Unutulan Tarih.. Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti'nin Kurucusu Anıldı!

Unutulan Tarih.. Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti'nin Kurucusu Anıldı!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından önce bölgede var olan Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti'nin kurucusu Cihangirzade İbrahim Aydın, ölüm yıl dönümünde Kars’taki mezarı başında anıldı.

A+A-

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından önce bölgede var olan Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti'nin kurucusu Cihangiroğlu (Cihangirzade) İbrahim Aydın, ölüm yıl dönümünde Kars’taki mezarı başında anıldı.

Türkiye'nin ve bölgenin önemli tarihi figürlerinden biri olan Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti'nin kurucusu Cihangirzade İbrahim Aydın, ölümünün 76’ıncı yıl dönümünde anıldı. 

CİHANGİROĞLU İBRAHİM AYDIN MEZARI BAŞINDA ANILDI

PolitiKARS’ın haber sitelerinden derlediği bilgilere göre; Araştırmacı yazar Vedat Akçayöz ve tarih araştırmacısı Sultan Aydın, Cihangirzade İbrahim Aydın'ın Kars Yeni Mahalle Mezarlığı'ndaki kabri başında dua ettiler.

kars-001.jpeg

Vedat Akçayöz, her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen bu anma töreninin, bu yıl da devam ettirildiğini belirtti. 

Akçayöz, "2020 yılında keşfettiğimiz ve dönemin belediyesinin destekleriyle 2001 yılında yaptırılan anıt mezar, bugün de Yeni Mahalle Mezarlığı'nda halkımızın ziyaretine açık" dedi.

Anma törenine devlet erkanının da katılımını öneren Akçayöz, Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti'nin ve İbrahim Aydın'ın tarihimizdeki yerinin önemine dikkat çekti. 

CENUB-İ GARBİ KAFKAS CUMHURİYETİ / 1918-1919 yılları arasında kısa süreliğine bağımsızlık ilan etmiş ve başkenti Kars olmuştu.

17-18 Ocak 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Büyük Kars Kongresi'nin sonucunda kurulan ve 12 Nisan'da İngilizlerin Kars'ı işgal etmeleriyle son bulan geçici hükûmetdir. 

Bu hükûmet, Elviye-i Selâse bölgesini kapsamaktaydı ve Kars (hükûmet merkezi), Batum, Ahıska, Ahılkelek, Artvin, Ardahan, Acara, Posof, Çıldır, Göle, Oltu, Karakurt, Sarıkamış, Karapınar, Kağızman, Kulp, Iğdır, Serdarabat, Aralık, Nuraşen, Nahçıvan, Culfa ve Ordubad gibi yerleri içeriyordu.

Aynı zamanda Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti veya Kars Cumhuriyeti olarak da bilinir. 

Bu geçici hükûmet, Türkiye adını taşıyan 18 maddelik bir anayasa ile laik ve demokratik bir yönetimi benimsemişti. 

Anayasada, cinsiyet ayrımı yapmadan seçme hakkını 18, seçilme hakkını 25 yaş olarak belirlemiş ve resmi dil olarak Türkçe kullanılmasını öngörmüştür. 

Ancak, İngiliz işgali sonucunda bu hükûmet kapatılmış ve Kars İngilizler tarafından işgal edilmiştir. 

Cihangirzade İbrahim Bey, bu hükûmetin önderlerinden biridir ve ilerleyen yıllarda Kuvayı Milliye hareketine ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna destek vermiştir.

Cenûb-i Garbî Kafkas Cumhuriyeti, tarih boyunca önemli bir dönemi temsil eder ve Kars'ın bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol oynamıştır.

1948 yılında hayatını kaybeden Cihangirzade İbrahim (Bey) Aydın, Kars'ta toprağa verilmiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.