1. HABERLER

  2. EĞİTİM | BİLİŞİM | TEKNOLOJİ

  3. Rektörlerin Tek Tip ODTÜ AÇIKLAMASI
Rektörlerin Tek Tip ODTÜ AÇIKLAMASI

Rektörlerin Tek Tip ODTÜ AÇIKLAMASI

Üniversite rektörleri, 18 Aralık'ta ODTÜ'de yaşanan olaylara ilişkin eşzamanlı açıklamalar yayınladı, gösteri yapan öğrencileri kınadı.

A+A-

Üniversite rektörleri, 18 Aralık'ta ODTÜ'de yaşanan olaylara ilişkin eşzamanlı açıklamalar yayınladı, gösteri yapan öğrencileri kınadı.

Birçok üniversiteden aynı saatlerde yapılan açıklamalarla, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişine karşı düzenlenen gösteriler kınandı. Dün (24 Aralık) akşam saatlerinde yayınlanan açıklamalarda, 18 Aralık'taki gösterilerde bir öğrencinin polis müdahalesinde ağır yaralanmasından, polis şiddetinden ve ODTÜ yerleşkesine binlerce polisin girişinden söz edilmedi. Açıklamalar, eşzamanlı yapılışı ve kullanılan sözcükler arasındaki benzerliklerle, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası yapılan tek tip açıklamaları hatırlattı.

Beş üniversiteden ortak açıklama

İstanbul'daki beş üniversitenin rektörleri tarafından yapılan ortak açıklamada, gösteri yapanlar eleştirilerek, "Kavga ve şiddet hiçbir fikre hizmet edemez, hiçbir fikir hedeflerine bu yöntemlerle ulaşamaz" denildi.

Marmara Üniversitesi (MÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Galatasaray Üniversitesi (GÜ) ve Mimar Sinan Üniversitesi (MSÜ) rektörleri tarafından yapılan ortak açıklamada, şöyle denildi:

"Üniversiteler öğrencilerin ve bilim adamlarının fikir ürettiği, düşüncelerini özgürce paylaştığı, farklı, hatta katılmadığı düşüncelere tahammül etmeyi içselleştirdiği ortamlar olmalıdır. Şiddet içeren eylemlerin fikirlerin önüne geçmemesi esastır. Öğrencilerin tek protesto aracı eleştirel fikirleri olmalı, taş, sopa ve molotof kokteyli öğrencilerle anılmamalıdır. Kavga ve şiddet hiçbir fikre hizmet edemez ve hiçbir fikir hedeflerine bu yöntemlerle ulaşamaz..."

"Bilim adamları ve yetkililere teşekkür"

Açıklamada, öğrencilere "sosyal sorumluluk faaliyetleri" içerisinde olmaları tavsiye edilirken, Göktürk-2 uydusunun uzaya fırlatılması nedeniyle bilim adamları ve yetkililere teşekkür edildi:

"Toplumun her alanda bir adım daha ileriye gidebilmesinin, üniversite öğrencilerinin eğitim, araştırma ve sosyal sorumluluk faaliyetleriyle mümkün olacağına inanıyoruz. Üniversiteler olarak öğrencilerimizin kamuoyunda başarılarıyla gündeme gelmeleri en büyük arzumuzdur. Bu vesileyle, ülkemizde heyecan uyandıran ve tüm dünyanın ilgisini çeken böylesine bir bilimsel ve teknolojik başarının gerçekleşmesinde katkısı olan bilim adamlarımıza ve diğer yetkililere teşekkür eder, tebriklerimizi sunarız."

İÜ Rektörü: "Geleneksel misafirperverliğimizle de bağdaşmamaktadır"

Ortak açıklamanın duyurulduğu saatlerde İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Rektörü ve Uşak Üniversitesi (UÜ) Senatosu tarafından da yazılı açıklamalar yapıldı.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, "yazılımının yüzde 100'ü ve donanımının yüzde 80'i Türk mühendisleri tarafından yapılan Göktürk-2 uydusunun başarıyla uzaya fırlatılması"nın altını çizdiği açıklamasında şöyle dedi:

"Bu başarı, üniversitelerin gerçekleştirdiği araştırmalar ve yaptıkları bilimsel çalışmalarla gündeme gelmesi gerektiğini savunan biz bilim insanları ve Türkiye için büyük bir önem sahipti. Bu başarıyı ülke olarak hep birlikte yaşamamız gerekirdi. Ancak bu başarılı bilimsel çalışma gerçekleşirken ne yazık ki diğer taraftan da bir üniversitede olmasını asla kabul edemeyeceğimiz görüntülere hep birlikte şahit olduk. Bu önemli olayın bilimsel yönünden daha çok bir grup öğrencinin taş, sopa, lastik yakma ve molotof kokteylleri ile gündeme gelmesi hepimizi derinden yaraladı. Bu tutum geleneksel misafirperverliğimizle de hiç bir biçimde bağdaşmamaktadır.”

"Olayların, Türkiye'nin gurur duyacağı başarıyı gölgede bırakması üzücü"

HÜ Rektörü Tuncer, açıklamasında şöyle dedi: "Tamamen kendi üretimimiz olan Göktürk-2 uydumuzun başarıyla fırlatılması sırasında ve sonrasında yaşanan şiddet içeren olayların, Türkiye'nin gurur duyacağı bu başarıyı gölgede bırakması üzüntü vericidir. Demokratik bir hak olan protestonun, şiddet kullanılarak ortaya konması kabul edilemez. Güvenlik güçlerimizi ve öğrencilerimizi birbirlerinin karşıtı değil, ülkemiz için çaba gösteren paydaşlar olarak görüyoruz."

"Başbakanımıza yapılan bu biçimdeki bir muameleyi haklı bulmadığımızı.."

Uşak Üniversitesi Senatosu'ndan yapılan açıklamada da şöyle denildi:

"Üniversiteler bilimsel bilgi üreten, insan hak ve özgürlüklerini temel alan önemli kurumlardır. Yeni YÖK Yasa Tasarısı ile üniversitelerin özerk olması gerektiği vurgulanmakta ve yasa ile koruma altına alınmaktadır. Sayın Başbakanımız yeni YÖK Yasa Tasarısı'na verdiği destekle söz hakkının üniversitelere verilmesi gerektiğinin altını çizmektedir. Üniversiteler demokratik hak ve taleplerini dile getirmekte özgürdürler ancak yapılan eylemlerin şiddet içermesi ve kamu malına zarar verilmesi kabul edilemez. 18 Aralık 2012 günü Göktürk-2 uydusunun fırlatılması sebebiyle ülkemizin önde gelen üniversitelerin birisinde yapılan törende gerçekleşen şiddet içeren öğrenci eylemlerini doğru bulmuyoruz. Ülkemiz açısından son derece önemli olan ve alanında ilkler arasında sayılabilecek olan böylesi bir teknolojik gelişmenin siyasi gösterilerin gölgesinde kalması kabul edilemez. Bilimsel bilgi üreten bir kurumda, ülkemizin gerçekleştirmiş olduğu teknolojik gelişmenin memnuniyetle karşılanması tüm Türkiye'nin arzu ettiği bir durum olacağı kanaatindeyiz. Hükümetimizce son yıllarda her ilde en az bir üniversitenin kurulması, üniversitelerdeki istihdam oranının artırılması ve yükseköğretime ciddi kaynak aktarılmasıyla yükseköğretimin hızlı bir gelişim içine girmesini sağlamıştır. Söz konusu bu tutumun takdirle karşılanması gerekirken, sayın Başbakanımıza yapılan bu biçimdeki bir muameleyi haklı bulmadığımızı, Uşak Üniversitesi Senatosu olarak Türkiye kamuoyunun takdirine arz ederiz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.