1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Dap’dan Kars’a Destek
Gürbüz Çapan'dan Kars'a Kültür Oteli Yatırımı

Gürbüz Çapan'dan Kars'a Kültür Oteli Yatırımı

Esenyurt kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Atatürk’ün 1924’te Kars’a geldiğinde toplantı yaptığı yapının yerine inşa edilen tekel deposunu yıkarak otel yapacak.

A+A-

Esenyurt kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Atatürk’ün 1924’te Kars’a geldiğinde toplantı yaptığı yapının yerine inşa edilen tekel deposunu yıkarak otel yapacak.

KÜLTÜR OTELİ OLACAK

Esenyurt kurucu Belediye Başkanı Gürbüz Çapan tarafından satın alınan bina, kültür turizmine uygun çok amaçlı bir bina haline getirilecek.

gurbuz-capan-kars-004.jpeg

Kars Kalesi ve Atatürk Caddesi üzerindeki tarihi dokuya uygun halde aslına sadık kalınarak yapılacak binanın projeleri mimar Ali ihsan Alınak tarafından hazırlandı.

Tacettin Durmuş’un özel haberine göre, misyonu olan binanın yıkılarak yeniden yapılacağını ve bölgenin tarihi geçmişine de ışık tutacağını belirten Çapan, binanın çok prestijli bir bina olacağına dikkat çekti.

Binanın tamamlandığında Kars’ın eski ve orijinal mimari dokusuna yolculuk yapılmış olunacağını da belirten Gürbüz Çapan; “Baba ocağını tüttürmek için eski Türk Ocağı olarak bilinen Atatürk Caddesi üzerinde Kars Kalesine yakın yerdeki Tekel binasını satın aldık ve yıkıp yeniden yapacağız. Bilindiği gibi Atatürk, 6 Ekim 1924’te Kars’a geldiğinde daha önce yıkılan bu binanın yerindeki bina da toplantı yapmıştır. Daha sonra bu bina yıkılmış ve yerine mevcut bu kötü binayı yapmışlar. Şu anda atıl durumda olan bina bir zamanlar tekel deposu olarak kullanıldı. Daha önce satın aldık ve mimar Ali İhsan Alınak bir proje çizdi. Bu binayı hemen arka caddede bulunan tarihi İsmet Paşa İlköğretim Okulu gibi yeninden yapacağız. Binanın cephesi bu okul gibi 50 santimetre kalınlığında yöreye uygun bazalt taşla tarihi dokuya uygun yapılacak.  Prestijli bir bina olacak. Bu bina ile Kars’a bir seviye koymuş olacağız. Kaleyi de görüyor ve tarihi mekânda tarihi dokuya uygun bir otel olacak. Tarihi bir önemi olan binayı tarihi dokuya uygun olarak yeniden yapıp Kars turizmine kazandırarak, mimari dokusuna da yolculuk yapmış olacağız. Herkes ‘iyi ki bu bina burada yapıldı’ diye çok memnun olacak ve bir model olacak. Otel ve altında da 500 metre kare büyüklüğünde bir konferans salonu da yapacağız. Çünkü Kars’ta büyük bir konferans salonu yok. Belediyeye verebiliriz. Kim istiyorsa ona vereceğiz ve Kars için kamu yararına kullanılacak.” dedi.

tekel-depo.jpeg

tekel-depo-001.jpeg

BİNA HAKKINDA

Bina hakkında bilgiler veren Araştırmacı - Yazar ve Fotoğrafçı Yıldırım Öztürkkan, bir zamanlar Tekel deposu olarak da kullanılan yapının, Atatürk’ün 6 Ekim 1924’te Kars’a geldiğinde toplantı yaptığı ve bunun tarihi kayıtlarda yer aldığını belirtti.

 

1928 yılına ait bir fotoğrafıyla birlikte bilgiler veren Öztürkkan, … binanın Turan Oteli olarak kullanıldığı ve aynı zamanda Türk Ocağı olarak ta hizmet verdiğini, iki katlı olduğunu belirtti…

 

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi üzerinde bulunan Resul Yıldız’a ait binaya benzediğini ve binanın giriş katı o zamanki Osmanlıca adı İnhisar İdaresi yani Gümrük Muhafaza Müdürlüğü olarak kullanıldığını ifade eden Öztürkkan; “binanın Gümrük ve Tekel Bakanlığı bünyesinde olmasından dolayı 1960- 1965 yılları arasında sökülüp şimdiki tekel deposu binası olarak yapmışlar.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler