1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rus Uçağı Akdeniz’de Düştü
Şam'dan YPG'ye Dolaylı Destek

Şam'dan YPG'ye Dolaylı Destek

Reuters taraflara dayandırdığı haberinde Şam yönetiminin YPG'nin Afrin'e takviye göndermesine izin verdiğini, bunun da Türkiye'nin ilerlemesini yavaşlattığını yazdı.

A+A-

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'nin 3 haftadır devam ettirdiği Afrin harekatına ilişkin son değerlendirmesinde bölgedeki güç dengelerine dikkat çekti. Şam yönetiminin Kobani ve Cezire'den YPG'nin takviye kuvvetlerinin Afrin'e geçişine göz yumduğu belirtilen haberde, bu durumun Türk ordusunun Afrin'deki kazanımlarını sınırlandırdığı belirtildi.

'ESAD'DAN YPG'YE DOLAYLI  DESTEK'

Reuters, Türkiye'nin Afrin’e harekat başlatmasının ardından YPG’nin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan askeri destek istediğini yazdı. Reuters'ın taraflara dayandırdığı haberine göre Esad, doğrudan askeri destek vermeye yanaşmadı ancak YPG güçlerinin Kobani ve Cezire’den rejim kontrolündeki bölgelerden geçerek Afrin’e takviye yapmasına göz yumdu.

Haberde Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle özellikle Şam ve çevresindeki bazı bölgelerde etkili olmak isteyen Kürt güçleri ile Esad yanlısı askeri kuvvetlerin zaman zaman çatışmasına rağmen Afrin’de ‘ortak düşman’a karşı birlikte hareket ettiği iddia edildi. Haberde bu ortaklığın Afrin'de ilerlemeye çalışan Türk ordusunun önünü tıkadığına dikkat çekildi. Türkiye'nin YPG'nin kendi sınırında özerklik kazanma ihtimalini tehdit olarak algıladığı için Afrin harekatını başlattığı belirtilen habere göre Kürt kuvvetlerinin yardım istediği Şam yönetimi dışarıya karşı yardıma ilişkin sinyal vermedi ancak Kürtleri destekledi.

‘ESAD AZ DESTEK İLE ÇOK ŞEY KAZANMANIN HESABINI YAPIYOR’

Şam yönetiminin geçişlerine izin verdiği askeri takviye kuvvetlerinin Kürtlerin Afrin direnişini güçlendirdiğine dikkat çekilen haberde bu durumun Afrin harekatı ile kendi sınırlarında ilerleyen Türkiye'den Esad'ın intikam alma şekli olduğu belirtildi.

Suriye’de 7 yıldır devam eden iç savaşın Amerika açısından da çok karmaşık olduğu belirtilen haberde, Afrin harekatının Amerika ile askeri ortaklık kuran Kürtlerin gerekli olması durumunda Şam yönetimi ile işbirliği yapabileceğini gösterdiği ifade edildi. 

'YETERSİZ ULUSLARARASI DESTEK MECBUR KILDI'

Afrin harekatına uluslararası güçlerden yeterli tepki gelmemesi nedeniyle YPG'nin rejimin kontrolundeki bölgelerden askeri geçiş yapılabilmesi için anlaştıklarını duyurdukları hatırlatıldı. Konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede QSD sözcüsü Kino Gabriel, “Afrin’e destek yollamanın farklı yolları olsa da, en temel yol rejimin kontrol ettiği yerden geçiyor. İki taraf da Afrin’e destek yollama konusunda mutabakata vardı” dedi.

'ESAD'DAN İNSANİ VE LOJİSTİK DESTEK'

Esad destekli ittifakın önemli komutanlarından biri yine Reuters’e konuşarak, Kürtlerin Afrin’i savunmak için rejimle ittifak yapmaktan başka bir seçeneği olmadığını söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen komutan, Esad rejiminin Kürtlere insani yardım yaptığını ve lojistik destek sağladığını ifade etti.

Uluslararası Kriz Grubu (ICG) baş analistlerinden Noah Konsey, “Fırat’ın doğusunda YPG’yle savaşan rejim aynı grubun Afrin’e yığınak yapmasına izin verdi” diyor. Konsey buna rağmen YPG ve Suriye rejiminin ülkenin kuzeydoğusunun geleceği konusunda büyük görüş ayrılıkları olduğunun da altını çiziyor.

‘TÜRK KUVVETLERİNİN İLERLEYİŞİ YAVAŞ’

3'üncü haftasına giren 'Zeytin Dalı' harekatında Türk ordusunun çok yavaş ilerlediğine dikkat çekilen haberde kazanımların çok az olduğu belirtildi. YPG’nin Amerika tarafından askeri anlamda desteklenmesine rağmen, Amerikan askerlerinin bölgede olmaması nedeniyle Türkiye’nin saldırılarına karşın YPG’yi koruyamadığı değerlendirmesi yapıldı.

'SURİYE'NİN KUZEYDOĞUSUNA İLİŞKİN GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR'

Bölgede savaş veren Kürtlerin, Rusya'nın Türkiye'nin Afrin harekatına yeşil ışık yakmakla suçladığı belirtilen haberde, Rusya’nın harekâtın başlamasıyla bölgedeki askeri varlığını geri çektiği hatırlatıldı. Haberde Afrin harekatının hali hazırda karmaşık olan Şam yönetimi ve Kürtler arasındaki ilişkiye yeni bir boyut kazandırdığı yorumu da var. Şimdi devam eden ortaklığa rağmen Şam yönetimi ve Kürtlerin, Suriye'nin kuzeydogusunun geleceğine ilişkin ciddi görüş ayrılıkları da olduğu belirtildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.