Bu Kars için önemli bir gelişme bunu önemsiyoruz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından “Türkiye’de ve Dünya’da Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti” konulu sempozyuma geçildi. Sempozyum 17 Temmuz 2016 tarihine kadar devam edecek. Bugün başlayan ve 3 gün sürecek olan sempozyumda Kars Kaşarı ve coğrafi işaretin önemi konuşulacak.

KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma; Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Polat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, Gıda, Tarım ve hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, Organizasyon Komitesi’nden Prof. Dr. Mitat Şahin, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyen katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.