1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ahmet Türk'ün Sağlık Durumu Kötüye Gidiyor
3 Fidan Anılıyor

3 Fidan Anılıyor

Devrimci hareketin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 48’nci yılında anılıyor.

A+A-

Devrimci hareketin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 48’inci yılında anılıyor.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 48’inci yıl dönümünde anıldı.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, ölümlerinin 48’inci yıl dönümünde Ankara mezarları başında anıldı.

Anmaya, Deniz Gezmiş'in kuzeni Mustafa Gezmiş ile Hakların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Kemal Bülbül, EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve siyasi parti temsilcileri katıldı. 

Ayrıca "Denizler" için İstanbul, İzmir, Adana, Manisa, Kocaeli, Tunceli'de basın açıklamaları düzenlendi.

Haberin öncesi...

Tarihler unutulabilir, 6 Mayıs 1972 tarihi unutulmadı.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, ölümlerinin 48’nci yıl dönümünde sembolik olarak düzenlenecek etkinliklerle anılacak.

  • Ankara

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Ankara Karşıyaka'daki mezarları başında sembolik bir anma gerçekleştirilecek.

  • İstanbul

İstanbul'daki sembolik anma 6. filoyu denize döktükleri Dolmabahçe'de yapılacak. Tören 14:00’da gerçekleşecek.

  • İzmir

İzmir’de ise saat 14:00’da Üç Fidan Heykeli’nin önünde tören gerçekleşecek.

Haberin uzantısı...

HDP'den Açıklama

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 48'inci yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, idamın Türkiye siyasi rejiminin kara lekesi haline gelen siyasi cinayetler olduğu belirtildi.

Aradan geçen 48 yıla rağmen 'Üç Fidan'ın ölümlerinin yarattığı acının yüreklerden silinmediğini ifade eden HDP, açıklamasında, "Üç Fidan'ın özgürlük, eşitlik, adalet mücadelesindeki onurlu ve dik duruşları, ‘Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği’ haykırışları unutulmadı" denildi.

3 Fidan İçin İade-i İtibar Teklifi

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Meclis’e Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının 48. yılında iade-i itibarlarının verilmesini içeren kanun teklifi sundu.

Türkiye'nin toplumsal tarihinin ve sosyalizm mücadelesinin önemli isimlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam 6 Mayıs'ın yıldönümünde, CHP'li Tekin Bingöl Meclis'e kanun teklifi sundu. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın tam bağımsız Türkiye için mücadele ettiklerini ve Türkiye tarihinde unutulmaz bir mücadeleye imza attıklarına dikkat çeken Bingöl, “Bağımsızlık, demokrasi, özgürlük için mücadele eden bu üç genç adalet, kardeşlik ve yoksulluğun bitmesi gibi haklı taleplere rağmen idam edilmişlerdir. Bu kanun teklifi ile fiilen ve toplum nezdinde itibarları zaten var olan üç fidanın hukuki olarak da itibarlarının iadesi amaçlanmaktadır. Söz konusu Kanunun yürürlükten kaldırılması ile toplum vicdanında açılan derin tahribat bir nebze olsun giderilecektir” dedi.

Üç fidanın tüm gençliği ve mücadeleci ruhuyla hala yaşadığı belirten Bingöl, “Evet Denizler suçluydu, ülkelerine sevdalı oldukları için suçluydular. ‘Bağımsız Türkiye’ dedikleri için suçluydular. Halkların kardeşliğini savundukları için suçluydular. Halkın çıkarlarını göz önünde bulundurdukları için suçluydular. Suçluydular çünkü emperyalist postalların vatan topraklarını kirletmesini istemiyorlardı. Her biri birer cesaret abidesiydi. Üç fidanın yargılandığı mahkeme savcısının “Onlar mahkemeye iyi davransalardı indirim uygulanır, cezaları müebbette çevrilirdi” ifadesi bu üç gencin yargılama sürecinin antidemokratik, önyargılı ve hukuksuzca yapıldığının kanıtlarından biridir. Verilen bu idam kararının toplumda yarattığı tahribat hala kapanmamıştır” ifadelerini kullandı.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan...

Gezmiş ve Aslan Şarkışla'da, İnan Kayseri'de, aynı sene yakalandılar. 9 Kasım 1971'de idama mahkum edildiler. 6 Mayıs 1972'de de birlikte idamları infaz edildi.

Hüseyin İnan kimdir?

Hüseyin İnan, 1949'da Kayseri'nin Sarız ilçesine bağlı Bozhöyük köyünde doğdu. İlk ve orta okulu Sarız'da, liseyi Kayseri'de okudu.

1966'da ODTÜ İdari Bilimler Bölümü'ne kayıt oldu. 1968'de TİP ve daha sonra Milli Demokratik Devrim (MDD) içindeki ayrılıklarda, giderek belirginleşen illegal ve dar örgütçülük fikri etrafında çekirdek bir grup oluşturup, kır gerillası yoluyla anti-emperyalist mücadele verme fikrini geliştirmeye çalıştı. Özellikle ODTÜ kökenli olan ve temelini İnan'ın attığı bu grup daha sonra, THKO'nun çekirdek kadrosunu oluşturacaktı.

14 Ekim 1969'da Filistin Kurtuluş Örgütü'nün El Fetih kamplarına gitti ve orada İsrail'e karşı savaştı. 1 Ocak 1971'de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu, ABD askeri tesislerinin basılarak bir ABD'lilerin kaçırılması ve daha sonra dört Amerikalının kaçırılması eylemlerinde yer aldı. 24 Mart 1971'de Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde yakalanarak, 9 Kasım 1971'de Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'la birlikte idama mahkum edildi. 6 Mayıs 1972'de idam edildi.

Yusuf Aslan kimdir?

Yusuf, 1947'de Yozgat'ın bir köyünde doğdu. Ortaöğrenimini dindar ve anti-komünist eğilimlerle, gelenekçi önyargıların güçlü olduğu bir çevrede tamamladı.

1966'da ODTÜ'ye girdi. Bir yıla kalmadan ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü'nün üyesi oldu, Dev-Genç içinde çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren önce hazırlık okulunda, sonra da mühendislik fakültesinde patlak veren boykotların ve hemen ardından ODTÜ işgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu. İlk yargılandığı eylem,  ABD Büyükelçisi Commer'in arabasının yakılmasıydı.

1969'da arkadaşlarıyla birlikte Filistin'e gitti. Burada helikopter ve uçak pilotluğunu öğrendi. Traktörden helikoptere kadar her türlü aracı büyük bir ustalıkla kullanıyordu.

1970 yılında kurulan THKO'nun kurucusu ve önderlerinden olan Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş'le birlikte Nurhak'a dağdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivas Şarkışla'da yaralı olarak yakalandı. Sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. 6 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan'la birlikte idam edildi.

Deniz Gezmiş kimdir?

Deniz Gezmiş, Ankara'nın Ayaş ilçesinde 27 Şubat 1947'de doğdu. Öğretmen bir ailenin çocuğu olarak çeşitli kentlerde ilk ve orta öğrenimini gördü. Liseyi İstanbul'da bitirdi.

1966'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giren Gezmiş, lise yıllarında sol düşünceyle tanıştı ve 1965'te Türkiye İşçi Partisi'nin Üsküdar İlçesine üye oldu. 30 Ocak 1968'de Hukuk Fakültesi'nde Devrimci Hukukçular Örgütünü kuran Gezmiş, 12 Haziran 1968'de İstanbul Üniversitesi'nin işgal edilmesine önderlik etti.

İstanbul'a gelen 6. Filo'yu protesto eylemlerinde yer alan Gezmiş, 30 Temmuz'da bu eylemlerden dolayı tutuklandı ve 20 Eylül'de serbest bırakıldı. 1 Kasım 1968'de Samsun'dan İstanbul'a Mustafa Kemal Yürüyüşü'nü düzenledi.

1969 Haziran'ında Filistin'e giderek Eylül'e kadar Filistin gerilla kamplarında kalan Gezmiş, 20 Aralık 1969'da yakalandı ve Cihan Alptekin'le birlikte 18 Eylül 1970'e kadar tutuklu kaldı. Daha sonra Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan'la birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nu (THKO) kurdu. 4 Mart 1971'de dört ABD'li erin kaçırılması eyleminde bulunan Gezmiş, erlerin serbest bırakılmasından sonra Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Gemerek nahiyesinde Yusuf Aslan'la birlikte yakalandı.

9 Ekim 1971'de idam cezasına çarptırılan Gezmiş, 6 Mayıs 1972'de idam edildi.

Devrim Yolcuları 'Üç Yoldaş'

Devrim Yolcuları 'Üç Yoldaş'

Devrim Yolcuları "Üç Yoldaş": Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın ölüm yıl dönümü anısına...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.