1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars’ta Sonbahar
Ehliyette Yeni Yasa Sayıyı Azalttı Kaliteyi Artırdı

Ehliyette Yeni Yasa Sayıyı Azalttı Kaliteyi Artırdı

2016 yılı ile birlikte sürücü belgesi alımında yaşanan değişiklikler, sürücü adaylarının sayısında ciddi oranda düşüşe neden olurken, kaliteyi de beraberinde getirdi.

A+A-

2016 yılı ile birlikte sürücü belgesi alımında yaşanan değişiklikler, sürücü adaylarının sayısında ciddi oranda düşüşe neden olurken, kaliteyi de beraberinde getirdi.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Derneği Başkanı Azat Ceyhan, ehliyet düzenlemesi, taban fiyatı ve geçmiş yıllarda yaşanan sürücü kurslarındaki rekabetin doğurduğu sonuçlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Sürücü kurslarına yapılan başvuru sayısının azalma sebeplerine ilişkin açıklamada bulunan Ceyhan, “2016 yılıyla birlikte sürücü kursları adayları niceliksel sayısında büyük bir azalma söz konusu. Geçmişte daha fazla başvuru söz konusuyken bu yıl başvuru sayılarındaki azalma gözle görülür derecelere indi. Bu azalmanın tabiki birçok nedeni var. Bunların başlıcası şüphesiz ekonomik nedenler, bir diğeri genç neslin azalması ve belli bir nesil sürücü belgesi sayısında doyuma ulaştı ve o kesim sürücü belgelerini aldı. Bundan sonraki süreçte artık yaş itibariyle sürücü belgesi almaya hak kazanacak yaşa gelenler, ekonomik düzeyinde düzelmeler olanlar veya iş imkanı sağlamak adına sürücü belgesi için müracaatta bulunuyorlar. Geçmişte 100 kişi kayıt ediyorsak, şimdi bu sayı 50 – 60’larda seyrediyor.” dedi.

azat-ceyhan.JPG

BAŞARI DÜŞTÜ, KALİTE ARTTI!

Sürücü belgeleri alımındaki değişikliklerin yeni adaylar için bir düşündürücü sebep olabileceğinin altını çizen Ceyhan, “Bunların başında da hiç şüphesiz Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 2013 Mayıs ayı itibariyle sınavlarla ilgili getirdiği yeni yönetmelik ve sınav uygulaması. İkincisi sürücü adaylarının eğitim öğretimle alakalı karşılaştığı zorluklar ve özellikle direksiyon eğitimindeki uygulamalar sürücü belgelerinin alınmasındaki başarı oranlarını da düşürdü. Başarı oranlarındaki düşüş aynı zamanda eğitimdeki kaliteyi de beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Sürücü belgesinin alınmasındaki başarının düşmesi kalitenin artmasına neden olmuştur.” ifadelerini kullandı.

2015 YILINDA KARS’TA 1600 KİŞİ SÜRÜCÜ SERTİFİKASI ALDI!

2015 yılında Kars’ta tahmini olarak 1600 kişinin sürücü sertifikası almaya hak kazandığını kaydeden Azat Ceyhan, “2015 yılında tahmini rakamlarla Kars’ta bulunan 4 sürücü kursunun yılda 6 ve bazı durumlarda bir ara sınavla 7’ye ulaşan direksiyon sınavında 1600 kişiye yakın sürücü sertifikası almaya hak kazanan adayın olduğunu kaydeden Ceyhan, “Sayısal olarak bunu ele aldığımızda 2015 yılında tahminen 1600 kişi sürücü sertifikası almaya hak kazanmıştır. Ancak bütün sürücü sertifikaları bazı durumlar nedeniyle sürücü belgesine dönüştürülmemiş olabilir. Dolayısıyla 2015 yılında sürücü belgesi almaya hak kazananların sayısını 1600 civarında söylemek mümkün.” diye konuştu.

EHLİYETİN TABAN FİYATI 1200 TL!

2016 yılında ehliyet yasasındaki taban fiyat uygulamasını da değerlendiren Ceyhan, “2016 yılının ilk sınavlarını ve izlenen prosedürü değerlendirdi. Azat Ceyhan konuya ilişkin şunları söyledi: “2016 yılında Şubat ve Mayıs aylarında 2 teorik sınav oldu, Mart ayında da direksiyon sınavımızın ilkini gerçekleştireceğiz, ikincisi ise Mayıs-Haziran aylarında gerçekleşecek. Bu sınavları da göz önünde bulundurduğumuzda sayılardaki azalmayı görmek mümkün. Yarı yarıya düşen bu sayı sadece Kars için değil tüm Türkiye için geçerli olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın taban fiyat belirleme uygulaması da etki etti. Geçmişte sürücü kurlarının yapmış olduğu fiyat belirlemelerinin artık valilikler tarafından oluşturulan ve komisyon kararıyla alınan taban fiyat uygulamasına geçilmesi, bununla birlikte sürücü kurslarındaki maliyet fiyatlarının artması, sürücü kurslarındaki araçlardaki kişi sayısındaki kontenjanın azaltılması gibi etkenler söz konusudur 2016 yılı öncesinde Türkiye’de sürücü kurslarında ciddi fiyat farklılıkların uygulandığına ve bu uygulamanın istikrarsız ve dengesiz olduğuna dikkat çeken Azat Ceyhan, taban fiyat uygulaması hakkında da bilgi verdi. Ceyhan, “Geçmişte her yerde farklı fiyat uygulaması vardı. Bazı bölgelerde 700-800 TL olan bu fiyatın bazı yerlerde 300 TL’ye bazı yerlerde ise çok uçuk fiyatlara çıktığı gerçeğiyle karşı karşıyaydık. Bazı konularda rekabet çok faydalıdır fakat 2 konuda rekabet doğru değildir. Bunlardan bir tanesi ulaşım sektöründeki rekabettir, bu rekabet ve sonucunda oluşan fiyat düşüklüğü yolcuların hizmet kalitesini de en düşük seviyelere indirgeyebilir. Öte yandan aracın bakımı ve güvenliğine de ciddi oranda etki edecektir. Bir diğeri de sürücü kurslarındaki rekabet çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu rekabet aslında vatandaşın yararına değil, çünkü 200 TL karşılığında kaydedilen ve ehliyet alan kursiyer maalesef ki hiçbir şey öğrenmemiştir. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı kaliteyi artırmak adına böyle bir uygulamayı uygun görmüştür. Bu taban fiyat uygulaması da şu anda Türkiye’de Bin 200 TL civarındadır.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.