Petrol Kürtleri Yol Ayrımına GÖTÜRÜYOR

Petrol Kürtleri Yol Ayrımına GÖTÜRÜYOR

ABD merkezli Christian Science Monitor Irak'ta Kürtler ve Şiiler arasındaki iktidar mücadelesi konusunda bir yorum haber yayınladı.

A+A-

ABD merkezli Christian Science Monitor Irak’ta Kürtler ve Şiiler arasındaki iktidar mücadelesi konusunda bir yorum haber yayınladı.

Derginin yorumuna göre Federal Kürt Bölgesi’nde yeni keşfedilen petrol yatakları bağımsızlık ilanı kartını kullanan Kürtlerin elini güçlendiriyor. Yetkililerin 2019 yılında Libya’dan daha fazla petrol ihraç edeceğini ifade ettiği Federal Kürt Bölgesi’nde yönetim Bağdat’la petrol yataklarının kontrolünü paylaşmak için sıkı bir pazarlık içinde.

Federal Kürt Bölgesi yönetiminin başkanı Mesud Barzani de geçtiğimiz günlerde Irak yönetimi ile Kerkük ve petrol yataklarının kontrolü tartışmalarına dikkat çekerek “Kürtler diktatöryal bir rejim altında yaşamayacaklardır. Kendi kaderini tayin hakkımeşru bir haktır ve kimse Kürtlerden bu hakkı esirgeyemez” şeklinde konuşmuştu.

ABD merkezli Christian Science Monitor’a konuyla ilgili olarak konuşan Devlet Başkanı Celal Talabani ise konunun masada çözülebileceğini ifade etti. Nuri El Maliki başkanlığındaki merkezi hükümet ile Federal Kürt Bölgesi yönetimi arasındaki çelişkilere dikkat çeken Talabani daha önce de iç savaşa yol açabilecek krizler yaşandığını ancak masa başında ülke birliğinin korunarak bu sorunların çözüldüğünü kaydetti.

Irak’ta mevcut durumda petrol kaynakları ağırlıklı olarak ülkenin güneyindeki Şii bölgesinde ve kuzeydeki Federal Kürt Bölgesi’nde bulunuyor. Baas rejiminde Sünni azınlığın egemenliği altında yaşayan Şiiler ve Kürtler bugün iktidardan daha fazla pay almak için ciddi bir mücadele içinde.

Merkezi hükümeti elinde bulunduran Şii çoğunluk gün geçtikçe Federal Kürt Bölgesi’ndeki egemenlik sınırlarını daha net bir şekilde belirleyen Kürt idaresinden oldukça rahatsız. Son olarak Sunni siyasetçi Tarık El Haşimi’nin Federal Kürt Bölgesi’ne sığınması ve Barzani idaresinin Haşimi’nin iade istemini reddetmesi Şiiler ve Kürtler arasındaki krizin doruk noktalarından biri oluşturdu.

Irak’tan yaşanan siyasi kriz nedeniyle şu anda İçişleri ve Savunma Bakanlıkları koltukları boş. Her iki bakanlığa da Maliki vekalet ederken Kürtler ve Sünniler Maliki’yi despot gibi davranmakla suçluyor.

Federal Kürt Bölgesi başkanı Barzani, Şii idaresinin tüm ipleri eline almasına oldukça tepkili. Barzani daha önce yaptığı açıklamada Kürtlerin “başka türlü kararlara yönelebileceğini” ifade ederek bir bağımsızlık ilanına gönderme yapmıştı.

Christian Science Monitor’a göre petrol kaynakları Kürtlerin bağımsızlık amaçlarında en temel faktörlerden biri. Federal Kürt Bölgesi sınırları içinde bulunan Taq Taq havzasından çıkan petrolün önümüzdeki 1,5 yıl içinde günde 500 bin varile çıkacağı tahmin ediliyor. Federal Kürt Bölgesi’nin petrol ihracatının 2019 yılında 2 milyon varile ulaşması bekleniyor. Bu rakam dünyanın en büyük petrol ihracatçıları alanında Federal Kürt Bölgesi’ni Libya’nın üstüne taşıyacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.