Turizm Haftası’nda Kars Kaşarı Taşfırın’da
Turizm Haftası nedeniyle Taşfırın Coğrafi İşaret alan Kars Kaşarını pidelerinde uygulamaya başladı.Sofraların vazgeçilmez ürünü olan ve gerek bölgeden gerekse yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisi...
Turizm Haftası nedeniyle Taşfırın Coğrafi İşaret alan Kars Kaşarını pidelerinde uygulamaya başladı.
Sofraların vazgeçilmez ürünü olan ve gerek bölgeden gerekse yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Kars Kaşarı, farklı bir lezzet ile buluştu. Kars’ta işletme hayatını sürdüren Taşfırın, gerek Turizm Haftası olması nedeniyle gerek ise coğrafi işaret alan Kars Kaşarını ürünlerinde de uygulamaya başlayarak hem pidesini hem de lahmacununu kaşarlı yapmaya başladı.
Bu tarz işletmelerin varlığından büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Kars İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Kars Kaşarının il açısından öneminin büyük olduğunu vurguladı.
Lezzetiyle ün yapmış Kars Kaşarının 3 yıllık çalışma sonucunda tescillendiğini belirten Doğanay, “Kars Kaşarı, Türk Patent Enstitüsü tarafından “Coğrafi İşaret Belgesi” ile tescillenmiştir. Bu tescillenen ürünün sadece reyonlarda bu halde satılmasını istemiyoruz. Diğer Kars ürünlerinin içerisinde de kullanılmasını istiyoruz. Taşfırın’ın bugün yaptığı bu uygulama yerinde ve güzel bir uygulamadır. İşletme sahibine teşekkür ederim” dedi.
Doğanay, “Kars deyince akla ilk gelen kaşar peyniri Kars’a gelenlerin ilk tatmak istedikleri ürünlerin başındadır. Özellikle son yıllarda Kars ili bir film platosu gibidir ve birçok film ve dizi film burada çekilmektedir, dolayısıyla gelen herkesin evine götürmek istediği ürünlerin başında ise Kars Balı ve Kars Kaşarı gelmektedir” diye konuştu.
Kars’ın bitki örtüsünün bulunmaz bir mücevher olduğuna da işaret eden Doğanay, “Kaşar peynirine lezzetini veren en önemli etkenlerden biri Kars’ın sahip olduğu eko çeşitliliği olan meraları ve endemik bitki örtüsüdür. Haşlamalı peynir grubundan olan kaşar Kars’ın yağlı çiğ inek sütünden yapılmaktadır. Herhangi bir pastörizasyon işleminden geçmeden yaylalardan toplanan çiğ sütlerin hijyenik kurallara göre işlenmesinden elde edilen Kars kaşarına tadını veren diğer unsurlardan biri de Kars’ta ineklerin az miktarda süt vermesi, ancak yağ oranının daha fazla olmasıdır. Yüksek rakımlı yaylaların serin sularından içip, temiz havasını soluyarak bin bir çiçekli bitkilerini otlayan ineklerin memelerinden akan süt hünerli ustaların ellerinde leziz Kars kaşarına dönüşürken sizleri beklemektedir” şeklinde konuştu.
Gerçek kaşar için beklemenin önemli olduğunu ifade eden Hakan Doğanay, Eski Kars kaşarına tadını veren unsurlardan birisinin de bu peynirin üretildikten sonra yaklaşık 6 ay soğuk hava depolarında olgunlaşmaya terk edilmesinden kaynaklandığını sözlerine ekledi.
HABERE YORUM KAT