1. HABERLER

  2. EKONOMİ | FİNANS | OTOMOTİV

  3. Dolar 'Yeni Rekor'unu Kırdı
100 Kişiden 42si Kayıt Dışı ÇALIŞIYOR

100 Kişiden 42'si Kayıt Dışı ÇALIŞIYOR

SGK Strateji Geliştirme Başkanı açıkladı: 'Son 10 yıldaki azalmaya rağmen Türkiye'de yüzde 41-42 dolaylarında kayıt dışı istihdam var.'

A+A-

SGK Strateji Geliştirme Başkanı açıkladı: "Son 10 yıldaki azalmaya rağmen Türkiye'de yüzde 41-42 dolaylarında kayıt dışı istihdam var."

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de yüzde 41-42 dolaylarında kayıt dışı istihdam olduğunu belirtti. "Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki" projesinin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantı hava muhalefeti dolayısıyla iptal edilirken, Açıkgöz, gazetecilere bazı açıklamalar yaptı.

Kayıt dışı istihdamın 2000'li yıllarda yüzde 52 düzeyinde olduğunu söyleyen Açıkgöz, "Son 10 yılda ülkemizin ilerlemesi ve gelişmesiyle sağlanan istikrar ortamında, yapılan çalışmalarla kayıt dışı sorunuyla ilgili önemli ilerlemeler kaydedildi" dedi.

Açıkgöz, sözlerini söyle sürdürdü: "Kayıt dışı istihdamın ülkemize elbette bir maliyeti de söz konusu. Biz bu orandaki bir kayıt dışını, eğer kayıt içine alabilirsek, kayıtlı istihdamı sağlayabilirsek, yaklaşık 25 milyar liraya yakın bir prim geliri elde edebiliriz. Bu da SGK'nın 2012 yılı bütçesine göre yaklaşık 25 milyar lira olan açığının ortadan kalkması anlamına geliyor."

SGK açıklarının devlet tarafından finanse edildiğini belirten Açıkgöz, "Hazine bize her ay ve her yıl doğrudan açıklarımızı gönderiyor. Biz bu sayede emeklilerimize aylıklarını ödüyoruz ve sağlık giderlerini karşılayabiliyoruz. Eğer bu açıklarımız olmasaydı, bu 25 milyar lira elbette devletimiz tarafından yatırımlara gidecekti. Bugün yollar, hastaneler ve okullar yapılabilecekti. Dolayısıyla 25 milyar lira ülkemizin gelirleri açısından da önemli bir rakam. Bu parayı Hazine matbaada basarak bize göndermiyor. Vatandaşlarımızın ödediği vergilerle bunlar bize aktarılıyor. Dolayısıyla bunu finanse edenler yine vatandaşlarımız.

Açıkgöz, sosyal güvenlik sisteminin açıklarının kapatılmasında kayıtlı istihdamın çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu doğrultuda politikalar yürütebilmek amacıyla "Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki" projesini ürettiklerini, projenin eğitim faaliyetleri ve bilgilendirme konferansları gibi faaliyetleri kapsadığını söyledi.

Açıkgöz, Türkiye ekonomisinin dinamosu olarak görülen ihracata katkı sağlayan kuruluşlar arasında kayıt dışı istihdamın ne ölçüde yaygın olduğu ve bu istihdamın kayıt altına alınması halinde yükselecek üretim maliyetlerinin ihracatı etkileyip etkilemeyeceği konusunda ise herhangi bir bilgi vermedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.