1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Genç Yaşta Kelleşme Riskini Bu Yöntemle Engelledi
Covid-19 | 'CoronaVac Aşısı'na Acil Kullanım Onayı

Covid-19 | 'CoronaVac Aşısı'na Acil Kullanım Onayı

Sağlık Bakanı Koca, CoronaVac aşısına Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından, bazı Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Covid-19 aşısı yaptırdı.

A+A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından Covid-19 aşısı yaptırdı.

Sinovac firmasının ürettiği ve Çin’den ithal edilen CoronaVac aşısına Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından resmi olarak ilk aşı Ankara Şehir Hastanesi'nde Sağlık Bakanı Koca'ya yapıldı.

Aşının uygulanmasından sonra Bakan Koca, "Herkesin mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Eski hayatımıza dönmek için aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor. Daha önce tünelin ucunda ışık göründü demiştim. Bugün öyle bir gün. Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum" dedi.

Koca, yarından itibaren tüm Türkiye'de sağlık çalışanlarının aşılanmasına başlanacağını söyledi.

Koca, aşı olmadan önce düzenlediği basın toplantısında şunları dedi:

  • "Bilim Kurulu'nun bugünkü ana gündem maddesi aşı programı oldu. 30-31 Aralık tarihlerinde iki parça halinde Türkiye'ye gelen 3 milyon doz aşı teslim alınarak halk sağlığı depolarına taşındı ve o tarihten itibaren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun 14 günlük güvenlik testlerine başlandı. Güvenlik testleri bugün itibarıyla tamamlandı.
  • "Bugün akşam saatlerinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu aşının acil kullanım onayını verdi.
  • "Yarından itibaren tüm Türkiye'de sağlık çalışanlarımızın aşılanmasına başlanacaktır. Aşılar 81 ilimizin halk sağlığı depolarına teslim edilmiştir. Vatandaşlarımız aşılama programının seyrini web sayfası üzerinden canlı olarak takip edebileceklerdir. Aşılama programının son derece şeffaf yürütülmesi en büyük önceliğimizdir. 
  • "Aşıların üzerinde bulunan karekod sebebiyle ismine tahsis edilen kişi dışında aşının kullanılması da mümkün değildir. Aşının adaletle dağıtılacağından ve Bilim Kurulu'nun belirlediği öncelik sırasından başka hiçbir uygulama olmayacağından emin olmanızı isterim.
  • "Tedarik planına uygun şekilde aşılanacak kişiler kendilerine sıra geldiğinde haberdar olacaklar ve randevu alarak aşılarını olmaya gideceklerdir.
  • "Aşı çalışmalarında vatandaşların motive edilmesi noktasında devlet büyüklerinin aşılanması Bilim Kurulunca yararlı bulundu, bu örnek teşkil edecektir.
  • "Bugün bizi bir yıl boyunca yıpratan, her hanemize temas eden küresel bir salgının yıkıcı etkisini durdurmak üzere başlattığımız yeni bir dönemin ilk günüdür. Sağlık çalışanlarımızın fedakarca uğraşları ile salgını durdurana kadar aşıyı uygulamakta, tedbir ve kısıtlamalara uymakta kararlıyız. Hepimizin sağlığı ve toplumumuzun huzuru için bu günün öneminin farkında olarak aşılama programına destek olmanızı rica ediyorum."

ACİL KULLANIM ONAYI

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen ve halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden Covid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında kullanılması planlanan "CoronaVac 600 SU/0.5 ml IM Enjeksiyon Süspansiyon İçeren Flakon" isimli aşının, halka hızlı erişiminin sağlanması için Acil Kullanım Onayı kapsamında değerlendirildiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu kapsamda bilimsel veriler değerlendirilirken, bir yandan da ülkemize ulaşan numuneler kurumumuz laboratuvarlarında 14 gün boyunca incelenmiştir.

"Bilimsel değerlendirmeler ve incelemeler sonucunda, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca ilgili aşı için Acil Kullanım Onayı verilmiştir."

Haberin öncesi...

AŞILARIN DAĞITIM SÜRECİ NETLEŞTİ

Covid-19 aşılarının 81 ile dağıtımı, iklimlendirme özelliğine sahip, eksi 20 ila artı 20 derecede ayarlanabilir sıcaklıkta, 60-90 metreküp hacminde frigorifik araçlarla yapılacak. Aşı takibi "Aşıla" uygulamasından yapılacak.

Çinli Sinovac firmasınca üretilen ve 30 Aralık'ta Türkiye'ye getirilen Covid-19 aşılarının Türkiye'deki dağıtım sürecinin ayrıntıları netleşti.

CoronaVac aşılarının 3 milyon dozluk ilk partisi, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu'nda muhafaza ediliyor.  Aşılardan rastgele alınan numunelerin ise, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarındaki analizleri sürüyor. 

Testlerin olumlu sonuçlanmasının ardından aşılar "Acil Kullanım Onayı" verilerek Sağlık Bakanlığına ait özel araçlarla illere dağıtılacak.

ARAÇLAR ANKARA'DAN YOLA ÇIKACAK

Covid-19 salgını boyunca soğuk zincire tabi test malzemeleri, ilaç ve numunelerin taşınması sırasında da kullanılan araçlar, aşıları belirlenen güzergah ve rota planlaması dahilinde dağıtacak. 

Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, Ankara'dan yola çıkacak aşı dağıtım araçları, bu güzergahı takip ederek aşıları Türkiye'nin en ücra köşesindeki ile kadar ulaştıracak.

İLLERDEKİ TAŞIMA SÜRECİ

Aşılar, illere ulaştırılmasının ardından soğuk hava depolarında koruma altına alınacak ve bölge ihtiyaçlarına uygun 1, 5, 8 ve 13 metreküp hacimlerinde frigorifik araçlarla şehrin tüm noktalarına dağıtılacak.

İl içi dağıtımlarda, mevcut 223 araca ek olarak Bakanlığa ait aşı ilave nakil kamyonları da kullanılabilecek.

ARIZA DURUMU SENARYOLARI

Aşıların nakli sırasında yaşanabilecek araç, klima arızası ya da personelin sağlık durumuna ilişkin olumsuz durum halinde sevkiyatın kesintiye uğramamasına yönelik senaryolar da hazırlandı. 

Böylece aşıların en kısa sürede soğuk zincir bozulmadan nakli sağlanacak.

"AŞILA" UYGULAMASI

Covid-19 aşı kayıtları, Sağlık Bakanlığının aşı takibini kolaylaştırmak için geliştirdiği "aşıla" mobil uygulaması üzerinden yapılacak.

Mobil telefonlara indirilerek kullanılabilecek "aşıla" uygulaması ile Covid-19 aşı kayıtları yapılacak. Bu kapsamda, aşıdan önce mutlaka "aşıla" üzerinden aşı uygunluğu kontrol edilecek, kare kodu okutularak kaydı tamamlandıktan sonra aşı yapılacak. Önce kayıt sonra aşı yapılacak.

Aşıla uygulaması ile ilgili tüm bilgilere, dokümanlara, duyurulara ve eğitim videolarına "https://asila.saglik.gov.tr" adresinden erişilebilecek. Aşıla mobil uygulaması "https://mobilmarket.saglik.gov.tr" adresi üzerinden İOS, Android ve Huawei telefonları için indirilebilecek.

Uygulama yüklenirken, yükleme ve kullanım ayarlarına dikkat edilecek. İndirdikten sonra kullanabilmek için mutlaka belirtilen ayarlar yapılacak. Uygulama ile hekimler ve sağlık personeli, kolay ve hızlı bir şekilde vatandaşların aşılanma sürecini takip edebilecek.

FRİGORİFİK ARAÇLAR HAKKINDA

Bakanlığın Ankara'daki merkez depolarında, iklimlendirmeli, eksi 20 ila artı 20 derecede ayarlanabilir sıcaklıkta, aşı ve ilaç taşımaya uygun 60-90 metreküp hacminde 10'dan fazla frigorifik araç bulunuyor.

Çevre dostu soğutucu gaz kullanılan ve düşük ses emisyonuna sahip araçlar, rehberlere uygun temizleniyor ve dezenfekte ediliyor.

Tamamı canlı takip edilebilen araçların sıcaklığı, konumu ve içindeki ürünlerin tüm ayrıntıları nakil sırasında izlenebiliyor. Çoğu araçta görüntü dahil birçok parametre kayıt altına alınabiliyor. Canlı izlem haricinde kalite standartları gereği her araç, sıcaklık kayıtlarının görülebildiği sistemi de barındırıyor.

SOĞUK ZİNCİR ALTYAPISI

Türkiye'de bir aşının etkinliğini üretiminden kişiye uygulanana kadar koruyan ve ihtiyacı olanlara yeterli miktarda etkin aşının ulaşmasını sağlayan güçlü soğuk zincir altyapısı bulunuyor.

Aşı saklanan tüm depolarda yedek sistemler, jeneratörler her an çalışabilir durumda tutuluyor. Her deponun sıcaklığı birden fazla yöntemle takip ediliyor.

Kademeli olarak, 2014 Ekim ayından itibaren devreye sokulan Aşı Takip Sistemi (ATS) kapsamında karekod bilgisiyle her doz aşı, ana depodan uygulanıncaya kadar takip ediliyor, uygulanan ve uygulayan kişi bilgileri eşleştiriliyor. Karekod okutularak aşının miadı kontrol ediliyor, seri durdurulması olup olmadığına bakılıyor ve soğuk zincire uygunluğu teyit ediliyor.

Sistem sayesinde her bir doz aşıya kimlik verilmesi ve depodan kullanıcıya kadarki sürecin takip edilmesi, sahte aşının dolaşıma girmesi de engelleniyor. Aşı nakillerinin tamamına, genelgelere uygun eğitim alan tecrübeli sağlık memurları eşlik ediyor.

SİNOVAC AŞISI HAKKINDA ÖZET BİLGİ

Özel bir Çin şirketi olan Sinovac Biotech, CoronaVac adını verdiği aşı için Temmuz ayında Brezilya'da bir Faz 3 denemesi başlattı ve bunu Endonezya ile Türkiye'deki diğer çalışmalar izledi.

Sinovac henüz son aşama deneme verilerini yayınlamazken, 19 Ekim'de Brezilya'daki yetkililer Faz 3 denemelerinde test ettikleri beş aşı arasından en güvenilir olanın bu aşı olduğunu söyledi.

Brezilya hükümeti 9 Kasım'da, ülkenin Sinovac davasını bir önceki ay yaşanan olumsuz bir vaka nedeniyle durdurduklarını duyurdu. Çalışmaların durdurulmasıyla ilgili ayrıntı verilmedi ancak açıklamadan iki gün sonra testler tekrar başlatıldı. 

8 Ocak'ta Brezilya'da Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Çinli Sinovac tarafından üretilen aşının son yapılan çalışmalarda yüzde 78 etkili olduğunu açıkladı. Türkiye Çin'den aldığı aynı aşının yüzde 91 etkili olduğunu duyurmuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler