1. HABERLER

  2. KÜLTÜR | SANAT | MAGAZİN

  3. Şair Ahmet Telli'ye 10 ay Hapis Cezası Verildi
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi Son Yolculuğuna Uğurlandı.. Şişli’de Toprağa Verildi!

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi Son Yolculuğuna Uğurlandı.. Şişli’de Toprağa Verildi!

Felsefeci, akademisyen ve insan hakları alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, İstanbul’da düzenlenen törenlerin ardından toprağa verildi.

A+A-

Felsefeci ve akademisyen Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, İstanbul’da düzenlenen törenlerin ardından Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı’nda toprağa verildi.

İnsan hakları, etik ve insan felsefesi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Kuçuradi, yaklaşık 60 yıllık akademik yaşamının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

1980’den bu yana Türkiye Felsefe Kurumu’nun başkanlığını yürüten Kuçuradi, uluslararası felsefe kuruluşlarında da uzun yıllar görev üstlenmişti.

ÜNİVERSİTEDE BAŞLAYAN VEDA

PolitiKARS’ın haber kaynaklarından derlediği bilgilere göre; 2 Ekim 2026’da 90. yaşına iki gün kala Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybeden Prof. Dr. İoanna Kuçuradi için ilk tören Maltepe Üniversitesi’nde düzenlendi.

Akademisyenler, öğrencileri, meslektaşları, ailesi ve yakınlarının katıldığı törende Kuçuradi’nin felsefe ve insan hakları alanındaki çalışmalarına ilişkin anılar paylaşıldı.

Üniversitedeki törenin ardından cenaze Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı’na götürüldü. Mezarlık içerisindeki kilisede düzenlenen dini törenin ardından Kuçuradi, aynı mezarlıkta toprağa verildi.

FELSEFEYLE BAŞLAYAN AKADEMİK YOLCULUK

4 Ekim 1936’da İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde doğan Kuçuradi, 1959’da İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Prof. Dr. Takiyettin Mengüşoğlu’nun asistanı olarak akademik yaşamına başladı.

1965’te “Schopenhauer ve Nietzsche’de İnsan Problemi” başlıklı çalışmasıyla doktorasını tamamlayan Kuçuradi, aynı yıl Atatürk Üniversitesi’nde görev yapmaya başladı. 1969’da Hacettepe Üniversitesi’ne geçen Kuçuradi, burada felsefe bölümünün kuruluşunda görev aldı.

1970’te doçent, 1978’de profesör olan Kuçuradi, Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde uzun yıllar bölüm başkanlığı yaptı ve 2003’te emekli oldu.

İNSAN HAKLARINI FELSEFENİN MERKEZİNE TAŞIDI

Kuçuradi’nin akademik çalışmalarında insan, değer, etik ve insan hakları temel başlıklar arasında yer aldı. Felsefeyi yalnızca akademik bir çalışma alanı olarak görmeyen Kuçuradi, insan haklarının felsefi temelleri üzerine de kapsamlı çalışmalar yürüttü.

1997’den itibaren Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları ve Felsefesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çalışmalarında yer alan Kuçuradi, merkez bünyesindeki UNESCO Kürsüsü’nün başkanlığını da yaptı.

“İnsan ve Değerleri”, “Etik”, “Sanata Felsefeyle Bakmak”, “Çağın Olayları Arasında” ve “Ahlak, Etik ve Etikler” eserleri arasında yer aldı. Kant’ın bazı eserlerini de Türkçeye kazandırdı.

TÜRKİYE FELSEFE KURUMU’NDA 46 YIL

Kuçuradi, Türkiye Felsefe Kurumu’nun kuruluş çalışmalarında da yer aldı ve 1980’den itibaren kurumun başkanlığını yürüttü.

Uluslararası alanda da etkin görevler üstlenen Kuçuradi, Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu’nun (FISP) yönetim kurulunda 1983’ten itibaren görev yaptı. 1988-1998 arasında federasyonun genel sekreterliğini, 1998-2003 arasında ise başkanlığını yürüttü. Daha sonraki dönemde federasyonun onursal başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü.

Birleşmiş Milletler insan hakları eğitimi çalışmaları, UNESCO ve çeşitli uluslararası felsefe kuruluşlarında da görev alan Kuçuradi, Türkiye’de insan hakları eğitiminin gelişmesine yönelik çalışmalarda bulundu.

ÇOK SAYIDA ÖDÜLÜN SAHİBİYDİ

Kuçuradi, akademik ve insan hakları alanındaki çalışmaları nedeniyle Türkiye’den ve farklı ülkelerden çok sayıda ödül aldı.

1996’da Goethe-Madalyası ve Türkiye Bilimler Akademisi Ödülü’ne layık görülen Kuçuradi, 2001’de Almanya Liyakat Nişanı’nı aldı. UNESCO Aristoteles Madalyası da 2003 yılında kendisine verilen ödüller arasında yer aldı.

2015’te ODTÜ Senato Özel Ödülü’ne layık görülen Kuçuradi, farklı üniversitelerden de fahri doktora unvanları aldı.

KUÇURADİ’NİN ARDINDAN

İoanna Kuçuradi’nin ölümü, Türkiye’de felsefe ve akademi çevrelerinde geniş yankı buldu. Yaklaşık altmış yıllık akademik yaşamında felsefe, etik ve insan hakları üzerine çalışan Kuçuradi, geride çok sayıda eser, öğrencilik anısı ve uluslararası akademik çalışma bıraktı.

Kuçuradi, Maltepe Üniversitesi’ndeki anma töreninin ardından Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa verildi.

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi Son Yolculuğuna Uğurlandı.. Şişli’de Toprağa Verildi!

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi Son Yolculuğuna Uğurlandı.. Şişli’de Toprağa Verildi!

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi Son Yolculuğuna Uğurlandı.. Şişli’de Toprağa Verildi!

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi Son Yolculuğuna Uğurlandı.. Şişli’de Toprağa Verildi!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.