1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. SARIKAMIŞ

  4. 'Kardan Heykeller Sergisi' Açıldı
İşçi Katliamının SORUMLUSU KİM ?

'İşçi Katliamı'nın SORUMLUSU KİM ?

Esenyurt'ta bir inşaat alanında çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesi ardından 11 kişi gözaltına alındı.

A+A-

Esenyurt'ta bir inşaat alanında çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesi ardından 11 kişi gözaltına alındı. Yetkililer yangının neden çıktığının henüz net olmadığını söylerken, BDP, ESP, Emek Partisi ve ÖDP "cinayet" diyerek, sorumlular ve suç ortaklarının hesap vermesini istedi.

Olay, 9 Mart akşamı saat 21.00 sıralarında Esenyurt Güzelyurt Mahallesi 6. cadde üzerinde yapımına devam edilen 220 milyon Euro'luk Marmara Park Alışveriş Merkezi inşaatında işçilerin kullandığı 3 çadırda yaşandı. Çıkan yangında inşaatta çalışan 11 işçi hayatını kaybetti. İşçilerin prefabrik barakalar yerine çadırda barındırılmasının facianın nedenlerinden biri olduğu belirtiliyor.

11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle: Bayram Ege Pehlivan (48), Ahmet Keskin (47), Hakim Akçam (46), Abdurrahman Deniz (42), Çetin Coşkun (42), Seyfettin Topal (38), Ahmet Yağal (30), Barış Kıyak (30), Sevdin Özen (28), Fatih Acun (24), İsa Topal (22).

Olayla ilgili inşaat sahibi, şantiye şefi ve iş güvenliği sorumlusunun da aralarında olduğu 11 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

ÇALIŞMA BAKANI: NEREDE İHMAL VARSA…

Yangının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik şu açıklamayı yaptı: "Çalışan işçilerin çalıştıkları yerle kaldıkları yerle bütünlük arz ediyor. Aynı önlemlerin alınması gerekiyor, iş kanunumuz bunu ön görmektedir. Ne gibi bir ihmal var? Üç adet ısıtıcı olduğu iddia ediliyor. Kaç işçi kalıyor idi? Tahliyeyle ilgili nasıl sorunlar yaşandı? Çadırı kaplayan malzemenin plastik olması, mevzuatımız çerçevesinde inceleniyor. Ancak yıllardır özellikle bunun değişmesi gerektiğini ifade ettik. Neden? Önleyici olduğu için. Nerede ihmal varsa, bunlar hızlı şekilde değerlendirilecek."

200 İŞÇİ VARDI

İstanbul Valiliği, “Olay yeri incelemesi, savcılık makamı nezaretinde Emniyet ve İtfaiye tarafından yürütülmekte olup, yangının çıkış nedenine ilişkin inceleme devam etmektedir” derken, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu da, yangının çıktığı şantiyede 200 işçinin kaldığı bilgisini verdi. Kadıoğlu, yangının çadırların mutfak bölümünde çıktığını söyledi. Olay yerinde cumhuriyet savcısı, itfaiye ve polis ekipleri de inceleme yaparken, yangının elektrik kontağından çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Hayatını kaybeden işçilerden 24 yaşındaki Fatih Acun’un yakınlarından Nuri Acun, “Bu şartlarda çadırlarda kalınmaz. Kış şartları sebebiyle firmanın önlem alması gerekirdi" diye belirtti.

Yangın ardından olay yerine gelen İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise “Bu olayın peşini bırakmayacağız. Eğer bir ihmal varsa sonuna kadar konunun takipçisi olacağız”a açıklamasında bulundu.

BDP: ÇALIŞMA BAKANI DA SUÇ ORTAĞI

Bugün yazılı bir açıklamada bulunan BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, hayatlarını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

BDP, “Bu iş cinayetleri gerekli denetimlerin zamanında yapılmaması, iş güvenliğine gereken önemin verilmemesi ve taşeronluğun her geçen gün daha da yaygınlaştırılmasının bir sonucu olarak yaşanmaktadır” dedi.

Geçtiğimiz günlerde baraj inşaatının çökmesi sonucu Adana’da 10 işçinin hayatını kaybettiğini, Maraş Afşin’de bir yıl önce yaşanan patlamada hala toprak altında işçilerin olduğunu, yine geçen yıl Ankara Ostim’de yaşanan patlamada 20 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan BDP, “Bütün bu yaşananlardan hala ders çıkartılmaması, işçilerin kontrolsüz, güvenliksiz ve denetimsiz ortamlarda çalıştırılmaya devam edilmesi bu cinayetlere açıkça kapı aralamaktadır” diye belirtti.

Açıklamada şöyle denildi: “Zamanında gerekli önlemleri almayan, gerekli denetimi yapmayan işvereninden Çalışma Bakanlığı’na kadar herkes bu cinayetin sorumlusudur, suç ortağıdır. Sorumlular biran önce yargı önüne çıkartılmalı ve hesap vermelidir. Bir daha böylesi elim olayların yaşanmaması için zamanında gerekli önlemler alınmalı ve denetimler düzenli olarak yapılmalıdır.Bu sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyor, bir kez daha yaşamını yitiren işçilerimize Allah’tan rahmet ailelerine de başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.”

ESP: KAR HIRSININ KANLI ESERİ

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), “Patronların aşırı kar hırsı, işgücü maliyetlerini ucuza getirme, kar patlaması tutkusu işçilerin canına mal oluyor” dedi.

“Avrupa’nın en büyük alış veriş merkezi olarak inşa edilen Marmara Park İnşaat’ta, Kaldem adlı taşeron şirketin kurduğu çadırlarda kalan işçiler, göz göre göre katledildiler” ifadelerini kullanan ESP, şunları belirtti:

“Esenyurt’ta yaşanan katliam kapitalist kölelik düzeni ve patronların aşırı kar hırsının kanlı eseridir. Katliamın sorumlusu gerekli önlemleri almayan AKP hükümetidir. İş cinayetleri, sendikalar ve meslek odalarının içinde bulunduğu bağımsız bir kurul tarafından soruşturulmalıdır. Esenyurt’ta yaşanan işçi katliamı lanetliyoruz. İşçi salığı ve iş güvenliği konusunda yeterli önlemleri almayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı istifaya çağırıyoruz. Katliamın sorumluları insan öldürmekten ve toplu katliamdan yargılanmalıdır. Katliamda yaşamını yitiren işçileri anıyor, ailelerine başsağlığı diliyoruz.”

ÖDP: CİNAYETİN FAİLLERİ HESAP VERMELİ

ÖDP İstanbul İl Başkanı Hüseyin Atalay, yaptığı yazılı açıklamada, Esenyurt'ta yaşananların iş kazası değil iş cinayeti olduğunu belirterek, "Cinayetin failleri hesap vermelidir. Bu katliam bir sobadan çıkan bir yangına bağlanamaz. Bu katliamın asıl sorumlusu gayri insani piyasacı düzen ve onun sürdürücüsü olan AKP'dir" dedi. Çalışma Bakanlığı'nı da göreve çağıran Atalay, "Bakanlık işçi sağlığı ve iş güvenliği konusundaki sorumluluğunun farkına varmalı, konu ile ilgili çalışma yürüten sendikalar, odalar ve demokratik kitle örgütleri ile birlikte ortak bir çalışma yürütmeli, alınacak önlemler konusunda bu kurumların önerilerini dikkate almalıdır" dedi.

DERİ-İŞ: ÖLÜMLER TOPLU KATLİAMA DÖNÜŞTÜ

Deri-iş Sendikası da, bir açıklama yaparak, işçi ölümlerinin toplu katliama dönüştüğü söyledi. En çok işçi ölümlerinin yaşandığı inşaat sektörünün özellikle İstanbul'daki hızlı gelişimiyle birlikte arttığına dikkat çekilirken, yaşanan ölümlerde işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasal önlemlere firmaların riayet etmedikleri belirtildi.

EMEK PARTİSİ: İŞ KAZASI DEĞİL, İŞÇİ CİNAYETİ

Yazılı bir açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber ise, “iş kazası değil, işçi cinayeti” dedi. Ayber, “Türkiye, adına ‘iş kazası’ denilen işçi cinayetlerinin ayyuka çıktığı bir ülke haline geldi. İstanbul Esenyurt’ta bir işçi katliamı daha. 11 işçi, patrona ait barakada yanarak öldü” diye belirtti.

Açıklamada, “İşçileri düşük ücretle, sosyal haklardan ve barınma koşullarından mahrum olarak çalıştıran, derme çatma barakalarda yaşamaya ve 11 işçiyi ölüme mahkûm edenler tutuklanmalı ve cezalandırılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.