1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Osman Kılıç:
Çatalhöyük’te En Az 7500 Yıllık Heykelcik

Çatalhöyük’te En Az 7500 Yıllık Heykelcik

Çatalhöyük’te yürütülen kazılarda milattan önce 8000 – 5500 yılları arasında yapılan, Neolitik döneme ait eksiksiz bir kadın heykelciği bulundu.

A+A-

Konya’da Çatalhöyük kazılarında, M.Ö. 8000-5500 Neolitik Dönem’e ait, yüksek kalitede işçilikle yapılması ve vücudunun tüm parçalarının eksiksiz bulunması dolayısıyla “eşsiz” olarak nitelendirilen bir insan figürini bulundu.

Arkeofili’de yer alan habere göre, Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında gerçekleştirilen 2016 yılı kazı çalışmalarında bulunan kadın figürini, Çatalhöyük’ün üst seviyelerindeki mermerimsi taştan yapılmış.

catalhoyuk-002.jpg

Figürin, bir platformun altında tek parça volkan camıyla birlikte özenle yerleştirilmiş bulundu.

Hiçbir parçası eksilmeden günümüze kadar sağlam kalan eser, 17 santimetre uzunluğunda ve 1 kilogram ağırlığında.

Kafasının şekli, saç tipi (başının tepesinde yuvarlak bir topuz), ellerinin göğüslerinin altında olması ve küçük ayaklarıyla tipik bir Çatalhöyük eseri özelliği taşıyan figürin, ince işçiliği ile diğer heykelciklerden ayrılıyor.

Çatalhöyük hakkında

Konya’nın 52 kilometre güneydoğusunda, Hasandağı’nın yaklaşık 136 kilometre uzağında, Çumra ilçesinin 11 kilometre kuzeyinde, Konya Ovası'na hakim buğdaylık arazide bulunuyor.  

Günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri oldu.

Neolitik ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri.

Doğu ve batı yönlerinde yan yana iki höyükten oluşmaktadır. Doğudaki Çatalhöyük (Doğu) olarak adlandırılan yerleşme Neolitik Çağ'da, Çatalhöyük (Batı) olarak adlandırılan batıdaki höyük ise Kalkolitik Çağ'da iskan görmüştür.

Doğu yerleşimini, en son Cilalı Taş Devri sırasında ovadan 20 metre yüksekliğe kadar ulaşan bir yerleşim birimi oluşturmaktadır. Ayrıca, batıya doğru da ufak bir yerleşim birimi ve birkaç yüz metre doğuya doğru da bir Bizans yerleşimi bulunmaktadır.

Höyükler kabaca 2 bin yıl kesintisiz iskan edilmiştir. Yerleşimde 8 binin üzerinde insan yaşadığı kabul edilmektedir.

Çatalhöyük'ün diğer neolitik yerleşimlerden temel farkı, bir köy yerleşmesini aşıp kentleşme evresini yaşamakta olmasıdır.

Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan bu yerleşimin sakinleri, ilk tarımcı topluluklardan biridir.

Çatalhöyük 2012’de UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.